Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.12.2017. u 09:30

Hrvatska je u vrhu Europe po broju diplomiranih studenata medicine

Dulji je život prije više desetljeća omogućio kvalitetniji način života i dobra medicinska skrb. Medicinska dostignuća iskorijenila su mnoge dječje bolesti i produljila ljudski vijek, i na to smo se navikli. No trendovi kojima svjedočimo posljednjih godina podsjećaju nas na usku povezanost medicine i demografije.

Prije deset godina Hrvatska je imala sto tisuća djece više nego danas. Bilo je 10.000 više predškolaca i 90.000 više školaraca. Istovremeno udio populacije od 65 i više godina povećao se u posljednjem desetljeću za 50.000 duša, a broj onih u dobi od 80 godina i više, za čak 70.000. Znači, sve više Hrvata treba doktore da im pomognu u godinama u kojima su bolesti gotovo neminovne. Međutim, doktora sve više u Hrvatskoj nedostaje.

1/12

Potplaćeni, demotivirani zbog loših uvjeta rada, Hrvatsku su počeli napuštati čim su pale granice s Europom. Jer i Europa stari, i ondje je potreba za liječnicima sve veća. Samo je u prvih nekoliko godina od ulaska u EU iz Hrvatske otišlo 525 liječnika. Iako je to gotovo trećina liječnika u zemlji, neki kažu da nije puno i da je ulaskom u EU bilo logično očekivati takav protok ljudi. Statistike govore da imamo malo manje liječnika na 1000 stanovnika nego EU.

Kako je statistika dobra i kad jedni jedu meso a drugi kupus, valja reći i da taj prosjek znači koncentraciju liječnika u gradovima i manjak na selima. I depopulacija zemlje pomaže da omjer ne postane kritičan. Bilo kako bilo, i liječnici stare i u idućih deset godina 4000 će ih otići u mirovinu, na što upozorava Liječnička komora u Demografskom atlasu hrvatskog liječništva.

I za razliku od starijih liječnika koji su svoj život već stvorili ovdje pa ne mogu preko noći odseliti u drugu državu, studenti medicine i specijalizanti imaju vremena i lakše će odlučiti gdje im je bolje živjeti i raditi. Hrvatska je u vrhu Europe po broju diplomiranih studenata medicine. Mislimo li da su tako motivirani zbog prekovremenog rada u ruševnim hrvatskim bolnicama s gluhonijemom zdravstvenom 
 administracijom?      

Komentara 2

AL
alf
00:21 05.12.2017.

Gdje su ovi danasnji novinarcici isli u skolu? Trebaju ponovno poceti od osnovne skole.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije