Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Turistički radnici (ne)strpljivo čekaju svoj red za cijepljenje

Negativan test, potvrda o cijepljenju ili ništa? Svi su scenariji mogući, a u svakom je bitno kolika će biti procijepljenost među domaćim ljudima
22. veljače 2021. u 08:15 2 komentara 114 prikaza
Panorama Dubrovnika sa Srđa
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Negativan test, potvrda o cijepljenju ili ništa? Sve će, naravno, ovisiti o kretanju korona brojki, no prekriženih se ruku ljeto ne može čekati i većina turističkih domaćina na Mediteranu razmatra sve tri opcije. Neki su se, kako se čini, već i odlučili. Jedan njemački lanac s 30-ak hotela razasutih po Mallorci, Kanarskim otocima i u Grčkoj jasan je oko toga da će od svojih gostiju – ovisi o tome kako će cijepljenje napredovati, ali vjerojatno od jeseni – tražiti da su cijepljeni protiv koronavirusa.

Mamac za turiste iz cijelog svijeta Ruse smo sedam dana vodili kroz Hrvatsku, a jedan biser posebno ih je oduševio: 'Pa što nas odmah niste ovdje doveli'

U međuvremenu će od svojih gostiju zahtijevati ili negativan PCR ili antigenski test. Sve, kako kažu, da bi svima koje ugoste osigurali najveću moguću razinu sigurnosti. Njihov će doprinos biti svakodnevno testiranje osoba u kontaktu s gostima.

O COVID putovnicama govore ne samo privatne kompanije, nego i države. I nekoliko je članica Europske unije najavilo da će početi izdavati posebne potvrde kojima bi cijepljeni građani mogli to i dokazati, a pojedine i da će putnicima s takvim potvrdama dopustiti neometan ulazak u zemlju. Iako, za Europsko vijeće još je dvojbeno za koje bi se sve svrhe te potvrde mogle koristiti. Cijepljenje kao propusnica za putovanja dobilo je i potencijalno ime, tzv. COVID putovnica, ali i brojne kritičare. I to ne samo među antivakcinašima.

Mnogi smatraju da je to jednostavno diskriminirajuće prema necijepljenima i kao takvo neprihvatljivo. Kako god, situacija s koronom se do ljeta neće normalizirati, jasno je svima, pa, recimo, dubrovački gradonačelnik Mato Franković pokreće inicijativu da se turistima na hrvatskim aerodromima omogući testiranje. Kao što to već jest ili će biti slučaj i u mnogim drugim europskim zračnim lukama. No, iznimno važan faktor za turističku sezonu svakako će biti i procijepljenost domaćeg stanovništva, pa vijesti o tome da i kod nas počinje druga faza cijepljenja protiv COVID-a dolazi ako ne baš na vrijeme, a ono u zadnji tren.

Sad je važno i da se među skorim prioritetima nađe i onih 70 posto turističkih radnika koji su se izjasnili da se žele cijepiti. Malo je reći da se u branši to čeka s popriličnim nestrpljenjem...

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • dvanaest_legija:

    Turistički radnici čekaju u redu, koja farsa!

  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Da li su države stvorile uvjete da mogu stanovništvo procjepiti do 07. mjeseca 2021? Nisu. Djeca, mladež kao i osobe do 40 godina starosti neće tako brzo na red za cjepljenje, iako mogu biti zaraženi ili nositi bolest i zaražati ... prikaži još! druge. Cjepljenje ne daje garanciju da procjepljeni neće ili ne može oboljeti od COVID-a, a time zaražati druge. Jedino što je istina da bolest neće biti tako drastična kao kod onih koji se nisu cjepili.