Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

U Banjoj Luci nametnulo se pitanje tko je tu Hrvat

Nažalost, nije satira: Hrvati na svečanosti za počinitelja ratnog zločina u Šibeniku i "osloboditelja" Kupresa
11. siječnja 2019. u 08:17 13 komentara 4252 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Kakav mis-en-scène! Svaka čast Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović na satiričnoj predstavi izvedenoj u Banjoj Luci pod nazivom “Proslava Dana Republike Srpske”, koji je tamošnji Ustavni sud proglasio neustavnim i diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake. Dodik je s mislima na Željka Komšića ispalio: “Drina je srpska rijeka”, što je pozorno slušao važan statist u predstavi, hrvatska “persona non grata”, srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin.

Dragan Čović Obljetnica Republike Srpske Čović pozvao na zaustavljanje širenja mržnje i dezinformacija

U jednoj od važnih uloga srbijanska premijerka Ana Brnabić sva ponosna primila je “orden RS-a” koji su dobili svi vodeći haaški ratni zločinci u RS-u ističući kako je to dokaz “odgovorne politike” Beograda te je pozvala na izgradnju mira i stabilnosti “bez zaborava prošlosti”.

Tako perverznom političkom oksimoronu dugo nismo svjedočili. I konačno, nakon što je uvodno pozdravljeno izaslanstvo hrvatskog naroda, orden za neustrašivost postumno je dodijeljen i bivšem “časniku” JNA koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Šibeniku, a o kojem srpska Wikipedija piše da je sudjelovao u oslobađanju “srpskih sela Kijeva, Vrlike i Otišića” 1991. pa 1992. u “oslobađanju Kupresa” od Hrvata i stranih plaćenika.

BIH Krišto: Mediji problematiziraju Čovićev odlazak u Banju Luku zbog zataškavanja zločina u Bosni

Kakva je podvala upriličena za izaslanstvo hrvatskog naroda u BiH na čelu s Draganom Čovićem i Republiku Hrvatsku koju je predstavljao naš iskusni diplomat veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio. Najbolje je što sve izgleda kao vrhunska politička satira, a na žalost nije.

Sve je okrenuto naopačke tako da je i Arsen Bauk bio prisiljen povući svoju Facebook-objavu o proslavi “10. travnja po julijanskom kalendaru” pa je, zatečen događanjima u Banjoj Luci, u ozbiljnom tonu čestitao HDZ-ovcima “Dan Republike Srpske”.

Ivan Del Vechio Veleposlanik u BiH Del Vechio: Bio sam u Banjoj Luci 9. siječnja, ali nisam bio na defileu i svečanoj akademiji

Znamo da je u BiH apsolutno sve moguće, ali ovo! Uz sve razumijevanje specifičnih političkih okolnosti u BiH. Kao u onoj nezaboravnoj sceni iz Orwellove fikcije kad životinjama pogled klizi “od svinje do čovjeka, od čovjeka do svinje, i ponovno od svinje do čovjeka; ali već je bilo nemoguće raspoznati tko je svinja, a tko čovjek”, i mi se možemo samo pitati tko je tu Hrvat. Nažalost, nametnula se i ta heretička misao da ni taj Komšić nije baš tako politički loš Hrvat. 

bolnica, soba
Stigao odgovor bolnice
Šokirana obitelj iz Mraclina: Nakon što smo pokopali majku, nazvali su nas iz bolnice da dođemo po tijelo
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
 • stjepan v.:

  Jedini predstavnici Hrvata je nadbiskup Vinko Puljic i svi ostali nasi katolicki dusobriznici. Hvala im!

 • Avatar Crnokošuljaš
  Crnokošuljaš:

  Što hoćete vi, dragi moji Hrvati? Želite li vi živjeti i boriti se za prošlost ili za budućnost. Je li vam važnije nešto što se dogodilo prije 70 godina ili ono što se treba dogoditi sutra? Odlučite se, ali brzo, ... prikaži još! vremena više nemamo. Je li vrijednije poput Bošnjaka goniti inat sa Srbima zbog prošloga rata ili graditi savezništvo s njima kako bi osigurali mir i opstanak sebi i svome narodu za budućnost? Oboje ne možete nikako. Želite li da svi pocrkamo, da nas Bošnjaci proždru samo zato što se mi nismo mogli odvojiti od nečega nepovratno uništenoga u prošlome ratu? Sami ih u tome ne možemo spriječiti. Pogledajte Njemačku i Francusku. Pa povijest nije zapamtila većih krvnih neprijatelja. Ili pak Amerikance i Engleze. Više je ljudi poginulo u međusobnim sukobima navedenih nego što je vas ikada bilo, i jednih i drugih. Bilo je i kod njih zločina, genocida, protjerivanja, trovanja, zlostavljanja i gore vrste. Pomirili su se, pomažu jedni drugima, surađuju, izgrađuju se i napreduju. Jesu li snaga i razvitak tih zemalja vama uzor? Ili su vam pak uzor zakrvljena čobanska plemena Afrike i Bliskoga istoka? Pripadate li kulturi krvne osvete? Kojem kulturnom krugu pripadate? Jeste li čobanska plemena? Možda ste bili. Bili su i Nijemci, više nisu. Mislim da je vrijeme da i vi evoluirate. Ako ništa, učite iz njihovih grešaka, besplatne su, a ne iz svojih, skupo vas koštaju. Muslimani, Bošnjaci su vaša najveća i najopasnija prijetnja. Oni su ti koji žive za to da vas ne bude.

 • stjepan v.:

  Kardinal Puljic je Hrvatski ponos i ostali nasi dusobriznici. Hrvati budite uz njih!