Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.09.2020. u 08:11

Boravak u školi, slažu se psiholozi i stručnjaci, koristan je za mentalno zdravlje učenika.

U mjesto uobičajenih dobronamjernih želja sažetih u: “Sretan vam početak nove školske godine”, u vrijeme kada je koronavirus iz temelja promijenio sve, s prvim danom škole jedino preostaje nastavnicima, učiteljima, profesorima, ravnateljima, učenicima, ali i roditeljima poželjeti: “Odgovoran vam početak, sredina i kraj školske godine”.

Samo u suradnji svih sudionika, što isključuje bilo kakvu stigmatizaciju oboljelih, onih u samoizolaciji, kao i stigmatizaciju onih koji su u strahu ili pak onih koji ne vjeruju u virus, ova će se školska godina moći uspješno provesti, a na korist učenika. Jer oni su najbitniji. Boravak u školi, potvrdili su to brojni psiholozi i stručnjaci, koristan je za mentalno zdravlje učenika, uostalom boravak u školi u direktnom kontaktu s nastavnikom nužan im je za usvajanje novih znanja.

A znanje je njihov jedini kapital, imovina koja ne gubi vrijednost i koju je teško otuđiti. Sve dok nisu zdravstveno ugroženi. U ovoj školskoj godini nema mjesta za bilo čiji inat. To se posebno odnosi na sindikate koji već sada raznim odaslanim pismima traže neka nova prava za vrijeme “koronarada”.

U ovoj školskoj godini, požele li to nastavnici, jedini pravi i istinski nositelji obrazovne, a od sada i zdravstvene sigurnosti u školama, mogu djecu podučiti osnovama – istinskoj školi za život. A to se gradivo ne zasniva na napamet naučenim činjenicama, već se ono temelji na odgovornosti, kako onoj prema sebi samome, tako i odgovornosti prema drugima, kao i na empatiji koje kronično nedostaje u društvu u kojem živimo.

Samo ove godine učenici iznova mogu primijeniti tri različita modela po kojima će pratiti nastavu – to ne znači da im ijednim od tih modela obrazovni djelatnici mogu i smiju “zakomplicirati i zagorčati život”, ali isto tako ne znači da učenici, bez obzira na to koji razred pohađali, mogu i smiju zaboraviti obveze računajući da će se kroz školsku godinu provući bez rada jer su ni krivi ni dužni izloženi stalnim izmjenama. To će “provlačenje kroz školske godine” kad-tad izaći na površinu. Ali ne na štetu nastavnika ili roditelja, već samo i isključivo učenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije