Naslovnica Premium Kolumne

Udjel gotovine u svijetu je u porastu i to nije lako objasniti

Povlačenjem papirnatog novca iz optjecaja neke su države proizvele pravu gospodarsku katastrofu.
07. veljače 2019. u 09:14 2 komentara 1173 prikaza
novac
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

U Hrvatskoj je lani otkriveno i oduzeto 1488 krivotvorenih novčanica eura, objavila je prošlog tjedna Hrvatska narodna banka, što „nije izazvalo veću financijsku štetu“. Zabrinjavajuće je možda samo to da je lani u Hrvatskoj otkriveno gotovo dvaput više krivotvorenih eura nego preklani.

metalci Tržište rada Plaće u Zagrebu više od prosjeka zemlje: Provjerite kolika je zarada po zanimanjima

U cijelom svijetu bilo je obrnuto: 2018. iz prometa je povučeno oko 20 posto krivotvorenih eurskih novčanica manje nego 2017. I opet se kaže da je to beznačajno u odnosu na 22 milijarde autentičnih eurskih banknota u optjecaju ukupno vrijednih 1,2 bilijuna eura. No broj falsifikata ipak je fascinantan.

Od druge polovice 2015. do kraja 2018. otkriveno je i oduzeto dva milijuna i 386 tisuća komada eurskih krivotvorina! Netko je sve te novčanice morao odštampati i distribuirati, što nam govori da unatoč svim mjerama zaštite i kontrole postoji živa i zdrava industrija lažnih eura dovoljno „kvalitetnih“ da prodru u cirkulaciju.

I to je jedan od glavnih razloga (uz suzbijanje terorizma, širenje porezne baze, smanjivanja opasnosti od pljački itd.) da se monetarne vlasti zalažu za što manju uporabu novčanica, a što veće korištenje bezgotovinskih načina plaćanja. Ali, pokazalo se, to ne ide lako.

NIJE ONA OD 500 EURA Zabrinjavajući porast lažnih novčanica eura i kuna, a ove se najviše krivotvore

Udjel gotova novca u optjecaju u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) u gotovo svim je zemljama svijeta u porastu. „Elektronički sustavi plaćanja trebali su označiti kraj (papirnatog) novca, ali u stvarnosti se događa obrnuto“, napisao je 2017. Daniel Gros iz think-tanka CEPS-a.

„Korištenje gotovine, osobito banknota, u većini se razvijenih gospodarstava povećalo. I to nije lako objasniti.“ A nastojanja nekih država da njegovim jednostavnim povlačenjem smanje količinu papirnatog novca u optjecaju proizvela su pravu gospodarsku katastrofu.

Iznenadan, privremen i gotovo potpun izostanak najkrupnijih novčanica prouzročio je u Indiji pad kvartalne stope rasta zaposlenosti, proizvodnje i bankovnih kredita od dva postotna poena, objavio je u ponedjeljak američki Nacionalni institut za ekonomska istraživanja (NBER).

novac DOBRA VIJEST Opet pao javni dug Hrvatske, evo koliko sada iznosi

Naime, želeći suzbiti korupciju i krivotvorenje, indijska vlada je 8. studenoga 2016. objavila da svi građani moraju položiti na svoje bankovne račune sve postojeće novčanice od 500 i 1000 rupija, a moći će opet podići novac u novim novčanicama od 500 i 2000 rupija.

Ali nove su banknote distribuirane sporo i geografski neravnomjerno, tako da je vrijednost novih novčanica u nekim regijama nakon te operacije činila samo 13 posto vrijednosti starih.

bankomat KAKVA SREĆA Provjeravao stanje na računu pa se iznenadio onim što je vidio

To je, dakako, natjeralo stanovnike da se više koriste elektroničkim plaćanjem, pa čak i kupovinama „na veresiju“, ali je demonetizacija ipak reducirala gospodarske aktivnosti u Indiji u studenome i prosincu 2016. za najmanje tri posto.

U samo dva mjeseca vjerojatno nije bilo moguće ustanoviti jesu li se u Indiji smanjile korupcija i krivotvorenje, ali najvjerojatnije nisu. To nam pokazuje iskustvo Japana.

Kako je uočio i Daniel Gros, u toj je zemlji udjel gotovine u BDP-u najveći, dok je sive ekonomije i organiziranog kriminala daleko najmanje.

Plaće u Zagrebu

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • Deleted user:

    Ja pak mislim da to nije lako objasniti. Diljem svijeta ljudi misle da je nemati fizički nešto zaista super. Pa tako ni novac. Kad vam uzmu novac iz džepa u autobusu ili tramvaju, postoji, makar mala, mogućnost za pronalazak džepara. ... prikaži još! Kad vam počiste novac u elektronskom obliku, to je već puno teže. Pa blockchain tehnologija je omogućila stvaranje digitalnih valuta bez definirane vrijednosti ali zato neslućenih mogućnosti transfera. A evo sljedećeg scenarija - a svi smo prošli kroz to prije nepunih 30 godina. Zarati. Nema struje. Ne možete plaćati on-line. Ili barem na staromodni način želite uštedjeti a da vas banke ne deru, država nema uvida što i koliko imate (na što svakako imate pravo). A ne zaboravimo ni veseljake koje žele "zakititi" tamburaše… Tokenom možda?

  • sttipe:

    To je vrlo lako objasniti. Mala dica to vide.. Kad bi sutra gotovina nestala, zatvorilo bi 80% firmi, a onih 20% koje bi opstale, radi na principu političke korupcije, pa su sigurni. To govori koliko su davanja državi nerealna, i ... prikaži još! koliko je sve namišteno tako da matematički propadaš, ako ne zamračiš, i kako vlast tako ima svakoga pod čizmom!! To je uzrok egzodusu iz Hrvatske..