Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.08.2018. u 11:24

Pojačana ovisnost RH o ruskom energentu nije posljedica agresivnijeg ruskog nastupa

Na stoljetnoj vjetrometini između istoka i zapada, Hrvatska je prije 20-ak godina odabrala zapad, ulazak u EU i NATO savez te strateško partnerstvo s SAD-om.

To bi partnerstvo prvenstveno trebalo služiti ostvarenju hrvatskih nacionalnih interesa, a tek onda interesa partnera. Međutim, u odnosima s SAD-om Hrvatska je godinama na liniji američke vanjske politike u Europi, više puta zanemarujući vlastite interese u odnosima s drugim silama, prije svega s Rusijom.

NATO je po definiciji obrambeno-politički savez, a obrambena politika ne pokriva sve aspekte nacionalne sigurnosti čiji je važan dio energetika. Za Hrvatsku je iluzorno očekivati pozitivne efekte američkog upliva u energetske igre na ovim prostorima jer se SAD teško može nametnuti kao snažan energetski arbitar.

Drugim riječima, Amerika Hrvatskoj ne može i neće pomoći u jačanju energetskog gospodarstva. U energetskim previranjima posebno je značajna uloga prirodnog plina koji je još uvijek ekološki prihvatljiv i u strateškim dokumentima EU definiran kao tranzicijski energent na prijelazu iz ere fosilnih goriva na gospodarstvo bazirano na obnovljivim izvorima.

Europa troši sve više plina, a sve ga manje ima. Posljedično raste i uvoz tog energenta, prvenstveno iz kopnom dostupnih ruskih polja.

U Washingtonu se pali crvena lampica svaki put kada godišnja analiza pokaže porast europskog uvoza plina iz Rusije. Za 2017. analiza je pokazala da je Hrvatska prednjačila u porastu uvoza plina od svih EU zemalja.

Otud i nervoza kod američkih diplomata. Međutim, pojačana ovisnost o ruskom energentu nije posljedica agresivnijeg ruskog nastupa na ovim prostorima, već činjenice da domaća proizvodnja pada. Uzrok tome leži u starim plinskim poljima i nepronalaženju novih.

A za to nam nisu krivi ni Ameri ni Rusi.

>> Toplinski valovi od Arktika do Japana

Plin Više cijene od 1. travnja
1/5
Ključne riječi

Komentara 2

IV
ivica.vranjic
11:42 01.08.2018.

Nisu krivi ni Ameri ni Rusi već je kriva uvoznička banda koja za proviziju uvozi u Hrvatsku sve za što mogu dobit postotak! Počevši od plina, struje, nafte, hrane, radioaktivnog smeća i koješta drugog!

AR
aristip
12:12 01.08.2018.

Bez uvozničkog plinskog lobija ne bi bilo ni vlajske koalicije Plenkovića i Vrdoljaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije