Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Izlet' na ratišta

Turizam u ratnoj zoni: autentično iskustvo rata i puno adrenalina

Ilustracojka
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
05.12.2013.
u 14:45

Za “izlet” na ratišta plaća se i više od 
50 tisuća dolara, a turoperatori kažu 
da posao cvjeta

Grupa američkih turista krajem rujna željno je iščekivala odlazak na godišnji odmor. Destinacija je bila prvoklasna, a cijena aranžmana za jednu osobu 50 tisuća dolara. Put je bio isplaniran do posljednje sitnice, no tjedan dana prije odlaska iskrsnuo je problem zbog kojega se žuđeno i jako skupo putovanje moralo otkazati. Naime, ta grupa odabranih trebala je otputovati u Siriju, u srce ratnog sukoba, tamo gdje se gine i gdje ljudski život ne znači gotovo ništa, gdje caruju patnja, glad i bolest. U posljednjem trenutku morali su odustati, ali ne zbog opasnosti koja bi ih tamo mogla snaći, već zbog toga što ih je State Department upozorio da bi po povratku mogli biti uhićeni pod sumnjom da su u Siriji surađivali s teroristima, članovima Al-Qa’ide.Ako mislite da je ovo jedinstven i usamljen primjer, jako se varate.

Turistička putovanja u ratne zone već su uzela maha, a u svijetu već postoje i specijalizirane turističke agencije koje se bave isključivo ovom vrstom turizma. Jamče vam autentično iskustvo rata, visokoprofesionalne vodiče koji su uglavnom bivši vojni specijalci, visoku dozu adrenalina i potpunu diskreciju. Iako te agencije nude putovanja na određene destinacije, većina ih na svojim internetskim stranicama svojim budućim klijentima poručuje da su to samo neke ideje, ali da je u osnovi mogućnost izbora – neograničena!Iako se zbog cijena ovih opasnih aranžmana može činiti da su putnici uglavnom vrlo bogati ljudi s bizarnim sklonostima, to uglavnom nije tako. O nekolicini takvih putnika već su napisane reportaže, a osobito je zanimljiv jedan vozač kamiona iz Japana. Toshifumi Fujimoto cijele godine dosađuje se vozeći kamione i cisterne na relaciji Tokio – Osaka, no kada uzme godišnji odmor, odlazi u najopasnije ratne zone na svijetu. Kaže da uživa fotografirati dok oko njega fijuču meci i granate. Početkom godine bio je u Siriji, točnije u gradu Alepu, koji je izabrao kao odredište zato što je procijenio da je upravo to mjesto najopasnije. Priključio se Slobodnoj sirijskoj vojsci i s pobunjenicima svakoga jutra odlazio na frontu naoružan fotoaparatima i kamerama.

Kombinacija samuraja i kamikaze

Kaže da si, bez obzira na opasnost, uvijek daje vremena da snimi kvalitetnu fotografiju iako ga sami pobunjenici često upozoravaju da se izlaže izuzetno velikoj opasnosti. Sam sebe naziva kombinacijom samuraja i kamikaze te kaže da se nimalo ne boji da bi ga mogli pogoditi ili čak ubiti pa ne nosi ni pancirku ni kacigu. Njegov profil na Facebooku prepun je dramatičnih fotografija iz ratnih zona, a ovaj japanski “ratnik” ima više od osam tisuća prijatelja na toj društvenoj mreži. On svoja putovanja organizira sam i kaže da još nije pronašao organizatora takvih putovanja koji bi zadovoljio sve njegove zahtjeve. Novu godinu 2014. planira dočekati u gudurama Afganistana s talibanskim postrojbama.Najpoznatija agencija koja se bavi organizacijom ovakvih putovanja jest Warzone Tours čiji je osnivač i vlasnik Rick Sweeney, čovjek koji je 25 godina bio u vojsci i koji je dosta vremena proveo upravo u ratnim zonama. Bio je u Bosni i Hercegovini te u Iraku, i to u vrijeme najžešćih sukoba. Upravo tijekom ta dva rata na um mu je pala ideja da osnuje ovakvu agenciju koja bi ljudima željnima avanture, opasnosti i adrenalinskih udara omogućila da izađu iz dosadne svakodnevice i dožive nešto nesvakidašnje. Ubrzo je shvatio da se radi o unosnom poslu koji će u budućnosti donositi sve više novca.

Skijanje s talibanima

Njegovi tipični putnici sredovječni su biznismeni koji dobro zarađuju i željni su novih iskustava koja će ih prodrmati i “resetirati”. Druga su vrsta putnika oni koji su dosad u ratne zone išli sami, a sada žele uživati u malo “komfora”. Tako se među budućim klijentima našla žena koja je već bila u Siriji, i to zato što se željela udati za borca Slobodne sirijske vojske, muškarac koji je tamo otišao nakon raskida dugogodišnje veze u nadi da će ga netko tamo ubiti, dvoje studenata koji su se samo željeli fotografirati u autentičnom okružju s kalašnjikovom u rukama... Najpopularnija su putovanja u Irak i u Somaliju gdje se obavezno ide na mjesto gdje je u Mogadishuu srušen američki vojni helikopter “Crni jastreb” o čemu je snimljen i film. Putuje se u Libiju, u Jemen, na planinarske i skijaške ture po afganistanskim planinama.

Oni koji jednom s ovim počnu obično postanu ovisnici.Iako ovi neobični turoperatori tvrde da im nije namjera eksploatirati ljudsku patnju i nevolju, psiholozi ipak tvrde da se radi o nastranom voajerizmu, situaciji u kojoj ljudska patnja i nesreća postaju roba koja podliježe zakonima ponude i potražnje i koja ima svoju (vrlo visoku) cijenu na tržištu. Ono što je u principu abnormalna situacija, najgora zamisliva patnja i nesreća biva izdvojeno iz konteksta pa postaje nešto normalno i prihvatljivo. Rat i smrt tako se pretvaraju u neku vrstu showa i spektakla za koji se kupuju ulaznice. Iako putnici koji izdvajaju novac za ovakva putovanja izjavljuju da u ratne zone žele otići kako bi vidjeli kakvo je stvarno stanje stvari zato što sumnjaju da mediji ne daju realan prikaz stanja, pravi motivi vjerojatno su jako daleko od ove tvrdnje.Riječ je zapravo o svojevrsnom ekstremnom, nezdravom individualizmu i do apsurda dovedenom otuđenju, stanju u kojem se nešto što bi svakom čovjeku trebalo biti potpuno nenormalno pretvara u nešto normalno i poželjno, u destinaciju za zanimljiv i sadržajan godišnji odmor. A kada društvo počne tonuti u ovakve oblike dekadencije, postaje jasno da je došlo vrijeme za velike zaokrete.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar DonLon
DonLon
19:54 05.12.2013.

Ima ih iz gotovo cijelog svijeta, bez obzira na sluzbenu politiku njihvih zemalja

CR
crofish
16:51 05.12.2013.

bilo je i rusa koji su za veliku lovu išli u lov na pirate oko somalije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije