Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.02.2020. u 14:11

Budimo iskreni pa se upitajmo – koje su se to kulturne vrijednosti i iz Rijeke i iz Hrvatske afirmirale u Europi? Pa ako i imamo tih vrijednosti, riječ je o pojedinačnim uspjesima a ne “prijestolnicama kulture” i dernecima

Po Klaićevu Rječniku stranih riječi “tulum” znači “1. mijeh, mješina za vino; prenes. pijanka, lumperaj; 2. prenes. prazna mješina, tj. prazna glava, glupan (isp. tuluman); uveć. tulumina”.

Naslov u Novom listu glasi – “Obersnel najavio novi veliki riječki tulum: Repriza otvorenja EPK već u lipnju. Ali, to nije sve”. Dakle, opet će nam hrvatska inačica europske kulture biti – mijeh, mješina za vino, pijanka, lumperaj, prazna glava, glupan. Tako će riječki gradonačelnik još jednom pokazati svu raskoš obrsnelovske riječke kulture, što će biti težak udarac “gnjevnim hrvatskim desničarima” za koje je Rijeka “europska prijestolnica komunizma”, “partijsko-mafijaški grad” kojem su na čelu “militantni komunistički uhljebi” i “komunalni boljševici” kojima je EPK prilika za afirmaciju svoga “komunističkog nasljeđa”.

VIDEO: Rijeka EPK

Mogli bismo se upitati što to “najvećim događajem u svojoj povijesti” slavi Rijeka kojoj ne nedostaje beskućnika za koje se brinu njihova baš onako u crvenom stilu nazvana udruga “Oaza” i prihvatilište s jednako ljupkim nazivom “Ruža sv. Franje”, zatim siromaha koji se hrane u pučkim kuhinjama i opskrbljuju u socijalnoj samoposluzi, umirovljenika s mizernim mirovinama i starijih građana bez prihoda kojima crvena vlast daje čak 300 kuna božićnice...?

Što to slavi Rijeka koja je, kako kaže naslov također u spomenutom riječkom listu, “u samo sedam godina izgubila čak 11.310 stanovnika”, koji iseljavaju bit će i zato što SDP-ova vlast, kako je odavno optužuje oporba, godinama zdušno radi na deindustrijalizaciji toga velikog grada? Istina, valja reći da njezino tulumarsko slavlje odgovara zamisli da se svake godine odrede gradovi koji će biti “prijestolnice kulture”.

Ta zvučna, ali prazna, apsurdna sintagma ne znači ništa. Ako zanemarimo činjenicu da je riječ “kultura” ukradena poljodjelcima pa je smatramo svekolikim duhovnim, umjetničkim stvaralaštvom i civilizacijskim dostignućima, onda ne može postojati nikakva “prijestolnica kulture” doli kao nametnuto favoriziranje pojedinih gradova kojim se podmićuju ti gradovi i njihove države, pravi samovoljni, umjetni odabir kojemu i jest cilj tulumarenje, euforija i samoljublje u darovanoj povlastici. To tulumarenje neće roditi nijedan dobar roman, sliku, kip, glazbeno ili arhitektonsko djelo, dramsku predstavu..., samo će se izabrani gradovi pred golemim zrcalom koje se zove Europa cijelu godinu zrcaliti i narcisoidno uživati u posebnom značenju za koje nisu nimalo zaslužni.

Video: Rijeka EPK

U našem slučaju s tim posebnim značenjem poistovjećivat će se delinkventni gradonačelnik koji napada žene po riječkom Korzu, a zajedno ga s drugim glavešinama nezadovoljni građanin šprica sprejem za osvježavanje. Gradonačelnik kojega, i zbog ideološke isključivosti, nitko nikad ni po čemu ne bi povezivao s kulturom zbog koje bi Rijeka bila izabrana za europsku kulturnu prijestolnicu.

Kako bi rekao Nigel Farage, to je još samo jedan slatkiš koji Europska unije daje Hrvatskoj, no kad bi se, na primjer, ustanovila “prijestolnica europskog bankarstva”, koje bi hrvatske banke mogle konkurirati i tko bi sve mogao biti pozvan na tulumarenje? Jedva bi se na tulumu mogao naći ijedan Hrvat, jedva bi se na slavlju izgovorila ijedna hrvatska riječ. A tuluma u “prijestolnici europskog mljekarstva” i drugih proizvodnji koje su ugušili nesposobnost vlasti i uvozni lobiji ne bi ni moglo biti. Ne bi Hrvati mogli imati nikakve tulume i slavlja povezana s naftnom industrijom, farmaceutskom industrijom, s telekomunikacijama..., odakle milijarde profita strani vlasnici iznose u inozemstvo.

Kultura je najveća apstrakcija pa prema tome i najpogodnija za korumpiranje nacionalne samosvidljivosti. Budimo iskreni pa se upitajmo – koje su se to kulturne vrijednosti i iz Rijeke i iz Hrvatske afirmirale u Europi? Pa ako i imamo tih vrijednosti, riječ je o pojedinačnim uspjesima a ne “prijestolnicama kulture” i dernecima koji se u njima priređuju. Na europskim gospodarskim i potrošačkim ljestvicama na samom smo dnu ili pri dnu, ali smo po potrošnji europskih mitova u politici i javnosti na samom vrhu, a “europska prijestolnica kulture” samo je jedan o tih mitova kojima se zastiru interesi i ekonomska korist najmoćnijih zemalja Europske unije.

Komentara 10

DA
davorin74
16:42 07.02.2020.

Umjesto odvratnog tulumarenja u EPK, Rijeka bi trebala spasavati 3 maj, koji je opet u.blikadi. Vlada dala garanciju 150 mil.kuna, a debeli gradonačelnik sa hrpom spolnono dezorijentiranih odvratnih uhljeba tulumari. Sve to hrvatski narod plaća. Za lustraciju još nije kasno druže Plenkoviću!!!!

BO
boris
19:18 07.02.2020.

sudbina takvih gradova koji su često mijenjali svoje gospodare, nažalost i narod, tako da ono što je sada nema veze s prošlošću grada, a ni s budućnošću

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
19:30 07.02.2020.

Bravo Ivkošiću, odličan analitički članak. Iskreno se čudim da je pušten u medijski eter.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije