Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

U želji da se pomogne žrtvi, ne treba tražiti kaznu prije suđenja

Samo sud, a ne ulica, treba odrediti istražni zatvor koji je procesna mjera, i to krajnja
16. listopada 2019. u 11:37 8 komentara 579 prikaza
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Mediji, udruge, političari jednodušno su osudili odluku zadarskog suca istrage Ivana Markovića da petorici privedenih mlađih punoljetnika zbog višekratnog grupnog silovanja 16-godišnjakinje u proteklih godinu dana odredi mjere zabrane približavanja i komuniciranja sa žrtvom, a ne istražni zatvor. Burne reakcije na tu njegovu odluku dovele su do toga da je sudac zbog ozbiljnih prijetnji, kako je jučer rekao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, dobio zaštitu. Nije nerealno da bi ulica mogla uzeti pravdu u svoje ruke.

Pustio osumnjičene za silovanje Policija potvrdila: Sucu Markoviću prijete, ne zna se hoće li dobiti zaštitu

Grube reakcije na odluku suca

Što ne čudi s obzirom na prilično grube javne reakcije, od propitivanja ima li sudac kćer, sestru.., do toga kako bi njemu trebalo priuštiti grupno silovanje. Koliko se sve ispolitiziralo, govori i reakcija pokretačice inicijative Spasime Jelene Veljače za Index: “Ne smijemo zaboraviti da je Zadar grad slučaj i da je to nasljeđe HDZ-ove vladavine, koja je prešutno glorificirala nasilje svih kategorija, i mi se čudimo što djeca to rade.” Udruge okupljene oko inicijative Spasime najavile su prosvjed, te u svom apelu “Pravda za žrtve: nekažnjavanje zločina je zločin” traže od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca “zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve”.

Zatim od DORH-a da premjesti postupak iz Zadra, kako bi se spriječili eventualni utjecaji interesnih skupina na sudski postupak. I, od svih tijela, policije, centra za socijalnu skrb i suda da odmah poduzmu apsolutno sve u svrhu pravodobne zaštite žrtve i u odnosu na “lokalnu okolinu i medije” kao i pružanje psihosocijalne podrške. I stoga je dvojbeno je li sve ovo, bez obzira na dobre namjere, uistinu u interesu žrtve pa i baš zbog toga što su djevojčica i osumnjičenici u maloj sredini, te da su roditelji osumnjičenih skloni neprimjerenim opaskama na teret žrtve.

Miroslav Škoro Miroslav Škoro: 'Umjesto da maloljetna žrtva dobije zaštitu države, dobiva ju sudac'

Zaključno, internetska grupa Spasime pozvala je sve građane da se glasno i javno pobune protiv “sramotnog postupanja zadarskog suca, a time i cijelog sudskog sustava. Puštanjem osumnjičenika za teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve, i to djevojčice” koju je sudstvo “sramotnim postupkom suca ostavilo na cjedilu”. Ministar Bošnjaković nema razloga pokrenuti stegovni postupak protiv suca koji je svoju odluku obrazložio. Ako je sudac pogriješio, onda će u povodu već podnesene žalbe počiniteljima biti određen istražni zatvor. Ne može ulica na temelju medijskog ili emocionalnog dojma o tomu odlučivati.

Nema pritvora za težinu djela

Naravno da djevojčici treba pružiti svu moguću podršku, jer ona je, kakav god bio sudski epilog, uvijek i jedino - žrtva. Ali, u toj želji treba voditi računa da se ne učini nekome drugome nepravda, pa i traženjem kazne prije suđenja. Iz reakcija je očigledno da se istražni zatvor shvaća kao kazna. U bivšoj državi pritvor je imao takav tretman u primjeni pa je i zakonsko rješenje predviđalo da se izriče uvijek kod teških kaznenih djela. I pod europskim pritiscima od toga se odustalo. I inicijativa Spasime u povodu sporne odluke suca govori o “nekažnjavanju”, iako je istražni zatvor samo jedna od procesnih mjera. I to krajnja, što znači da će se uvijek primijeniti blažu ako se njome može postići isto. Sudac je ocijenio da ne postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela, kao recimo u slučaju mladog piromana, jer ga je psihijatar ocijenio opasnim. Sudac Marković samo je odlučio da osumnjičenike može spriječiti da utječu na žrtvu i drugim mjerama, a ako ih ne poštuju, završit će u zatvoru. To baš ništa ne govori o njihovoj krivnji, kazni i težini zločina.

Smiljana Srnec NASTAVAK SUĐENJA Strategija obrane: Jasminu nije ubila sestra, sumnju prebacuje na pokojnog oca
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • javor11:

    Konačno glas razuma, a ne populistički linč.

  • iluustrator:

    sve se vraća iz "najboljeg" sistema, i države...zašto onda ne bi i revolucionarni sudovi..jelenu za izvršiteljicu, jelte

  • bakulušić:

    Nažalost, na "dobrom" smo putu da pravosuđe postane suvišno, zakoni nepotrebni a da sude i presuđuju samozvani "sudci", udruge "spasimo" i mediji. Oni to mogu, oni to znaju i čemu dodatni troškovi kad su već oni sami državi trošak.