Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

U Češkoj Masarykove ulice ukidali su nacisti i staljinisti

Masaryk je stranac s najviše ulica u Hrvatskoj. Osim Zagreba, ima ih i Dubrovnik, Čakovec, Daruvar, Bjelovar, Virovitica i Varaždin
11. rujna 2017. u 18:43 6 komentara 795 prikaza
Masarykova, Zagreb
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Treba li Zagrebu ulica češkog političara, sociologa i filozofa i prvog predsjednika Čehoslovačke Tomaša Masaryka? Ili novopečeni zagrebački skupštinari koji misle da su od građana dobili mandat samo za preimenovanja zagrebačkih ulica i ni za što drugo (jer sve drugo u Zagrebu odlično funkcionira, od prometa pa do zbrinjavanja otpada) žele nastaviti svoju domoljubnu dekontaminaciju Zagreba koji je, valjda, p(ostao) tvrdi bastion jugoslavenstva, antihrvatstva i izdaje.

Trg Republike Hrvatske Ivica Beti Kad se već nije provela politička, neka se provede ulična lustracija

Iz agilnog Hrvatsko-češkog društva po pitanju Masarykove ulice upućuju na tekst koji su objavili u knjizi Marijana Lipovca i Vlatke Banek izašloj u povodu četvrt stoljeća postojanja društva. Tako ćemo iz tog teksta saznati da je Masaryk stranac s najviše ulica u Hrvatskoj. Osim Zagreba, ima ih i Dubrovnik, Čakovec, Daruvar, Bjelovar, Virovitica i Varaždin. Hrvatski su gradovi, nek’ se zna i to, Masarykove ulice imali i kada ih nije bilo u komunističkoj Čehoslovačkoj. Uostalom, u tekstu se citira i rečenica poznatog, nedavno preminulog kroatista Dušana Karpatskog, da su u Češkoj Masarykove ulice ukidali nacisti i staljinisti.

“Ne mogu vjerovati da se tom društvu žele priključiti i žitelji mog voljenog Zagreba. Ako to učine, neće smanjiti veličinu jednog od vodećih Europljanina XX. stoljeća, već samo uniziti sebe same i pokazati posvemašnje nepoznavanje i nerazumijevanje povijesti hrvatsko-čeških odnosa.” Tako je zborio Karpatsky. A za njega su članovi zagrebačke Skupštine, u kojoj u ovom sastavu ima obilje važnih kulturnjaka, u rasponu od bivše intendantice Hrvatskog narodnog kazališta i teatrologinje, ambiciozne književnice i nakladnice, pa do glumaca i redatelja, lingvista, književnih teoretičara i povjesničara umjetnosti, valjda čuli. Pravo je pitanje kada će Zagreb dobiti ulicu Dušana Karpatskog. Time bi se trebala baviti zagrebačka Gradska skupština. Ali ona ima potpuno drugačije prioritete. Sijati razdor, a ne ujedinjavati.

Dijeliti, a ne zbrajati. Prekrajati, a ne graditi. Gledati unatrag, a ne unaprijed. Pa će se tako vrijeme trošiti na razmatranje starih prijedloga o promjenama imena ulica. I možda onda Masarykova ulica u središtu Zagreba i dobije ime po Miroslavu Krleži (što je sredinom devedesetih godina zagovaralo čak i Društvo hrvatskih književnika, tada strastveno zainteresirano za promicanje Krležina genija) ili po znanstveniku doista tragične sudbine Milanu Šufflayu koji je Masaryku “oteo” ulicu u vrijeme Drugog svjetskog rata. Naravno, kada bi Grad Zagreb imao barem jednog pismenog političara s moralnim integritetom i građanskim odgojem, ovo lakonsko loptanje s Masarykom koje podsjeća na amatersko bauljanje Čačićevih nogometnih zvijezda po kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u nogometu bilo bi bespredmetno. Ali Zagreb takvog političara nema jer ga, da se razumijemo, i ne zaslužuje.

Trg maršala Tita Ivan Hrstić Kako je Hrvatska postala ravna ploča 18.09.2016., Zagreb - Sindikat biciklista organizirao druzenje gradjana u Masarykovoj ulici koja je na par sati zatvorena za promet. Druzenje je organizirano u sklopu Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna - na dan bez automobila.   Photo: Igor S PROSRPSKI POLITIČAR? Kome i zašto smeta Masarykova ulica Za dom spremni IVA BOBAN VALEČIĆ Ne da nisu stišane, rasprave su dovedene do apsurda
Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • vladimir964:

    A čemu uopće i nazivati ulice i trgove po političarima? Mislim da svakoj državi mnogo više i dugoročnije doprinose umjetnici i znanstvenici.

  • tolitol:

    Šteta što se novinar nije radije pozabavio vrlo uvredljivim i šovinističkim tvrdnjama koje je taj češki političar svojedobno navodno napisao o Hrvatima. Umjesto da pokuša osporiti te tvrdnje imamo komentar kojim se zapravo dezinformira javnost jer se čitava rasprava svodi ... prikaži još!i na najobičniju ideološku maglu.

  • javornov:

    Pri raspravi o Masaryku često se ističu njegove zasluge, međutim koje su njegove zasluge za RH? Nikakve. Pa nije pok. Ranko Marinković bez veze postavio pitanje zašto u samom središtu metropole imamo tu ulicu. Matica hrvatska, DHK, HAZU, umjetničke udruge ... prikaži još! i brojne druge vrve ljudima zaslužnima za hrvatsku a nemaju svoju ulicu. Pogotovo ne u najstrožem središtu kao Masaryk. Argumentacija češke udruge je nikakva.