Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.02.2019. u 15:00

Sukob između onih koji sebe nazivaju “narodom” i koji svoje neistomišljenike svrstavaju u “elitu” ne miriše na dobro

Francuskog Židova filozofa Alaina Finkielkrauta napali su verbalno (malo je nedostajalo da dođe i do fizičkog napada) u Parizu neki iz redova “žutih prsluka” vičući mu, uz ostalo: “Prljavi Židove”, “Francuska je naša”, “Narod će te kazniti”. Kukastim su križevima potom oskvrnuti židovski grobovi. Antisemitizam u Francuskoj poprimio je zabrinjavajuće razmjere. No posebnu pažnju izaziva izraz “narod će te kazniti”. Odakle to da se skupina nasilnika naziva narodom? U europskim državama sukobi “naroda” i “elite” sve su učestaliji.

U razgovoru za Time talijanski potpredsjednik vlade i čelnik Lige Matteo Salvini izjavio je da više ne postoji sukob desnice i ljevice, već je to sukob naroda i elite. Sebe je postavio uz narod premda je pripadnik elite budući da elitu sačinjavaju vlastodršci, ljudi na položajima, oni koji upravljaju društvom.

I drugi potpredsjednik vlade i čelnik Pokreta 5 zvijezda (M5S) Luigi Di Maio stalno govori kako su sve vladine odluke za narod pa je i državni proračun nazvan “narodnim”. Parlamentarci M5S-a trebali su odlučiti hoće li izglasati nastavak procesa protiv Salvinija koji je optužen za otmicu i zadržavanje izbjeglica i članova posade talijanskog broda ili ne. M5S se zalagao da se uvijek svakom parlamentarcu oduzme imunitet i pošalje ga se na sud pa se vjerovalo da će tako biti i sa Salvinijem. No u tom bi slučaju vjerojatno pala vlada Salvini-Di Maio. Stoga se omogućilo članovima M5S upisanima na internetsku platformu Rousseau da se o tome izjasne. Upisanih ima sto tisuća, a glasovalo ih je 53.000, od kojih se 59 posto izjasnilo za spas Salvinija od procesa. Di Maio je potom rekao da se narod izjasnio. Narod?! Oko 31 tisuća upisanih petozvjezdaša u odnosu na 60 milijuna stanovnika Italije!

Sukob između onih koji sebe nazivaju “narodom” i koji svoje neistomišljenike svrstavaju u “elitu” ne miriše na dobro. I oni u Hrvatskoj kojima je svaka druga riječ “narod” trebali bi shvatiti da ne predstavljaju stanovništvo i znati da sukob “naroda” i “elite” može stvoriti nova zla.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Django
Django
15:58 24.02.2019.

Koji jadan pamfletić u obranu vladajućih oligarhija. A tko je njih birao? Narod? Oni kojih izađe na izbore manje od 50% a za izabrane je od toga također manje od 50% pa se moraju sklapati koalicije sa onima kojima je narod sa 2-3% jasno rekao gdje im je mjesto? Taj narod ima po takvoj računici itekako veći legitimitet nego vladajuće oligarhije. Ne samo u Hrvatskoj.

PL
@ploto@
21:28 24.02.2019.

Alain Finkielkraut jedan od rijetkih židovskih punokrvnih intelektualaca,koji je između ostalog bio na strani Hrvata tijekom srbočetničke agresije,Nažalost,uključio se u hajku na Hasanbegovića,koju su iz Pariza i Hrvatske orkestrirali Ivo Goldstein,tadašnji hrvatski veleposlanik i Vesna Pusić,koja pripada istom ljevičarskom neoliberalnomom krugu,bliskom Sorošu.Mislim da je bio obmanut halabukom i da se nije najbolje snašao.On je čista suprotnost drugom poznatom francuskom intelektuakcu,ako ga se uopće može tako titulirati jer Bernard Henri Levy je čisti fašist i rasist ,koji bi zaslužio verbalni napad,kojeg je nezasluženo doživio Alain Finkielkraut

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije