Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hans-Werner Sinn

Tvorcu gospodarskog programa HDZ-a učiteljica je bila Jugoslavija

Hans-Werner Sinn
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
15.12.2015.
u 19:50

Hans-Werner Sinn, pop-zvijezda njemačke ekonomije i čelnik Ifo instituta, umirovljen nakon 50 godina bogate karijere

Hans-Werner Sinn, pop-zvijezda njemačke ekonomije i čelnik Ifo instituta, kuće koja je radila na novom gospodarskom programu HDZ-a, održao je u ponedjeljak navečer svoje posljednje predavanje na sveučilištu u Münchenu i otišao u mirovinu. Tisuću uzvanika slušalo je predavanje 67-godišnjeg profesora Sinna koji je u 90 minuta sažeo 50 godina svoje karijere i njemačke povijesti. Sinn će napustiti i Ifo institut u ožujku 2016. kada navrši 68 godina.

Omiljen u medijima

"Dr. Smisao" (Sinn na njemačkom znači smisao), istovremeno je najhvaljeniji i najosporavaniji njemački ekonomist koji već desetljećima puni njemačke medije – nema novina ni TV kuće u kojima dr. Sinn nije stalni gost na svaku temu koja se tiče veze politike i gospodarstva. Sinn na svaku temu ispaljuje komentare i brojke kao iz rukava.

– Istraživanja pokazuju da 65 posto stanovništva u Siriji ne zna osnovne aritmetičke operacije. Dopustite mi da to i ovako kažem: ista je stvar i s najboljim liječnicima iz, primjerice, Alepa – komentirao je Hans-Werner Sinn izbjeglički val i prevladavajuće mišljenje u njemačkim medijima da će izbjeglice dati poticaj njemačkoj ekonomiji nazivajući većinu izbjeglica "funkcionalnim analfabetama".

Sinn je većinom govorio o proteklih pola stoljeća u Njemačkoj ne dajući pogled unaprijed.

– Pustite me da govorim o prošlosti jer ispred nas je magla – poručio je u velikoj auli Ludwig-Maximilianova Sveučilišta u Münchenu.

Iznio je Sinn mnoge pojedinosti o svom životu koje su do sada bile potpuna nepoznanica i njemačkim medijima, koji ga prate u stopu. Sinn, koji danas slovi kao najtvrdokorniji zagovornik neoliberalne tržišne ekonomije, šokirao je njemačku javnost priznanjem je da je u svojim dvadesetim godinama bio ljevičar, marksist i "sudionik Praškog proljeća 1968." Tada mu je, kaže, Biblija bila knjiga Ota Sika "Treći put", sveto štivo marksističko-lenjinističkih studentskih udruga toga doba. No ubrzo se razočarao u lijeve ideje. Krenuo je u potragu za tim trećim putem i našao ga u stvarnosti, i to u – Jugoslaviji. U bivšoj državi proučavao je principe planske ekonomije i potpuno se razočarao.

– U planskoj ekonomiji novčani poticaji uvijek su u rukama jednog komesara. A to uvijek dovodi do diktature. Tko je to jednom shvatio, taj se više nikad neće udaljiti od tržišne ekonomije – prenosi njemački Focus poruku profesora Sinna.

Živopisni Kapetan Ifo

Živopisni profesor iz Ifo instituta Hans-Werner Sinn, kojega je zbog njegove brade kao u kapetana duge plovidbe Der Spiegel prozvao Kapetan Ifo, u financijskoj krizi bio je žestok kritičar kancelarke Merkel i tražio je izbacivanje Grčke iz eurozone jer bi, u suprotnom, Grčka bankrotirala, a njemački porezni obveznici ostali bez desetaka milijardi eura. Merkel je ostala vjerna svom kursu prema Grčkoj i dovela je u koliko-toliko sigurnu luku. Unatoč Sinnovim kritikama, Merkel sličnu politiku vodi i sada prema izbjeglicama.

>> HDZ-ov savjetnik za gospodarski program: Hrvatska ima 'nizozemsku' bolest

>> I Sinn sada priznaje, Draghi je pokrenuo gospodarstvo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije