Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.01.2016. u 22:30

Progresivni komentatori naglašavaju da u usporedbi s Tedom Cruzom Donald Trump i nije tako loš izbor

Još je malo ostalo do početka ciklusa predizbora u Sjedinjenim Državama, a postaje sve jasnije da Republikanska stranka nema svoga asa u rukavu, što znači da će Donald Trump gotovo sigurno biti pobjednik predizbora, o čijem rezultatu izravno ovisi predsjednička nominacija. Čak 61 posto birača koji glasaju za republikance u jednoj anketi ustvrdilo je kako vjeruju da je Trump na najboljem putu da osvoji nominaciju i postane predsjednički kandidat. Najviše mu se približio Ted Cruz, ali on nema ni izdaleka dovoljno potpore da bi porazio Trumpa. No na nekim progresivnim portalima poput Alterneta, komentatori tvrde da je Trump u osnovi puno prihvatljiviji i umjereniji od Cruza kojeg smatraju opasnim nihilistom koji želi Amerikance lišiti svih onih pogodnosti (poput dostupnog zdravstvenog osiguranja) za koje se Barack Obama tako žestoko borio. To je čovjek koji na predizbornom skupu izjavljuje da pljusne svoju petogodišnju kći svaki put kada kaže nešto što je njemu neprihvatljivo. Stoga je izgledno da će “pljuskati” i one Amerikance koji budu govorili ono što on bude smatrao neprihvatljivim. U tom kontekstu, Trump izgleda kao relativno solidan izbor.

Cijeli ovaj predizborni cirkus rezultat je nesposobnosti Republikanske stranke da se izbori protiv percepcije da je upravo ta stranka poistovjećena s primitivnim i poprilično prizemnim konzervativizmom koji ima jako puno vjerskih prizvuka. Stranka se ni u jednom trenutku od odlaska Georgea Busha iz Bijele kuće nije službeno distancirala od onoga dijela stranke koji je krenuo putem Pokreta čajanki i primitivnog kršćanskog konzervativizma. Da je to učinila, vjerojatno bi se na američkoj političkoj sceni pojavila neka treća snaga, ali bi sama stranka vjerojatno smogla snage da se reformira iznutra i da iznjedri neke nove političke ličnosti koje će zastupati tradicionalne stranačke vrijednosti. Demokrati, s druge strane, imaju poprilično čistu situaciju. Iako na istočnoj obali demokratski socijalist Bernie Sanders dobiva na popularnosti, Hillary Clinton je godinama vrijedno radila i uspjela na svoju stranu pridobiti birače na jugu Sjedinjenih Država. Na otvaranju sezone predizbora 1. veljače u Iowi Hillary će vjerojatno tijesno pobijediti Sandersa, a u New Hampshireu Sanders bi mogao biti pobjednik. No nakon toga dolaze predizbori u južnim državama koji će Hillary izbaciti u orbitu. Sanders na tom terenu gotovo sigurno neće pobjeđivati. Do kraja ožujka treći kandidat O’Malley vjerojatno će se povući iz utrke, a Clintonova će imati toliku prednost da će nominacija biti samo tehničko pitanje.

Veliki finale mogao bi biti vrlo zanimljiv, osobito ako u toj utrci budu tri kandidata. Još je neizvjesno hoće li Trump, usprkos svojoj popularnosti, stranci biti prihvatljiv predsjednički kandidat. Dođe li tu do loma, Trump je već signalizirao da bi mogao ići kao nezavisni kandidat. 
Za republikance je to scenarij jednak noćnoj mori. Koga će izabrati za utrku? Rastakanje i nestajanje stranaka u povijesti SAD-a nije nepoznat fenomen, a možda ćemo uskoro svjedočiti – ponavljanju povijesti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije