Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.05.2019. u 11:43

Monstrumi osuđeni za teško ubojstvo i silovanje u Srbiji nikada neće na slobodu. David Komšić hoće, u najboljim godinama

Iz susjedne Srbije, koju se počesto s ove strane granice percipira kao neuređenu balkansku državicu, u kojoj caruje nered i korupcija i u kojoj su mafijaške likvidacije na ulici u 21. stoljeću svakodnevica, miljama daleko od Europske unije, jučer stiže vijest zbog koje bi u Hrvatskoj mnogima mogao zastati dah.

Zastupnici u Narodnoj skupštini jučer su usvojili izmjene Krivičnog zakonika Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža kaznena djela - teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnom osobom. Novi zakon nije donesen bez povoda i razloga.

Kako bi monstrumi do smrti trunuli iza rešetaka, najprije je trebao biti ugašen jedan mladi život. Riječ je o 14-godišnjoj Tijani Jurić iz Subotice, koju je u srpnju 2014. oteo, silovao i brutalno ubio surčinski mesar Dragan Đurić. Tijanin otac s gubitkom kćeri nikada se nije pomirio, osobito ne s činjenicom da njezin ubojica, osuđen na 40 godina, svoje dane u zatvoru Nova skela preduge dane krati uživajući u brojnim pogodnostima poput klimatizacije, interneta i teretane.

Igor Jurić utemeljio je fondaciju koja nosi ime njegove kćeri, s kojom je najprije uspio izboriti usvajanje izmjena Zakona o policiji, kako potraga ni za jednim djetetom više ne bi otpočinjala nakon 14 dana, kao u Tijaninu slučaju, a sada je uspio senzibilizirati javnost i prikupiti 160.000 potpisa da zvijeri poput Đurića više nikada ne ugledaju sunčevu svjetlost sa slobode. U tamošnjem tisku ovaj mučni događaj nazivali su “zločinom koji će promijeniti Srbiju”, a tako je, zahvaljujući hrabrom i upornom pojedincu, naposljetku i bilo. U istom paketu donesen je i cijeli niz novih zakona, uključujući i puno strože sankcioniranje nasilja u obitelji, pa i napad na odvjetnike.

Koji dan ranije, i iz susjedne Austrije stiže još jedna dobra vijest za pravo i pravdu, vijest o doživotnoj kazni zatvora za Dragana Katanu, hrvatskog državljanina iz Kloštar Ivanića koji je prošle godine sa 68 uboda kuhinjskim nožem oštrice dužine 13 centimetara ubio svoju suprugu. Austrijsko pravosuđe, naime, nije se oglušilo na statistike prema kojima su prošle godine u Austriji 32 žene ubili njihovi partneri pa je ovaj crni niz dobio i odgovarajuću reakciju pravosuđa.

Ove dvije vijesti iz susjedstva pomalo su se poklopile s odlukom Vrhovnog suda o presudi jednom “našem” zločincu, Davidu Komšiću koji je u veljači 2017. brutalno izmasakrirao 18-godišnju, trudnu, Kristinu Krupljan. Stravično ubojstvo uslijedilo je nakon cijelog niza fizičkih i psihičkih napada na djevojku, a kulminiralo s 88 divljačkih uboda - 20 uboda više nego što ih je svojoj supruzi zadao austrijski Hrvat Dragan Katana, osuđen na doživotni zatvor.

No, hrvatski sud prihvatio je žalbu Davida Komšića i uvažio da mu je zbog ubojstva žao (!) te mu kaznu od 30 godina zatvora umanjio za pet godina. Što čeka hrvatski zakonodavac? Ispada da čeka jedino to da mladi monstrum, zbog dobrog vladanja, iziđe na slobodu u svojim 40-ima, u najboljim godinama. A nije jedini.

Komentara 7

MA
Magistrica
11:58 22.05.2019.

Mi cekamo proglasenje smrtne kazne. Previse se nakotilo izdajica Hrvatske domovine.

PR
prajdali100
12:06 22.05.2019.

Šteta je da ne možemo uvesti smrtnu kaznu.Onog monstruma koji je svoju djecu izvukao iz tople postelje i bacao na beton treba pogubiti. Monstrum.

DU
Deleted user
15:26 22.05.2019.

Srbija sigurno nije to mjerilo po kojem se Hrvatska treba ravnati. Imamo mi naše prijatelje iz EU regije sa puno boljim rješenjima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije