Naslovnica Premium Kolumne

Tužba je poraz i neuspjeh i prije negoli se uđe u sud

Lako je raditi buku i tužakati se. Pravo državničko ponašanje znači i preuzimanje odgovornosti i pronalaženje rješenja, pa i kompromisom
12. lipnja 2019. u 09:12 5 komentara 1224 prikaza
Ilustracija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Svaka tužba između dviju država velik je neuspjeh. Bez obzira na to tko na kraju izišao kao pobjednik, a tko kao poraženi. Bez obzira na to koliko je koja strana uložila novca i vremena. Tužba je i prije nego što se uđe u sudnicu poraz. Posebice kad je riječ o susjednim državama. Tužna je činjenica da dvije države neriješena pitanja ne mogu riješiti dijalogom, ne mogu saslušati jedna drugu i naći kompromis, već u atmosferi animoziteta – koju svaki odlazak na sud neizbježno izaziva – pokazuju mišiće.

Joška Broz Joška Broz Titov unuk otkrio što mu je djed priznao kao svoju najveću pogrešku

Slovenska tužba protiv Hrvatske oko potraživanja Ljubljanske banke još je jedna u nizu onih iz Ljubljane. Već postaje zamorno – Ljubljana je tužila Zagreb po istoj osnovi već jednom na istom sudu kad joj je rečeno da je sud nenadležan. Sada, smatra, ima bolje argumente. Istodobno, tuži Hrvatsku i na Europskom sudu zbog neprimjerene arbitraže.

Tužbe su zanimljiva stvar. Olako se, očito, ulijeće u njih. Vrlo često ne zbog pravde i prava, već i zbog kalkuliranja s političkim ciljevima u vlastitoj zemlji. Mi ćemo njih na sud! Takva izjava zasigurno će više – privremeno – uskuhati nacionalnu krv i opaliti pljusku političkim neistomišljenicima nego izjava da su se dvije države o nečemu dogovorile. S nekim se državama, kažu, ne može drukčije. No je li zaista tako u slučaju Hrvatske i Slovenije? Nije. Nitko ne može tvrditi da je dogovor oko bilo čega nemoguć između dviju država koje nikada nisu ratovale i koje su prožete snažnim vezama među ljudima.

Stjepan Mesić Stjepan Mesić: 'Rat nije bio potreban. Mogli smo biti u konfederaciji 3 godine pa da vidimo...'

I stoga je neodgovorno u najmanju ruku, a svakako opasno i nedopustivo, da se neki slovenski političari koriste onom drugom državom kao crvenom krpom. Uhvati li se Hrvatska na udicu tužakanja, a vjerujemo da neće, apsurd će biti još veći, a međusobna tužakanja – jer ima i Hrvatska razloga – pretvorit će se u nezrelo natezanje. Dvije države prerasle su dječje bolesti i adolescentske ludorije kad su se možda i mogla očekivati ekscesna ponašanja. Lako je raditi buku i tužakati se. Pravo državničko ponašanje znači i preuzimanje odgovornosti i pronalaženje rješenja, pa i kompromisom. Tužba na tužbu, kako to čini Slovenija, to zasigurno nije.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Poduzetnik
Kviz
Jesi li rođeni poduzetnik ili radije radiš kako ti drugi kažu?

A1 izdvaja za Vas

 • wwwcroxxxx:

  Ljubljanska banka mi je dužna vise od 100.000 eura plus zatezne kamate. Slovenci su lopovi!!!

 • CrniGaro:

  O čemu ti pišeš veljkušo.

 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Kad žele sud neka ga i dobiju makar i na 100 godina.