Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.07.2015. u 08:25

Neka se u svojoj brizi za Tuđmana iskažu i Zoran Milanović i Milan Bandić pa makar to učinili u jeftine predizborne svrhe. I to je u politici legitimno

Hrvatska ljevica iznenada je otkrila političku veličinu Franje Tuđmana. Prvo je, ničim izazvan, premijer Zoran Milanović rekao da prvi hrvatski predsjednik nema odgovarajući trg u Zagrebu. Odmah je reagirao HDZ i predložio da Zračna luka Zagreb dobije ime po Franji Tuđmanu. Na to je pak reagirao SDP-ov jastreb Nenad Stazić rekavši da njegova stranka nema ništa protiv toga.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić pokušao je biti uvjerljiv i duhovit kad je objašnjavao zašto je SDP na Tuđmanovoj liniji. Po nekoj čudnoj političkoj predizbornoj logici, Tuđmanu ne treba ukazati počast zato što je utemeljitelj hrvatske države, nego zato što je bio predsjednik, antifašist i Zagorec. Posebno bode u oči ovaj “rodijački” kriterij, što je dobro primijetio jedan moj prijatelj, prema kojemu mjesto rođenja postaje ključna referenca za društveno priznanje. Znači li to, da prema istim kriterijima, Hajdaš Dončić u nekom drugom kontekstu može diskvalificirati nekoga samo zato što je rođen na pogrešnom mjestu.

U franjoljublje se uključio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, valjda u pauzi kada nije mislio na svog najvećeg uzora Josipa Broza Tita, rekavši da je zračna luka već odavno trebala nositi ime po Tuđmanu, ali da Milanovićeva vlada nije imala petlje to napraviti. Lukavi Bandić mudro je prešutio problem zašto državnik kojega toliko cijeni, a riječ je o Franji Tuđmanu, još uvijek ima trg koji izgleda kao zapuštena livada u Poganoj Vlaki. Da ne bi bilo nikakve zabune, Milan Bandić već 15 godina vodi glavnu riječ u Zagrebu, što je sasvim dovoljno vremena da Tuđmana smjesti na neki udoban trg. Možda je sada vrijeme da i HDZ, koji je postao skriveni Bandićev partner, napokon stisne gradonačelnika da spere sramotu koju je u ovo predizborno vrijeme slučajno, ali uz malu pomoć svog spin-doktora, Amerikanca Alexa Brauna, uočio Milanović.

Nisam siguran da trebamo previše vjerovati u iskrenost ovih iznenadnih Tuđmanovih vidioca koji su sada, navodno, spremni za njegovu brzu beatifikaciju. Ako zaista misle o Tuđmanu ono što govore ovih dana, onda Bandić i Milanović mogu u vrlo kratkom vremenu sve popraviti. Njih bi dvojica trebala pozivati na suradnju zagrebački HDZ pa onda jedinstveno dodijeliti Franji Tuđmanu odgovarajući trg. A nema boljeg načina da se pokaže novo jedinstvo oko neupitnih vrijednosti nego da se jedan od najljepših dijelova Zagreba, trg koji je još u totalitarizmu okupirao Josip Broz Tito, preimenuje u Trg Franje Tuđmana. Jednu povijesno vrlo suspektnu osobu, koju barem polovica hrvatskih građana smatra diktatorom koji je gušio ljudska prava i ravnopravnost hrvatskog naroda, treba zamijeniti utemeljitelj hrvatske države koji, barem tako kažu, nije sporan nijednoj značajnijoj političkoj grupaciji.

Neka se u svojoj brizi za Tuđmana sada iskažu gradonačelnik i premijer tako da mu dadnu trg i zračnu luku. Neka to učine pa makar to bio predizborni potez na kojemu mogu zaraditi političke poene. I to je u politici legitimno. Samo, veliki su izgleda da se to neće dogoditi. U Hrvatskoj je politika posve ciničan posao. Prije izbora političari govore ono što građani hoće čuti, a onda, kada se dočepaju vlasti, nastavljaju po starome. Bojim se da će se to dogoditi i s Tuđmanom i njegovim iznenadnim simpatizerima Milanovićem i Bandićem. Prije izbora Francek, a poslije, kao i obično, Joža. Ionako je, kako kaže Hajdaš Dončić, jedino bitno da su u igri naši Zagorci.

>> Hajdaš Dončić: Nova zračna luka zvat će se Franjo Tuđman, on je moj Zagorec!

>> 'Raduje nas što je SDP spoznao da je Tuđman najveći Hrvat 20. stoljeća'

Komentara 75

Avatar mili99
mili99
08:45 02.07.2015.

Kakvo licemjerje Zokija i partije. Sada su se sjetili Dr.Tuđmana.

Avatar mili99
mili99
08:53 02.07.2015.

Sramotno kako se sada u predizbornoj kampanji zele koristiti imenom dr.Tuđmana.

BO
Bogodol
09:47 02.07.2015.

Žalosno da je moralo proći toliko godina i tzv. "detuđmanizacija" pa da se raspravlja o davanju trgu i aerodromu ime Dr. franje Tuđmana koji je stvoritelj Hrvatske Države uz pomoć dijela Hrvatskog naroda koji je želio Hrvatsku Državu i uz pomoć Božje providnosti. Zamjeram Tuđmanu što nije taj Trg maršala tita odmah dokinuo jer je Tito naj veći ubojica Hrvatskog naroda, a svojim imenom je zaprljao taj bivši Kazališni Trg. Ovo što SDP daje ideje je vezano samo uz izbore i znaju da će tim potezom dobiti dio birača (nadam se ne dovoljno), a o Tuđmanu oni imaju i dalje loše mišljenje jer oni ne vole tuđmanovu ostavštinu, spletom okolnosti to je Hrvatska Država i njima je mila samo vlast i radi ostanka spremni su pristati na sve ako im to donosi korist. Ruku na srce ova garnitura na vlasti je naj ne sposobnija u povijesti Hrvatske Države, nadam se da se više neće ponoviti bez obzira na ove dobre ali ne iskrene ideje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije