Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

Kao da papa kaže da ne vjeruje u Boga...

23. listopada 2016. u 13:10 0 komentara 808 prikaza
Predsjednički izbori
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/2

Ne znam hoću li prihvatiti rezultate izbora, kazao je republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u posljednjem, trećem TV sučeljavanju s demokratskom kandidatkinjom Hillary Clinton.

Samo 20 dana prije američkih predsjedničkih izbora (8. studenog) Trump izjavljuje kako neće priznati izborni rezultat bude li Clinton izabrana za predsjednicu. Odnosno ako bude „On“ izabran, onda je sve O.K., ali ako bude izabrana „Ona“, onda su izborni rezultati bili lažirani. Time je negirao demokraciju.

To je kao kada bi papa izabran na konklavi kazao kako ne vjeruje u Boga i Duha Svetoga koji ga je izabrao, ali kako „sam izabran, ipak ću voditi Crkvu“. No, Trumpa još više pogađa to što bi izgubio od žene. A, „antižensko“ držanje s njime dijele mnogi američki muškarci, posebno oni iz unutrašnjosti koji drže (kao što u Europi mnogi drže da su im imigranti oteli zaposlenje) kako su im ženske oduzele posao i kako bi one morale biti samo domaćice.

Kada bi glasovali samo muškarci, Trump bi pobijedio sa 350 prema 188 glasova velikih izbornika. Kada bi glasovale samo žene, pobijedila bi Clinton s 458 glasova prema 80 (do tog izračuna došao je američki sajt FiveThirtyEight).

U Europi raste konsenzus prema populistima kojima svoje glasove daje identični lik birača koji u SAD-u svoj glas daje Trumpu. U globalnoj slici zanimljivo je i Obamino (sadašnji predsjednik SAD-a) navijanje za Renzija (sadašnji talijanski premijer).

Na svoju posljednju večeru u Bijeloj kući Obama je pozvao Renzija kojem je izrekao pohvale, čak mnogo veće od kurtoaznih. U politici je, čini se, došlo vrijeme za četrdesetogodišnjake (i u novoj hrvatskoj Vladi ima najviše onih rođenih sedamdesetih godina). A na određeni način uzor u svijetu postaje kanadski premijer Justin Trudeau (45), koji i sada uživa čak veću popularnost od one koju je imao ujesen 2015. kada je izabran za premijera i kada je vladu sastavio s 50% žena. Na pitanje zašto je u vladu uvrstio toliko žena, Trudeau je odgovorio: „Jer smo u 2015. godini.“ Evo, kada bi se shvatilo da živimo u 21. stoljeću, možda bi izgubila na značenju i politika onih koji bi nas htjeli odvući u stoljeća u kojima žene nisu imale pravo na rad i na glasovanje.

Arheološko nalazište kod Bojne
TAJNA GROBA BROJ 4
Nepoznati hrvatski vladar iz 8. stoljeća otvara novo poglavlje povijesti
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.