Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.10.2018. u 18:08

Sistemska greška politike pomirbe jest u tome što je bila slijepa i zažmirila na zločine

Je li dostojanstveni prosvjed u Vukovaru koji se, doduše, nije mogao pratiti na javnoj televiziji, upozorio na promašaj same biti politike pokojnog Franje Tuđmana? U Vukovaru je, naime, Tomislav Josić, dragovoljac i savjetnik vukovarskog gradonačelnika, posve plastično opisao što politika pomirbe znači u tom gradu. Znači svakodnevne susrete žrtava i zločinaca, znači nekažnjene i funkcijama nagrađene krvnike ili makar one koji su odvajali ljude i slali ih na klanje. To za Josića i brojne Vukovarce nije pomirba.

Ona, sudeći po tim izjavama, nije uspjela ni gotovo 30 godina od završetka rata premda u Vukovaru svih ovih godina ipak bez većih incidenata žive ljudi s obje strane ratne crte. Tuđmanova politička doktrina temeljila se na pomirbi, prvo ustaša i partizana, potom Hrvata i Srba, jer je prvo smatrao nužnim za stvaranje države, a potonje za prekid Domovinskog rata i mirnu reintegraciju okupiranog teritorija.

Međutim, nigdje u svijetu ne bi se očekivala pomirba žrtava s egzekutorima, nego žrtava s narodom čiji su zločinci pravedno suđeni i kažnjeni. Ali sistemska greška politike pomirbe krije se u tome što se ona prometnula u slijepu pomirbu, koja je uime mira zažmirila na razne zločine. Zato je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dobro rekao da su za neprocesuiranje ratnih zločina najviše odgovorni dužnosnici koji se svih ovih godina rotiraju na funkcijama umjesto da budu kažnjeni za nečinjenje. Kažnjavati bi po tome trebalo prvo početi u redovima HDZ-a jer su HDZ-ovi dužnosnici najdulje bili na vlasti.

>> Pogledajte govor gradonačelnika Vukovara Ivana Penave na prosvjedu

Uostalom, na sam spomen veterana HDZ-a Vladimira Šeksa prosvjednici su u Vukovaru žestoko počeli zviždati. Ipak, sva je prilika da je Šeks najvećim dijelom dobio zvižduke jer je čovjek od povjerenja premijera i šefa HDZ-a Plenkovića, a on među ekipom koja je jučer bila u Vukovaru nije baš omiljen.

Osim toga, Plenković je, kao i prethodni šefovi HDZ-a, u savezništvu sa SDSS-om, a premda čelnici srpske stranke u Vukovaru nisu izrijekom spomenuti, u nekim se izjavama moglo naslutiti da se aludiralo i na neke od njih kao na one koji nisu izravno činili zločine, ali su odvajali ljude (predodređene za smrt) i time bili sudionici zla...

>> Pogledajte atmosferu s prosvjeda u Vukovaru

Komentara 83

Avatar Vukomerec
Vukomerec
18:26 14.10.2018.

Tuđmanova pomirba se odnosila na pomirbu među Hrvatima. Tu pomirbu je Partija (SDP) odbacila od 2000. Nesankcioniranje srpskih zločina nad Hrvatima je propust DORH-a i njegovih nalogodavaca. Za to Tuđman nije kriv.

SF
Sv Franjo
19:03 14.10.2018.

Partizani,ubojice s Ovčare su već djelom u paklu a ostali čekaju svoj red.Nitko neće pobjeći.Za njima idu i oni koji su propustili da ih kazne.

DU
Deleted user
18:48 14.10.2018.

Konačno da se slažem s Ivom. Ne može biti pomirbe dokle god žrtva mora gledati nekažnjenog zločinca. Oni koji to ne shvaćaju su ili glupi ili zlonamjerni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije