Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.03.2019. u 11:23

U Italiji je čak do 1981. postojao članak 587. Kaznenog zakonika po kojem se drukčije sudilo za ubojstvo iz časti. Muškarac koji je otkrio ženu da ga vara dobivao je za ubojstvo žene od tri do sedam godina zatvora

Broj ubojstava je u opadanju, ali se stječe dojam kako ih nije nikada bilo kao sada. U Italiji je, primjerice, 1992. bilo čak 1442 ubojstava, a 2016. godine 397. Drugi podatak, odnosno da ubojstva nad ženama čine većinu, također je pogrešan. Među žrtvama ubojstava žene su nešto više od 30 posto. Nadalje, uglavnom se drži kako ima manje ubojstava u državama u kojima je standard viši, koje su na vrhu tablica po sretnom životu. Opet nije tako. U Finskoj, Danskoj i Švedskoj, primjerice, u odnosu na broj stanovnika u postotku je više ubojstava nego u Austriji, Španjolskoj, Italiji, gdje ima od 0,47 do 0,74 ubojstava na sto tisuća stanovnika.

Nadalje, samo pet posto ubojica u Italiji su osobe koje nisu sposobne razumjeti i htjeti. Dakle 95 posto počinitelja ubojstva su znali i htjeli to što su činili. Profesorica sudske psihologije u Napulju Anna Costanza Baldry kaže kako, prema podacima, nije moguće spojiti uzrok i posljedicu, odnosno što je navelo nekoga na ubojstvo. U Italiji ima godišnje između 120 i 130 ženoubojstava, a u 69 posto slučajeva ubojice su osobe koje su bile nasilne ili stalkeri. Ubojstvo je u tim slučajevima nastavak procesa koji je započeo fizičkim ili psihološkim nasiljem.

Kada se govori u ubojstvima žena, onda je u gotovo svim slučajevima riječ o osobama koje su se poznavale. Muškarci ne podnose da ih žena ostavi. Muškarac ubija, kaže Anna Costanza Baldry, kada više nema nadzor nad ženom, kada osjeća gubitak osobe koju smatra svojim vlasništvom.

– S jedne strane bijes i mržnja, a s druge potpuno posjedovanje kojim muškarac preko ubojstva potvrđuje zauvijek svoju vlast nad tvojim životom tako što ga oduzima – objašnjava Baldry.

U Italiji je čak do 1981. postojao članak 587. Kaznenog zakonika po kojem se drukčije sudilo za ubojstvo iz časti. Muškarac koji je otkrio ženu da ga vara dobivao je za ubojstvo žene od tri do sedam godina zatvora. Obranio je svoju čast. Članak nije eksplicitno tako govorio, ali se tako tumačio. Ubojstvo zbog časti postoji još u nekim zemljama. Ono što je stoljećima tolerirano ili kako su odgajane osobe s obzirom na njihov spol ostaje u podsvijesti.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije