Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.06.2017. u 09:09

MMF prijeti da više neće dati novac ako njezini europski kreditori 
ne oproste znatan 
dio duga Grčkoj

Grčku tragediju u berlinsko-briselskoj režiji mogao bi napokon prekinuti američki predsjednik Donald Trump.
Sredinom lipnja svi su svjetski mediji veselo javili da su Grčka i njezini međunarodni kreditori postigli sporazum o refinanciranju dijela grčkog javnog duga od 86 milijardi eura.

Tako je otklonjen rizik da Grčka u srpnju ne bude u stanju platiti ratu duga od sedam milijardi eura i bude prisiljena proglasiti ogluhu (bankrot). Jedan od kreditora je i MMF, koji bi trebao Grčkoj odobriti novi stand-by aranžman.
 No, MMF-ova izvršna direktorica Christine Lagarde rekla je europskim partnerima da će predložiti MMF-ovu Odboru direktora da novi aranžman Grčkoj “odobri u načelu”, “in principle”.

A u MMF-ovu rječniku “odobriti u načelu” ne znači isto što i u svakodnevnom jeziku. To je jedna od MMF-ovih službenih procedura, skraćeno AIP, kojom se MMF koristi “kada postoji sporazum oko politika na kojima bi se temeljio program s MMF-ovom novčanom potporom, ali zemlja članica MMF-a i njezini kreditori još nisu zaista sklopili sporazum o novom financiranju ili oprostu duga”.


U grčkom slučaju, “AIP bi MMF-u omogućio da podrži napredak postignut u politikama, dok bi odobravanje novca u sklopu MMF-ova aranžmana bilo uvjetovano time da se europski kreditori Grčke obvežu na oprost dijela duga, dovoljan da grčku zaduženost učini održivom. MMF bi se pritom u procjeni održivosti grčke zaduženosti ravnao isključivo prema vlastitoj procjeni.”
Drugim riječima, MMF prijeti da više neće dati novac ako se njezini europski kreditori ne obvežu da će već dogodine Grčkoj oprostiti znatan dio duga.

No, eurozona je zaista 15. lipnja prvi put najavila oprost grčkoga duga. Ali kakav! “Na kraju programa, pod uvjetom njegove uspješne provedbe, i u mjeri koja se pokaže nužnom”. A kad su analitičari malo detaljnije proučili što bi to Grčka trebala učiniti da joj EU otpiše barem dio duga, neugodno su se iznenadili.

EU od Grčke traži da postigne primarni suficit (prije servisiranja duga) proračuna od oko dva posto BDP-a - neprekidno, svake godine, od 2023. pa sve do 2060.! “A koliko je nama poznato”, kažu u jednom od vodećih svjetskih think-tankova za međunarodnu ekonomiju, Institutu Peterson, “to se nikada u povijesti nije dogodilo niti u jednoj zemlji. Nije jasno ima li uopće fiskalna obveza na 40 godina ikakvog smisla.

”
No, MMF odavna zna da grčki dug nije održiv pa ipak je pristajao sudjelovati u “trojci” s ECB-om i Europskom komisijom i pogaziti jedno od svojih temeljnih pravila, da ne refinancira javni dug koji se ni teoretski ne može otplatiti. Što je onda sada nova? Sjedinjene Države najveći su suvlasnik Međunarodnog monetarnog fonda, a novo je to da američki predstavnici u MMF-ovom Odboru direktora sada odgovaraju novoj Trumpovoj administraciji.

A za Trumpa mnogi vjeruju da više neće imati ni trunke razumijevanja za europske apsurdne zahtjeve Grčkoj koja s nezaposlenošću od 23 posto i latentnim bankrotom ekonomski ugrožava cijeli svijet.

 

 

Komentara 4

MI
miso
09:59 29.06.2017.

Sve ovo sa zaduženjima zemalja, s MMF-om i Svjetskom bankom (i bankama općenito) je samo jedan veliki svjetski cirkus. Narodi bi trebali prestati koristiti bilo kakve kredite i živjeti onako kako objektivno mogu, a manipulatore s novcem i vlade koje ih podržavaju poslati u daleku prošlost.

Avatar Rinzaj
Rinzaj
08:11 30.06.2017.

ne čude mene eurokrati i MMF, već me čude Grci...koji se to strah uvukao u grčku politiku kad trpe tolika poniženja bez da proglase bankrot te izađu iz bijednih ugovornih odnosa sa EU?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije