Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Tri šefa diplomacije, dvije vanjske politike i nula državništva

Dolazak iskusnih diplomata - šefova Vlada, Sabora, države - trebao je biti dobitak za naše vanjskopolitičke interese
13. rujna 2017. u 17:05 7 komentara 1136 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ulazak Andreja Plenkovića u Banske dvore i Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak trebao je značiti golem dobitak (i) za hrvatsku vanjsku politiku.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović POSJET MAĐARSKOJ Grabar-Kitarović: 'Razlog blokade je INA-MOL, a ne arbitraža'

Odnedavno im se, u njenu sukreiranju, pridružila i iskusna Marija Pejčinović Burić, uostalom, i nekadašnji ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Jandroković danas je na čelu Sabora pa se činilo kako će ovi vrsni diplomati – koji su karijere otpočeli graditi na Zrinjevcu pa ih nastavili kruniti po visokim institucijama Europske unije i NATO-a – vješto artikulirati i trasirati hrvatske vanjskopolitičke interese, riješiti brojne točke prijepora sa susjedima i čvrsto pozicionirati Hrvatsku na političku i gospodarsku kartu Europe.

Paradoksalno, događa se upravo suprotno. Odnosi Hrvatske sa susjedima na najnižim su granama: Slovenija nam podmeće noge gdje stigne pa je, unatoč kompromitiranoj arbitraži koju nitko od naših diplomata nije okrenuo u našu korist, objavila da neće podržati članstvo Hrvatske u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) jer “ne poštuje međunarodno pravo”.

U taj se vlak utrpala i Mađarska koja također neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u istoj organizaciji zbog neriješenih odnosa prema MOL-u i njegovu šefu Zsoltu Hernadiju. Istodobno, iz prijateljske BiH stižu zabrinjavajuće packe Zagrebu, u dva smjera. Član Predsjedništva Bakir Izetbegović krenuo je u žestoku kampanju problematiziranja gradnje Pelješkog mosta jer projekt “ugrožava pravo pristupa BiH otvorenome moru iz pravca Neumskog zaljeva” pa se ovih dana sastaje s visokom delegacijom EU i zaziva “medijaciju” između dviju država.

Iz istog izvora potekla je i žestoka reakcija na konstataciju hrvatskih obavještajnih službi o 5 do 10.000 radikaliziranih islamskih fundamentalista u susjednoj BiH na što je Izetbegović odgovorio napadom na Tuđmana i njegov “udruženi zločinački pothvat”, što je iznimno opasno u situaciju iščekivanja presude iz Haaga šestorici lidera Herceg-Bosne. Istodobno, iz Srbije stižu novi teritorijalni prijepori, podgrijavani tezama da Vukovarska i Šarengradska ada pripadaju Srbiji i najavama da je Srbija spremna granični spor s Hrvatskom riješiti bilateralno, a bude li potrebno, na međunarodnom sudu ili arbitražom, još jednom u nizu za Hrvatsku.

Koja trenutačno ima tri šefa diplomacije: ministricu vanjskih poslova, premijera i predsjednicu, ali ne i jedinstvenu vanjsku politiku. Zapravo, najmanje su dvije: jedna proamerička, koju gura Grabar-Kitarović, i jedna bruxelleska, koju zagovara Plenković, no ni jedna ne ubire plodove njihovih dugogodišnjih kontakata, iskustava i znanja.

Dok predsjednica svojom inicijativom “Tri mora” zapravo “sukreira” američku vanjsku politiku, nasuprot interesa Njemačke i Rusije, premijer Plenković pak svojom politikom prema Ukrajini otvara fronte s Rusijom. Kako je to ispravno uočio politolog Anđelko Milardović, jedni igraju u kupe, a drugi u špade. Za jednu malu zemlju to je ipak previše (loše) diplomacije, premalo politike, a o čvrstoj ruci i državništvu da se i ne govori. 

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović Izvor iz vrha HDZ-a: Grabar-Kitarović si kritikom Plenkovića stvara bolju poziciju kod Putina Viktor Orban Blokiran ulaz OECD je elitni klub 35 najrazvijenijih zemalja gdje nas ne žele susjedi Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković Davor Ivanković Peckati Plenkovića, ali jako oprezno
Petra Dugandžić
detalji privukli pozornost
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Avatar Stimy
  Stimy:

  Jedna stara poslovica govori: Nije bitno što kaže, nego tko kaže. Pogledajte autora članka.

 • Brontops:

  Neshvatljivo! Analiza vanjske politike je totalni promasaj: Papagajsko ponavljanje koje se vrti kao nekad My Way (Frank Sinatra).

 • droza:

  Dakle, ovaj je članak totalni bezobrazluk. Hrvatski odnosi sa zemljama u okruženju bili bi potpuno isti, ako ne i gori, da je kojim slučajem neka druga politička opcija na vlasti. Dno-dna novinarstva!