Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.01.2021. u 23:07

Potres je rezultat pražnjena (otpuštanja) energije akumulirane u stijenama u dubini Zemlje gdje postoje razne ploče, kazao je Doglioni i dodao da nema dokaza da su potrese u Italiji i Hrvatskoj prouzročile iste ploče

Zbog posebnog geodinamičkog položaja (afrička ploha gura euroazijsku) u Italiji su potresi svakodnevni pa ta zemlja drži primat u Europi po tom fenomenu. Posljednji snažniji potres dogodio se 29. prosinca u Veroni i bio je jačine 4,6 po Richteru. Prethodno je 17. prosinca potres bio u Milanu, odnosno tijekom 2020. dogodilo se 2106 potresa magnitude veće od dva stupnja, što znači da je u prosjeku dnevno bilo 5,8 potresa.

Predsjednik nacionalnog geofizičko-vulkanološkog instituta i (INGV) Carlo Doglioni (na slici) objasnio je da dva navedena potresa nisu povezana. Potres je rezultat pražnjena (otpuštanja) energije akumulirane u stijenama u dubini Zemlje gdje postoje razne ploče, kazao je Doglioni i dodao da nema dokaza da su potrese u Italiji i Hrvatskoj prouzročile iste ploče. Godinu poslije potresa u regijama Puglia i Molise 2002. vlada je klasificirala cijeli teritorij Italije kao seizmički osjetljivu zonu. Prethodno je bila podijeljena na trusne i manje trusne zone. To je bila jedna od ključnih odluka i za donošenje zakona o zaštiti od potresa. Tako je 2008. donesena mjera, koja je stupila na snagu 2009., da sve zgrade moraju biti protupotresno građene.

Da su primjerice u L’Aquili zgrade bile protupotresno građene, zasigurno potres od 6,3 po Richteru 2009. ne bi porušio grad i odnio 309 života. Od tada se grad obnavlja, još mnogo toga treba izgraditi, ali će nakon primjene protuseizmičkih metoda građenja biti jedan od najsigurnijih. Potres od 6,0 po Richteru koji je 2016. pogodio Amatrice, gradić u središtu Italije, porušio je zgrade, ali ne samo zato što nisu bile protupotresno građene, već i zato što su na stare zgrade ljudi dograđivali katove, a to temelji nisu mogli izdržati. Italija mora živjeti s potresima koji se ne mogu predvidjeti.

Mnogo je uloženo u INGV koji suvremenim seizmografima prati sva podrhtavanja tla. INGV je postavio i plutajuće mjerače potresa u Jadranu (u suradnji s Hrvatskom) koji bi trebali otkriti opasnost od tsunamija. Vjerojatno će potresa biti sve više jer se afrička ploča približava europskoj, a od njih se možemo braniti samo protupotresnom gradnjom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije