Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.10.2019. u 11:37

Samo sud, a ne ulica, treba odrediti istražni zatvor koji je procesna mjera, i to krajnja

Mediji, udruge, političari jednodušno su osudili odluku zadarskog suca istrage Ivana Markovića da petorici privedenih mlađih punoljetnika zbog višekratnog grupnog silovanja 16-godišnjakinje u proteklih godinu dana odredi mjere zabrane približavanja i komuniciranja sa žrtvom, a ne istražni zatvor. Burne reakcije na tu njegovu odluku dovele su do toga da je sudac zbog ozbiljnih prijetnji, kako je jučer rekao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, dobio zaštitu. Nije nerealno da bi ulica mogla uzeti pravdu u svoje ruke.

Grube reakcije na odluku suca

Što ne čudi s obzirom na prilično grube javne reakcije, od propitivanja ima li sudac kćer, sestru.., do toga kako bi njemu trebalo priuštiti grupno silovanje. Koliko se sve ispolitiziralo, govori i reakcija pokretačice inicijative Spasime Jelene Veljače za Index: “Ne smijemo zaboraviti da je Zadar grad slučaj i da je to nasljeđe HDZ-ove vladavine, koja je prešutno glorificirala nasilje svih kategorija, i mi se čudimo što djeca to rade.” Udruge okupljene oko inicijative Spasime najavile su prosvjed, te u svom apelu “Pravda za žrtve: nekažnjavanje zločina je zločin” traže od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca “zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve”.

Zatim od DORH-a da premjesti postupak iz Zadra, kako bi se spriječili eventualni utjecaji interesnih skupina na sudski postupak. I, od svih tijela, policije, centra za socijalnu skrb i suda da odmah poduzmu apsolutno sve u svrhu pravodobne zaštite žrtve i u odnosu na “lokalnu okolinu i medije” kao i pružanje psihosocijalne podrške. I stoga je dvojbeno je li sve ovo, bez obzira na dobre namjere, uistinu u interesu žrtve pa i baš zbog toga što su djevojčica i osumnjičenici u maloj sredini, te da su roditelji osumnjičenih skloni neprimjerenim opaskama na teret žrtve.

Zaključno, internetska grupa Spasime pozvala je sve građane da se glasno i javno pobune protiv “sramotnog postupanja zadarskog suca, a time i cijelog sudskog sustava. Puštanjem osumnjičenika za teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve, i to djevojčice” koju je sudstvo “sramotnim postupkom suca ostavilo na cjedilu”. Ministar Bošnjaković nema razloga pokrenuti stegovni postupak protiv suca koji je svoju odluku obrazložio. Ako je sudac pogriješio, onda će u povodu već podnesene žalbe počiniteljima biti određen istražni zatvor. Ne može ulica na temelju medijskog ili emocionalnog dojma o tomu odlučivati.

Nema pritvora za težinu djela

Naravno da djevojčici treba pružiti svu moguću podršku, jer ona je, kakav god bio sudski epilog, uvijek i jedino - žrtva. Ali, u toj želji treba voditi računa da se ne učini nekome drugome nepravda, pa i traženjem kazne prije suđenja. Iz reakcija je očigledno da se istražni zatvor shvaća kao kazna. U bivšoj državi pritvor je imao takav tretman u primjeni pa je i zakonsko rješenje predviđalo da se izriče uvijek kod teških kaznenih djela. I pod europskim pritiscima od toga se odustalo. I inicijativa Spasime u povodu sporne odluke suca govori o “nekažnjavanju”, iako je istražni zatvor samo jedna od procesnih mjera. I to krajnja, što znači da će se uvijek primijeniti blažu ako se njome može postići isto. Sudac je ocijenio da ne postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela, kao recimo u slučaju mladog piromana, jer ga je psihijatar ocijenio opasnim. Sudac Marković samo je odlučio da osumnjičenike može spriječiti da utječu na žrtvu i drugim mjerama, a ako ih ne poštuju, završit će u zatvoru. To baš ništa ne govori o njihovoj krivnji, kazni i težini zločina.

Komentara 8

JA
javor11
12:13 16.10.2019.

Konačno glas razuma, a ne populistički linč.

IL
ilustrator
13:40 16.10.2019.

sve se vraća iz "najboljeg" sistema, i države...zašto onda ne bi i revolucionarni sudovi..jelenu za izvršiteljicu, jelte

BA
bakulušić
13:27 16.10.2019.

Nažalost, na "dobrom" smo putu da pravosuđe postane suvišno, zakoni nepotrebni a da sude i presuđuju samozvani "sudci", udruge "spasimo" i mediji. Oni to mogu, oni to znaju i čemu dodatni troškovi kad su već oni sami državi trošak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije