Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.01.2017. u 14:15

ISIL-u je 45. predsjednik SAD dao više nego dobar motiv da uzvrate po svima nama iako nismo glasali za Trumpa

Da je Otto Frank krajem 1940. ili početkom 1941. uspio dobiti izbjegličku ili useljeničku vizu za Sjedinjene Države, njegova kći Anna sada bi možda imala 87 godina, živjela bi u Bostonu i bila književnica. Prije dvije godine otkriveni su dokumenti koji pokazuju koliko je truda tata Frank uložio kako bi spasio svoje djevojčice.

Gotovo stotinu stranica dokumenata od kojih je svaki ispunjen dubokom zabrinutošću za svoju obitelj. Bio je to vapaj koji je naišao na tada gluhe američke uši. Viza nije bilo, a iz SAD-a su u Nizozemsku vraćani krcati brodovi židovskih izbjeglica koji su itekako bili svjesni što ih čeka kada ponovno stupe na europsko tlo.

Iz nade u spas i život, vraćeni su natrag u patnju i sigurnu smrt.

Početkom 1941. bilo je oko 300 tisuća zahtjeva Židova za izbjegličkim i useljeničkim vizama, no za SAD koncentracijski logori i Hitlerovi progoni Židova bili su tek nekakvo nepotvrđeno naklapanje. Razmjere holokausta Amerikanci su osvijestili tek kada su krajem travnja 1945. oslobodili preživjele logoraše Dachaua.

Ne treba zaboraviti ni progone i deportiranje u logore Amerikanaca japanskog porijekla nakon napada na Pearl Harbour ili paranoidno McCarthyjevo proganjanje navodnih američkih komunista koji su navodno ugrožavali američku nacionalnu sigurnost.

I sada se ponovno događa nešto vrlo slično. Iako je Donald Trump u osnovi politički divljao cijeli protekli tjedan, pobuna protiv njega na globalnoj razini eksplodirala je tek nakon što je u petak potpisao izvršnu naredbu o zaustavljanju izbjegličkog programa i zabranu ulaska u zemlju državljanin nekih muslimanskih zemalja, točnije onih u kojima on nema svojih poslovnih interesa.

Iako on tvrdi da je to učinio isključivo kako bi zaštitio sigurnost Amerikanaca i spriječio terorističke napade, stručnjaci za nacionalnu sigurnost tvrde da će sve ovo Ameriku učiniti još ranjivijom i izloženijom prijetnji terorizma.

Na prvu, on je ovime od sebe udaljio svoje zapadne partnere poput Njemačke, Francuske ili Velike Britanije, ali i susjedne Kanade. Na drugu, pred oči je crvenu krpu stavio američkim saveznicima na Bliskom istoku poput Iraka ili sirijskih Kurda koji su godinama SAD-u služili kao čizme na terenu.

I na treću, Trumpova izvršna naredba bit će dodatni vjetar u leđa svim islamskim militantima da na viši stupanj podignu svoj džihad protiv SAD-a. Republikanski senator John McCain kazao je kako se boji da će ova naredba, umjesto da bude mjera za podizanje nacionalne sigurnosti na višu razinu, postati poziv svima onima koji su imalo skloni ekstremnom islamizmu, da pristupe nekoj organizaciji i da se započnu boriti protiv SAD-a.

Da je to tako svjedoči i ISIL-ovo priopćenje da je zabrana ulaska muslimanima u SAD zapravo njihova velika pobjeda, da je Trumpova naredba bogom dano sredstvo za galvaniziranje svih muslimana i najbolji dokaz da je američki predsjednik zapravo započeo novi križarski rat protiv islama.

Sve su to više nego dobri motivi da uzvrate i to ne samo po Amerikancima, nego po svima nama. Iako nikada nismo glasali za Trumpa.  

>> 'Trump je opasno mentalno bolestan i nepodoban da bude predsjednik'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije