Naslovnica Premium Kolumne

U 21. stoljeću nema mjesta zabranama Bajage i ojkača u Petrinji

Zbog Thompsona protiv Bajage u Karlovcu i Varaždinu i ojkača u Petrinji?
18. kolovoza 2018. u 15:29 60 komentara 1636 prikaza
Bajaga
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Situacija sve više izgleda kao odglumljeni i režirani "multikulti PTSP" nekih iz braniteljskih udruga. Nakon Karlovca tražila se i zabrana Bajaginog nastupa u Varaždinu na Špancirfestu, a problem je postao i treći festival ojkača u Petrinji. I ušli smo u zonu stalnog nametanja priča rekla-kazala, u kojima neki kažu da ih vrijeđa to i to i zabraniili bi baš tog i tog, ali je li to ičiji posao u 21. stoljeću?

Bajaga | Autor : Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Politički pritisak dakako, može biti legitiman, ali ne ako ide mimo reda i normalnog funkcioniranja pravosuđa i civilnog društva. Da netko ne bi krivo shvatio, svaka čast braniteljima koji su prošli rat i svakakve situacije, ali ovo zapravo nema nikakve veze s njima.

Ovo je političko zatezanje svakodnevice, pa se vjerojatno niti većini braniteljia ne sviđa. Zapravo ide protiv njih, jer su se u ratu borili za mir i protiv okupacije i podjele, a sada u miru neki proizvode okupaciju i podjelu društva ishitrenim psihološkim ratom i pritiscima. 

Pa bespotrebno trpimo prigovore o netoleranciji, ali na stranu prigovori, jer ovdje živimo mi, a ne inozemni komentatori. Domaćim ljudima dosta je radikaliziranja svakodnevnog života, jer to očito nije egida cijelog društva.

Bajaga varaždin Bajaga održao koncert na otvaranju jubilarnog 20. Špancirfesta

Ovo je zasigurno i  "osveta" braniteljskih udruga za stigmatizaciju Thompsona, ali on je dokumentirano pjevao i govorio to što već je, pa se ne može uspoređivati s Bajagom koliko god bi mu neki htjeli "nametati" grijeha i stvoriti pandan. Ali fali dokumentacija, a s druge strane i sam Bajaga sudjelovao je na mitinzima protiv Miloševićeve vlasti.

Jedino što je Bajaga ikada javno  pjevao s političkom konotacijom, a može se pronaći na YouTubeu, jest pjesma "Samo sloga Srbina spašava", snimljena s Ribljom čorbom i Dejanom Cukićem1999., kao srbijanski protest protiv NATO-ova bombardiranja Jugoslavije.

I pjesma je loša. Suštinski, Bajaga je šlager-pjevač a Thompson ozbiljno politički napaljen, o čemu govori arhiva njegovih susreta sa u svijetu zabranjenom ikonografijom fašizma, ustaša i Ante Pavelića. To je jedno, a domoljublje - u koje kod njega uopće ne treba sumnjati - nešto je sasvim drugo. Ali drugo ne opravdava prvo.

Bajaga uoči nastupa Bajaga: Ovo sve nema nikakve veze sa mnom ni s glazbom

U 21. stoljeću ne bi smjelo biti mjesta proizvoljnim zabranama nikoga, pa niti Thompsona, ali njegove su koncerte u Europi zabranjivali legitimnim sudskim putem zbog prije navedenog, a ne zbog njegove ljubavi prema Hrvatskoj. Ne i u pulskoj Areni, ali domaći se sudovi njime ne bave, vrludajući u tumačenjima materijala poput pozdrava "Za dom spremni". 

No, činjenica je da je Thompson izvan pulske Arene ostao isključivo lokalnom političkom, a ne sudskom odlukom. Je li to grijeh lokalnih političkih moćnika poput Ivana Jakovčića, ili grijeh nedjelovanja hrvatskog sudstva, idealna je tema za raspravu i bit će još dugo.

Desna radikalizacija "centra" i društva hrani se upravo šutnjom tihe većine, u trenutku dok nikakve "opasnosti" s ljevice nema. Što bi bilo da postoji relevantan politički protivnik s lijeva, možemo zamisliti, ali ova sadašnja situacija još je i radikalnija od nekadašnjih šatora u Savskoj koji su se podizali protiv Milanovića i SDP-a. Jer, sada se "ne ide" na političkog protivnika, nego na određivanje pravila, ukusa i zabrana civilnom društvu.

Sandra Perković TJEDNI PREGLED: Toni Ivanišević Europska atletska federacija razmišlja o zabrani natjecanja Sandri. Dosadilo više..

Novi problem koordinaciji braniteljskih udruga postala je i folklorna revija ojkača u Petrinji, pa taj raspon "koordiniranja" programa od popa i rocka do etna kojim se udruge bave i žele zabraniti, pokazuje široko "razumijevanje" i pop kulture i narodne baštine.

Što je, mora se priznati, širok teren i za one koji se glazbom bave sa stručne, profesionalne, a ne zaoštrene ideologizirane političke pozicije koja ni tu ni nigdje nema što nametati društvu, a kamoli odlučivati. U protivnom se ponašaju kao nekadašnji omraženi im SUBNOR, a s njim se vjerojatno ne bi htjeli uspoređivati.

Niti nekadašnja kolokvijalno zvana "komisija za šund" u socijalizmu nije zabranjivala - mada je, naravno, bilo i zabrana - nego je dizala poreze na proizvode koje je, dakako, potpuno neutemeljeno, proglašavala šundom. Uključujući i takve kulturne vrednote poput prvog punk albuma Prljavog kazališta.

Ivan Čehok Ivan Čehok: Bajagu neću zabraniti, nismo mi Karlovac. Neka bude podjela, ali dijelimo se oko dobra

Danas u situacijama poput ovakvih pritisaka ne pričamo o šundu, ali zapravo niti ne znamo koja su mjerila po kojima se odabiru teme i "pritišće" javnost, gradonačelnici i organizatori da otkažu nečije gostovanje.  

Sama po sebi sumanuta je ideja da danas, u uređenoj državi kakva bi Hrvatska trebala biti, itko može uzeti pravo odlučivanja tko će, a tko neće, negdje nastupati, osim ako se ne ne radi o sudski ishodovanoj i potvrđenoj odluci zbog nekog ozbiljnog, pravno dokazanog razloga.

Ivan Jakovčić Ivan Hrstić Dopusnicu za pjevanje u Areni izdaje CK IDS-a

No, nakon par godina liberalnijih pogleda na svijet oko nas (i kod nas) vratili smo se prema ostrašćenim cenzorskim raspravama i sve češćoj društvenoj shizofreniji u kojoj političari oprezno hodaju po bačenim trulim jajima, a neugodan miris zahvati cijelo društvo. 

 

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
 • Avatar Stimy
  Stimy:

  U 21. stoljeću nema mjesta ni srbendama, komunjarama i četnicima na hrvatskim portalima.

 • Spezispezi:

  Nije mi jasno jeli se ovi kvazinovinari prave mutavi ili su to stvarno. Odjednom im svima puna usta demokracije i sloboda a Thimpson zabranjen već 2o g i ni riječ nisu rekli.

 • stefj:

  Opet pila naopako. Za zabranu Thompsona nema nikakvih zakonskih osnova, kao niti za zabranu Bajage... No Thompsona je zabranio izrijekom Jakovčić, začuđujućom političkom moći kakvu su nekada imali samo visoki dužnosnici partije, dok su udruge branitelja radile legitimni pritisak na ... prikaži još! organizatore i politiku da zabrane koncerte. Onaj koji to ne razlikuje ima problem s indoktrinacijom u bivšem sustavu i vjerojatno se s njime ne isplati raspravljati jer su mu zabrane prirodne... A što se tiče Thompsona, nema niti jednog dokaza za njegove grijehe koji mu se nameću (da je pjevao Ustaške pjesme), već ima dokaza baš suprotno, da je to montaža napravljena da ga se makne sa scene... U svakom slučaju, zakon nigdje nije zabranio Thompsona, čak je i oslobođen više puta na sudovima. Novinar piše i uvjerava čitatelje da je objektivan, no već u prvim rečenicama pobija samog sebe. Radi takvih "moralnih vertikala" i imamo velikih podjela u društvu i problema s demokracijom...