Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Trsje za palmu – zamjena nekretnina za spas hrvatskog turizma

Miranda Cikotić/Pixsell
21.08.2017. u 21:15

Stanovnici Istre, Kvarnera i Dalmacije koji ljetni odmor žele provesti u miru, mogli bi zamijeniti svoj životni prostor za mirniji kutak u Zagorju, Slavoniji...

Hrvatska je pod okupacijom! Milijuni turista rasprostrlo se po plažama, a kako gledamo na TV emisijama, zalaze čak i na ulice. Domicilno stanovništvo ostaje zarobljeno u kućama i ne uspijeva u neke normalne sate izaći čak ni po kruh, lijek ili listić. Tek kad oko 13 sati crveni furešti odu na odmor, domaći trče obaviti što moraju, pa da se do 16 vrate u sigurnost doma.

- Koliko to može izist’ i popit’! A onda, da prostite, seru li ga seru - žali se u kamere gospođa u Vodicama, čudeći se koloni turista koji po suncu, na plus 35, lutaju po gradu i traže smještaj. Bilo kakav. Sila mjesto ne bira. Priča se da su popunjene sve garaže, kotlovnice i sušare pršuta.

Kvadrat po turistu...

Gosti iz Francuske leže i gledaju kako se iznad njih klate krasni komadi mesa kao mobili iznad dječjih krevetića. I taj se pogled dodatno naplaćuje. Mobil s tri pršuta 10 eura, onaj s pet 20. To je samo za gledanje, a ako će se i rezati, onda je jedna feta jedan euro. Na plaži kao u saborskom restoranu, čovjek na čovjeku. Navodno se kuju planovi da od iduće sezone gosti više neće moći biti u horizontali. Ležanjem se zauzima previše prostora, a čovjek se po izlasku iz mora može osušiti i “stojećki”. Kvadrat po turistu, pisat će u općinskoj odluci o turističkom redu. Dovijaju se, iz dana u dan, novih načina kako pristojno odvratiti goste od dolaska, ali uzalud. Samo dolaze i traže još. Uglavnom, Jadran je preplavljen turistima, a domaćini postavljaju pitanje - kako dalje?

Po najavama Ministarstva turizma stječe se dojam da na Jadranu trenutno ljetuje cirka 300 milijuna turista koji zagorčavaju život domaćem stanovništvu. I logično, domaći se bune, pa tinja nešto što se stručno zove turistofobija. Kako u Ministarstvu najavljuju da će se u iduće tri godine u hotelima ponuditi i do 40.000 novih soba i 30.000 mjesta u kampovima, red je da se i ponudi neko rješenje za stanovnike najugroženijih turističkih odredišta. Ako možemo ubaciti bubicu u uhu, na zapadu postoji nešto što se zove “home exchange”. To je nešto kao onaj TV show “Mijenjam ženu”, ali za kuće i stanove.

Win-win

Stanovnici iz Istre, Kvarnera i Dalmacije koji ljetni odmor žele provesti u miru, mogli bi na tjedan ili dva zamijeniti svoj životni prostor za neki mirniji kutak u Zagorju, pod trsjem, ili Slavoniji, i tako osloboditi dragocjeni obalni prostor. S druge strane, Podravci i Međimurci koji ljeti maštaju o prenapučenim plažama, bit će sretni zbog besplatnog ljetovanja pod palmom u Šibeniku. Win-win situacija. Čak i samo s tim domaćim snagama rasteretili bi se resursi i smirili živci, a zašto se ne mijenjati i sa strancima, pa ljetovati besplatno negdje u Bavarskoj? Usput bi tamo posjetili djecu i rodbinu.

Valjalo bi čim prije krenuti u pripremu terena za sezonske migracije. Vlasnici nekretnina za početak trebaju samo ispuniti formulare o kvadraturama kuća i stanova te ih dostaviti svojim gradskim ili općinskim upravama, koje će podatke proslijediti Vladi. A Vlada će već znati što dalje.  

   

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
08:38 22.08.2017.

Njima bi ispod časti bilo doći u Zagorje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije