Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

U 50 godina 60 predsjednika

Frustrirani svojim statusom u svim sustavima, Hrvati iz BiH rijetko su kojeg predsjednika u BiH doživljavali svojim. Zato se izbori za predsjednika u RH doživljavaju kao domaći
05. studenoga 2019. u 12:39 0 komentara 659 prikaza
Potpisivanje Daytonskog sporazuma
Foto: U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm

Pedesetogodišnjaci iz BiH promijenili su do sada više od 60 predsjednika ili predsjedatelja u dvjema višenacionalnim državama. U bivšoj “SFRJ” od 1980. izmijenjalo se 12 predsjednika, jednako toliko i u socijalističkoj BiH, a u demokratskoj BiH od rata do danas 18 članova Predsjedništva. Oni se rotiraju svakih osam mjeseci na mjestu “prvog” čovjeka države. Dakle, četrdesetak puta u 23 godine nakon rata mijenjao se predsjedatelj. Ove nevjerojatne brojke, kakvih vjerojatno nema nigdje u svijetu, ponajviše ilustriraju komplicirani sustav višenacionalne BiH.

Valentin Inzko zbog destruktivne politike Inzko u SAD-u: Stanje u BiH je alarmantno, došlo je do egzodusa

Unatoč tomu što je funkcija predsjednika ili predsjedatelja države samo nešto više od protokolarnoga predstavljanja, ipak u većini država svijeta izaziva više pozornosti nego izbor premijera, koji ima stvarne ovlasti. Predsjednik ima moć samo ako je riječ o autoritativnom lideru. Prije svih, takav je bio u Jugoslaviji Josip Broz Tito, a ulogu političkog lidera u svojim narodima imali su Franjo Tuđman, Alija Izetbegović, Slobodan Milošević, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović.

Stvarna moć bila je u onoj funkciji koju su oni obnašali.

Zajednička karakteristika za sve političke sustave u višenacionalnim republikama jest da se vodilo računa o nacionalnom balansu, ali ne i o spolnoj strukturi predsjednika. Od njih više od stotinu koji su od 1945. do danas bili na čelu bivše države ili u šest njezinih republika, gotovo svi su muškarci. Tek u jednom mandatu u Hrvatskoj predsjednica je bila Ema Derossi-Bjelajac (1985.) i danas Kolinda Grabar-Kitarović.

U “SFRJ” pokušavala se barem prividno podobnima izbalansirati nacionalna struktura. Na čelu države četiri puta bio je Hrvat, četiri puta Srbin, po dva puta Makedonac i Slovenac i po jednom Musliman, Albanac, Crnogorac. Zanimljivo je podsjetiti se imena nekada nedodirljivih vladara.

Jugoslavenska zastava 'BRATSKE' ZEMLJE 'Zemlje bivše SFRJ gospodarski ne mogu jedna bez druge'

Prvi predsjednik Jugoslavije nakon 1945. bio je Ivan Ribar. Od 1953. naslijedio ga Josip Broz Tito koji je tu dužnost obnašao do smrti. Od 80-ih do 90-ih redali su se Lazar Koliševski, Cvijetin Mijatović, Sergej Kraigher, Petar Stambolić, Mika Špiljak, Veselin Đuranović, Radovan Vlajković, Sinan Hasani, Lazar Mojsov, Raif Dizdarević, Janez Drnovšek, Borislav Jović i posljednji Stipe Mesić. Ne treba ni naglašavati gdje je bila politička moć u vremenu dok je Ivan Ribar bio predsjednik, a Tito premijer.

Slično je i u “maloj Jugoslaviji”, kako nazivaju BiH. U njoj se u svim sustavima vodi računa o nacionalnom balansu. Od 1945. do rata Predsjedništvo BiH vodili su: Vojislav Kecmanović, Đuro Pucar, Vlado Šegrt, Ratko Dugonjić, Džemal Bijedić, Hamdija Pozderac, Raif Dizdarević, Branko Mikulić, Milanko Renovica, Munir Mesihović, Mato Andrić, Nikola Filipović i Obrad Piljak. Na prvim demokratskim izborima s više od milijun glasova pobijedio je uvjerljivo Fikret Abdić. No, on je prepustio čelnu funkciju Aliji Izetbegoviću. Koji je u ratu predsjedao sedmeročlanim, a nakon rata tročlanim Predsjedništvom. Uz njega, “kolektivnim šefom države” predsjedali su: Živko Radišić, Halid Genjac, Ante Jelavić, Jozo Križanović, Beriz Belkić, Mirko Šarović, Borislav Paravac, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Ivo Miro Jović, Nebojša Radmanović, Haris Silajdžić, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić. Svaki član Predsjedništva u jednom mandatu predsjedao je dva puta.

Ilustracija hrvatski jezik u bih 'U Bosni se danas govori ‘miks-jezikom’, nema veze između zakona i prakse'

Za razliku od višenacionalnih država, u građanskim republikama nema kompliciranog nacionalnog balansa. Zato su u RH od rata do danas svega četiri predsjednika: Franjo Tuđman, Stjepan Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović te dva obnašatelja dužnosti Vlatko Pavletić i Zlatko Tomčić. U vrijeme socijalizma samo jedanput predsjednik nije bio Hrvat. Srbin Milutin Baltić bio je 1983. na čelu SRH. Prvi predsjednik 1945. bio je Vladimir Nazor, potom Karlo Mrazović, Vicko Krstulović, Zlatan Sremec, Vladimir Bakarić, Ivan Krajačić, Jakov Blažević, Marijan Cvetković, Milutin Baltić, Jakša Petrić, Pero Car, Ema Derossi-Bjelajac, Ante Marković i Ivo Latin.

Frustrirani svojim statusom u svim sustavima, Hrvati iz BiH rijetko su kojeg predsjednika u BiH doživljavali svojim. Zato se izbori za predsjednika u RH doživljavaju kao domaći. Iako njihovi glasovi nikada nisu odlučili tko će biti predsjednik u RH, oni svaki put masovno izlaze na birališta. Dobro je što zbog malog broja biračkih mjesta ne mogu presuditi izbore u RH, a loše što im zbog malobrojnosti drugi u BiH biraju predstavnike. Kakvog li apsurda, narod s tolikim brojem predsjednika - rijetko kojega je odabrao. Za Hrvate u BiH od Tita do Komšića sve je ostalo isto.

 

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.