Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.06.2017. u 15:43

Možda bi tek nakon zagrebačkoga referenduma Tito mogao napokon postati tema samo za povjesničare jer je prošlo dovoljno vremena od njegove smrti da on i dalje utječe na današnju politiku.

Poslije nedavnih izbora, najzanimljivija politička tema bit će zagrebački referendum o promjeni imena najljepšega zagrebačkog trga.

Najavljeno referendumsko pitanje je o tome hoće li se mijenjati ime Trga Josipa Broza Tita ili neće. Kao i sve što je povezano s Titom, vjerojatno će suprotnosti izazvati i taj referendum. Suprotnosti o Titu već su odavno podijelile pojedince i političke stranke. Zato će rezultati najavljenoga referenduma prvi put objektivno pokazati što o njemu zaista misle Zagrepčani.

Najznačajniji Hrvat ili zlotvor

Ujedno će se vidjeti koliko su vjerodostojne priče o Titu kao najznačajnijem Hrvatu ili kao hrvatskom zlotvoru. Ta suprotnost o njemu živi još i danas, pa je Bandićeva odluka da o tome provede referendum možda i najmudrija. Nakon njega mogla bi nestati i većina gloženja oko Tita. Do imenovanja Titovim imenom taj je trg već niz puta mijenjao ime: od Sajmišta, Kazališnog trga, Wilsonova trga, Trga kralja Aleksandra I. Očekivalo se za vrijeme NDH da se Trgu dade ime Ante Pavelića, ali se to nikada nije dogodilo.

No kada su 1945. došli partizani, nakon godinu dana trgu su dali ime Trg Josipa Broza Tita. Pravo je čudo što partizani, nakon što su s najvažnijega zagrebačkog trga uklonili spomenik banu Josipu Jelačiću, na istome mjestu nisu postavili spomenik svom partizanskom maršalu. 
Već samom najavom da će biti proveden referendum podijelile su se i političke stranke. HNS je već na početku izjavio da nije za promjenu imena trga. Njegov sadašnji koalicijski partner HDZ nije rekao ni da je za ni da je protiv. Ostale su stranke uglavnom šutjele.

Tada još potencijalno stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića odmah je izjavila da je čak i protiv referenduma. Jednako je tako politički tvrda bila i Hrvatska narodna stranka. Za nju uopće nema dvojbi o promjeni imena. To je pomalo čudno jer je upravo Tito naredio smjenjivanje njezinih utemeljitelja Savke Dapčević-Kučar i Mike Tripala. Znači da im je Tito važniji i od njihovih osnivača.

SDP i dalje njeguje kult Josipa Broza Tita

Naravno da je protiv promjene imena trga i SDP jer on i dalje njeguje kult Josipa Broza Tita. Stoga je logično očekivati da će SDP i njegovi pristalice na referendumu biti protiv. Zbog održavanja Titova kulta, SDP se najvjerojatnije neće skoro transformirati u socijaldemokratsku stranku. Referendumsko glasovanje njegovih članova za Tita samo ga može još više udaljiti od pretvaranja u modernu lijevu stranku. Referendumski ultimatum Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića i njih također samo može udaljiti od stvaranja stranke moderne desnice.

A upravo njihov prezir referenduma kao najneposrednijeg oblika demokracije upućuje na to da bi i njih ideološka tvrdoća mogla dovesti i do političke rigidnosti. Osim toga, njihova ultimativna ustrajnost podsjeća na ponašanje Mosta zbog kojega su mnogi bili iritirani. Referendum je upravo prilika da svatko neposredno iskaže svoje mišljenje. Zbog demokratskih deficita i starih animoziteta moguće je da će se teško formirati većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Moguće je da će teško doći i do odluke o provođenju referenduma, premda bi to bio najdemokratskiji način da Zagrepčani kažu što misle o Titu i pola stoljeća njegove samovlasti. Možda bi tek nakon zagrebačkoga referenduma Tito mogao napokon postati tema samo za povjesničare. Već je prošlo sasvim dovoljno vremena od njegove smrti da on iz svoga podzemnoga svijeta i dalje utječe na naše vrijeme i današnju politiku.  

  

Komentara 9

Avatar Django
Django
17:57 24.06.2017.

Kao što kaže dr.Hasanbegović, trg nije ni dobio ime po referendumu pa ga tako ne mora niti izgubiti. Nego lijepo neka gradska vlast ukine silom nametnuti naziv pa neka onda, ako baš želi, predloži nekoliko imena i dadne građanima Zagreba na referendum.

DD
ddh
08:00 25.06.2017.

Taj trg se je uvijek zvao Kazalisni trg ili Kod Kazalista. Nikad niti jedan autohtoni Zagrebcanin -purger nije taj trg nazivao drukcije. Ali danas je Zagreb izgubio svoj gospodsko-purgerski stih, pa se na ulicama rijetko cuje zagrebacka spika. Ja ii dan danas odlazim na Kazalisni Trg ili se sretnem s nekim kod zdenca zivota pred kazalistem, a ne na trgu nekakvog Tita. To da nasljednici zlocinacke organizacije crvenih fasista skupljenih u SDP-u i u dijelu Yugo-Pusickinog HNS-a zagovaraju i njeguju kult zlocinca Tita nije nista novo. To su nosioci mrznje i zlocinackog gena koji bi i danas klali i ubijali , da im demokratska Hrvatska nije prepreka. I oni ce se boriti i bore se svim sredstvima za masovnog ubojicu Bleiburga, Maceljske sume, Teznog, Kocevskog roga i drugih stratista gdje su pokopane zrtve monstruma iz Kumrovca. Kad ta kumunisticka populacija preko svojih glasnogovornika u medijima (HRT, Novi, Index, Jutarnji i mnogo drugih komunistickih portala!) drzi govorancije o demokraciji i slobodi, onda je to na granici sizofrenicne bezobraznosti. Oni koji su nas do 199-0 zatvarali, ubijali i klali bi nas danas ucili slobodi. Svrstati!

DU
Deleted user
22:38 24.06.2017.

da mogo bi se zvati trg muje i hase .,zivio drug tito,,smrt fasizmu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije