Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

'Tri majmuna' i druga čovjekolika bića u prijestolnici kulture

Vjerojatno ni u jednom drugom gradu u Hrvatskoj vlasnik kafića ne bi uskratio dobrodošlicu hadezeovcima i poželio da ne dolaze blizu. Ali Vojko Obersnel i njegov SDP u dugotrajnoj vladavini u Rijeci prosuli su dovoljno otrova da ga može upotrijebiti svatko tko želi
26. veljače 2021. u 08:12 16 komentara 3744 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Dvaput se požalio Andrej Plenković što već deset dana nitko nije pisao o rasizmu u riječkom kafiću “Three monkeys” iz kojeg su hadezeovcima poručili da nisu dobrodošli i da ih zaobilaze, što je, kaže premijer, diskriminacija, rasizam, “korak do fašizma”. Možda bi se tko i javio kad bi se znalo koga točno braniti, koji HDZ – onaj koji je Plenković promijenio i skrenuo ulijevo ili onaj koji je postojao prije njega, pri čemu ne mislim na vrhove stranke.

HOTEL ZDILAR Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima

Da bi se javno branio HDZ, treba imati motiva, no kako se može imati motiva kad je sam Plenković diskriminirao tolike ljude u HDZ-u gurnuvši ih na marginu i neke natjeravši da iz njega iziđu. Još gore, kako se može imati motiva kad je Plenković prihvaćanjem Istanbulske konvencije diskriminirao svekoliku domoljubnu javnost, kad je i Katolička crkva, za mnoge najveći moralni autoritet u zemlji, zgranuta Konvenciju i Plenkovićev čin osudila. Plenkovićeva stranka nije više tradicijski, konzervativni i domoljubni HDZ dr. Franje Tuđmana – kao i sebe, on je i cijelu stranku učinio lijevim sluganima Bruxellesa, Europske unije čije moćne zemlje preko banaka, velikih nekad strateških državnih tvrtki i uvoznog lobija iscrpljuju Hrvatsku i njezino gospodarstvo kao nitko u povijesti.

Unatoč tome u svađi s kafićem “Tri majmuna” u Rijeci sigurno je većina Hrvatske na njegovoj strani, ali ne zbog HDZ-a kakav je danas, nego zbog načela koje je taj kafić pogazio rasističkom objavom. I predsjednik HDZ-a je u pravu kad kaže: “Da je bilo obratno i da je vlasnik kafića bio netko iz HDZ-a, da je rekao da neće primiti članove SDP-a, Srbe, Rome… što bi se tada dogodilo?” Zacijelo bi se zatresla i dugo tresla cijela Hrvatska. To znaju i vlasnik kafića, i Vojko Obersnel, i Peđa Grbin, ali im je postupak u “Three monkeys” bezazlen. Vlasnik “Tri majmuna” Tomislav Kovačević javio se poslije Plenkovićeve žestoke reakcije i ustvrdio da nikad nije napisao da je hadezeovcima ulaz u kafić zabranjen, nego da ih ne želi blizu.

LETVE, FRIŽIDERI, KNAUF... Petrinjci ušli u tajno skladište puno donacija: 'Rekli su da nema ništa, a otvorili tek kad smo zvali policiju'

Svoju izjavu efektno je završio riječima: “Ovo doživljavam kao pritisak. Okomio se na malog čovjeka iz Rijeke koji je rekao da ne voli članove njegove stranke. E, pa ne volim vas! Trideset godina uništavate ovu državu i ja vas ne volim.” Tako je zapravo izrazio ono što misle Obersnel, Grbin i drugi koji su se u ovom slučaju usprotivili Plenkoviću. Nedavno sam napisao da će HDZ biti “stranka opasnih namjera” sve dok se zove HDZ, što se i sad obistinilo – misle li Kovačević, ali i Obersnel i Grbin, da u “opasne namjere”, u “trideset godina uništavanja” spadaju i stvaranje države sa svim potrebnim institucijama, obrana od agresije, prihvaćanje pola milijuna izbjeglica u ratu i pobjeda na velikoj većini izbora u samostalnoj hrvatskoj državi? Moglo bi biti da se HDZ zato ne voli.

>> VIDEO Milanović o vlasniku kafića "Tri majmuna"

Vjerojatno ni u jednom drugom gradu u Hrvatskoj vlasnik kafića ne bi uskratio dobrodošlicu hadezeovcima i poželio da ne dolaze blizu. Ali Vojko Obersnel i njegov SDP su u dugotrajnoj vladavini u Rijeci prosuli dovoljno otrova da ga može upotrijebiti svak tko to želi. Ako je Obersnel, kako su pisala i “njegova” lijeva glasila, duboko zaglibio u vlastitoj aroganciji, ako je rasistički poistovjećivao žene sa štiklama, ako se na ulici svađao s članicom “Pokreta otpora – Riječani protiv korupcije”, koja mu je rekla: “Kako te nije sram hodati po gradu, govno jedno debelo?!”, a on joj je htio oteti kišobran, ako je urlao na HDZ-ovu vijećnicu, a riječkom novinaru Ranku Stojancu ljutit zbog jednog njegova pitanja savjetovao: “Stavi mikrofon u guzicu”, ako je pozvao u Rijeku da pjeva Bajagu unatoč masovnim prosvjedima branitelja koji su uvjeravali kako je u ratu pjevao četnicima, onda vlasniku kafića nije trebalo posebno ohrabrenje da napiše što je napisao.

Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar odmah obavijestiti liječnika Kostohondritis može biti skriveni simptom COVID-19. Liječnica objasnila kako ga prepoznati

A najbolji komentar o tom rasizmu sročio je na portalu Dnevnik.hr jedan čitatelj: “Najbolje da HDZ-ovci i njihovi simpatizeri nosu žutu kurdelu oko ruke. A na vratima butige neka napišu zabranjeno: pasima, maškama, kokošama, pivcima, tigrima, lavima, HDZ-ovcima i njihovim simpatizerima itd. Na ulaz triba staviti druga koji zna i može nanjušiti sve prije navedeno. Ako taj eksperiment uspije, to će biti veliki doprinos Rijeci kao Europskoj ‘pristolnici’ kulture”.

 

>> VEČERNJI TV Gordan Jandroković: Vidio sam Stankovićevu objavu, potpuno ga razumijem

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar arator
  arator:

  Nadam se kako će konačno i Rijeka progledati, maknuti truli SDP s vlasti i krenuti naprijed.

 • Kultura:

  Nepobitna cinjenica da 25% ljudi u Hrvatakoj tu neovisnu i slobodnu Hrvatsku nikad nisu zeljeli, dodamo li jos 25% onih koji nemaju nikakvu nacionalnu svijest (a nisu mentalni jugoslaveni) jer ne znaju povijest nego informacije crpe iz medija, onda nije ... prikaži još! cudno da imamo ovo sto imamo od drzave, da svi mogu pljuvat po drzavi i lagodno zivjet u njoj.

 • Avatar fuzzy
  fuzzy:

  Vojko Obersnel i bratija po padu Berlinskog zida i propasti im neprežaljene Smrdoslavije navečer legli kao ortodoksne komunjare a ujutro se probudili kao navodni socijaldemokrati. Tomu odgovarajuća je i njihova navodna tolerancija i tzv. antifašizam, iza kojeg se skrivaju. Što ... prikaži još!o se vlasnika dotične krčme tiče, zašto nije bio dosljedan pa ulaz zabranio i SDSS-ovcima, koji su također dio vlade i vladajućih? Ako netko ima iskustva s razaranjem i uništavanjem hrvatske države, onda su to nesumnjivo SDSS-ovi osnivači Goran Hadžić i Vojislav Stanimirović, kao i velika većina njihovog članstva. Ovako od vjerodostojnosti krčmarovog (i inače nelogičnog) revolta ni 'v'. Neka on te fore prodaje svojim majmunima u Rijeci, makar ih je tamo zacijelo više od tri.