Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.02.2016. u 13:37

MUP misli da neće svi gradovi imati svoje oznake, no i tu odluku još stignu promijeniti

Nove registarske pločice ne postoje. Nisu otisnute, štoviše, po tvrdnjama iz MUP-a, još se sa sigurnošću ne zna ni kako će izgledati. Istina, ovih je dana bilo promjena na njima, ali nisu vidljive – na stare je pločice stavljana zaštitna folija. Kada je ministar Vlaho Orepić nedavno bio izjavio da nestašice pločica nema i da se nove tiskaju, mislio je upravo na njih, objašnjavaju iz MUP-a.

Sve drugo su špekulacije. Tako javnosti koja već tri godine čeka nove pločice policija poručuje da se još malo strpi jer Ministarstvo “intenzivno radi na dovršetku konačnog rješenja izgleda novih registarskih pločica, a trenutačno je u tijeku usklađivanje pratećih pravilnika s tehničkim specifikacijama i testiranje njihove čitljivosti sukladno standardima”. Građane će, kažu, pravovremeno upoznati s konačnim izgledom registarskih pločica i datumom početka njihova izdavanja.

Ali tek kada cijeli postupak bude dovršen. Kada će to biti, nitko ne zna. Bilo je, čini se, lakše i Ustav promijeniti nego registarske pločice. U nešto više od deset godina Kazneni zakon bio je mijenjan isto toliko puta. A još proljetos nazirao se kraj ovoj farsi, kada je bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić predstavio pobjedničko rješenje MUP-ova natječaja. Ali na njemu su kvadratići zamijenili hrvatski grb koji je potom Ostojić, pod pritiskom politike i dijela javnosti, morao vratiti.

To nije bilo po volji pobjedniku natječaja Nikoli Đureku pa je povukao svoj rad. Na kraju se Ministarstvo dogovorilo s autorom trećenagrađenoga rješenja Gordanom Resanom. Taj arhitekt iz Rijeke kaže da je svoje prvotno, nagrađeno rješenje preinačio izmjenivši font slova i vrativši hrvatski grb. Izvedbeni projekt bio je gotov ljetos kako bi ga se, kaže Resan, moglo usvojiti na jesenskom zasjedanju Sabora. Arhitekt tvrdi da primjedaba nije bilo i njegove su pločice na automobilima trebale biti od 1. siječnja. Ali nisu. 

Hoće li uopće biti, MUP još ne zna. Misle da ipak neće svih 128 gradova imati, kako su sami najavljivali, svoje oznake, no i tu odluku MUP još stigne promijeniti. 

 

Komentara 1

TR
tretez
20:06 15.02.2016.

Može li konačno netko jednostavno objasniti zašto je uopće potrebno mijenjati stare tablice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije