Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ministarstvo Martine Dalić Hrvatima zamjera što nisu vidoviti

Tvrde da su trebali znati koji će propisi biti doneseni prije nego što su ugradili turbobojlere
15. veljače 2018. u 08:22 2 komentara 812 prikaza
Martina Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva jučer je poslalo priopćenje o problemu turbobojlera koji su zabranjeni i koji moraju biti zamijenjeni kondenzacijskima, a koji se pak ne mogu priključiti na dimnjake prije nego što oni budu prilagođeni novim uređajima.

Bojler PROBLEMI ZA GRAĐANE Zbog uredbe EK 75.000 Hrvata mora zamijeniti bojlere, a treba prilagoditi i dimnjake

Taj problem tišti 75.000 hrvatskih građana, koliko ih ima turbobojlere. Procjena je struke da će ukupni troškovi zamjene bojlera i sanacije dimnjaka premašiti dvije milijarde kuna. A Ministarstvo, koje vodi Martina Dalić, u svom priopćenju krivnju za taj problem svaljuje na druge. Tako zaključuje da je, s obzirom na to da su problem dimnjaci, to onda problem graditeljske struke, odnosno ministarstva nadležnog za graditeljstvo. Ministarstvo gospodarstva je pak, tvrde, nadležno samo za stavljanje na tržište novih bojlera. U priopćenju navode i da je problem s turbobojlerima prisutan kod stambenih objekata sagrađenih u posljednjih 10-15 godina i koji su projektirani i sagrađeni s dimovodnim sustavima isključivo za takve uređaje.

Ostaje upitno je li se pri projektiranju građevina moglo predvidjeti i uzeti u obzir koji će se budući propisi donositi, kakvi će biti zahtjevi i njihovi učinci. Takve situacije su se u znatnoj mjeri mogle izbjeći kod građevina sagrađenih u posljednjih nekoliko godina da se u Hrvatskoj pri projektiranju zgrada više vodilo računa o propisima EU, kako postojećima tako i onima koji su u pripremi – navodi Ministarstvo gospodarstva, u kojem očito smatraju da hrvatski građani trebaju biti vidoviti. Naime, u Ministarstvu kažu da problem s turbobojlerima imaju zgrade sagrađene prije 10 do 15 godina.

Afera konzultanti HDZ: Dalić nam radi veliku štetu. Vlada tvrdi: Ona ostaje ministrica

To znači da su građene nakon 2003. A uredba EU kojom su zabranjeni turbobojleri donesena je 2013., a u primjeni je do 2015. Direktiva EZ kojom su uspostavljeni okviri za donošenje uredbe iz 2013. je pak donesena 2009. U Ministarstvu su ovih dana prvo tvrdili da nema velikih problema i da sanacija dimnjaka neće biti skupa, a potom su ipak priznali velike razmjere problema.

Stoga je jasno tko je u 2018. nespreman za uredbu koja je donesena prije pet godina.

Pogledajte i sitnice koji vam mogu znatno smanjiti račun za grijanje:

Martina Dalić
1 / 7
Uskoro nas očekuje skuplji plin, a mi vam donosimo savjete kako možete već sada, dok još uvijek traje sezona grijanja uštedjeti koju kunu. Oni koji se griju na plin, gradsku toplanu ili električnu energiju, najhladnije godišnje doba vjerojatno i ne vole previše zbog visokih računa za grijanje.
Martina Dalić Restrukturiranje Agrokora Martina Dalić: Nisam znala detalje ugovora i iznose Mate Rimac Ulaganja u istraživanja Vlada će povećati potpore i olakšice čak do 40 milijuna eura! Rimac dobio 52 milijuna kn Sjednica Vlade Odluke LNG terminal strateški projekt, pokrenuti pregovori o Kolektivnom ugovoru u zdravstvu
Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • ddh:

    Bohutinski je clan ceha medija i kao takav ne moze drukcije , nego nekvalificirano lagati, izmisljati i podmetati. Uredba ne kaze nigdje, da se boileri moraju zamjeniti, nergo kaze, da se boileri sa starom tehnikom ne smiju vise ugradjivati. A ... prikaži još! kad bi nepismeni i pokvareni Bahutinski znao, sto znaci sanacija dimnjaka i zasto ih se motra saniirati, onda cak niti on kao polupismeni "novinar" nebi mljeo takve gluposti. Ali on je mljeo i o "razdjelnicima" beuz da zna i danas, dto je jedan razdjelnik. Brlja pojmove kao i svi mediji, pa toplotne ventile ( To su ventili koji se ugradjuju na radijatore, kako bi se toplina u prostoriji kontrilrati!) sa radjelnicima koji ne stede nikakvu energiju, nego mjere kolicinu potrosene energije po radijatoru i na taj nacin omogucuju pravednu podjelu troskova grijanja po stambenim ili poslovnim jedinicama. Ali komunisticki zadojena figura i dalje prodaje maglu i manipulira javnoscu. U medijima se je skupio sav komunisticki olos, koji svaki dan tjera svoje kozaracko Kolo.

  • Avatar DŠ.....
    DŠ.....:

    Osramotio si se jer nema tu ni "p" od pravednosti! (sa radjelnicima koji ne stede nikakvu energiju, nego mjere kolicinu potrosene energije po radijatoru i na taj nacin omogucuju pravednu podjelu troskova grijanja po stambenim ili poslovnim jedinicama. )