Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.02.2019. u 22:30

U novom dobu bit će više potrebe za ljudima (MGI prognozira oko 250 milijuna) koji će raditi u zdravstvu, školstvu, turizmu…

Građanski dohodak koji je kao zakon usvojen u talijanskom parlamentu i koji bi trebao zaživjeti u svibnju u suprotnosti je s predviđanjima budućnosti u kojoj će ljudi sve manje raditi. Pokret 5 zvijezda (M5s) zagovarao je uvođenje građanskog dohotka, a sada kada je na vlasti tu je zamisao pretvorio u zakon. Internetsku stranicu M5s vodi privatna tvrtka Casaleggio Associati, koja je objavila 10-minutni video u kojem prikazuje kako se kroz povijest razvijao posao, rad, i u kojem predviđa da će 2054. godine čovjek raditi samo jedan posto dnevnog vremena.

Video se zove “Kraj rada kakav poznajemo” u kojem se proriče da će u budućnosti gotovo sve raditi roboti. Točno je da su se kroz povijest mijenjale ne samo vrste poslova nego i vrijeme koje je čovjek provodio radeći. Dovoljno je podsjetiti se da je polovicom 19. stoljeća, nešto prije industrijske revolucije, na poljima radilo 50 posto ljudi, a sada u svijetu na poljima radi samo pet posto ljudi, a u razvijenim državama i manje (u Italiji samo dva posto). Druga velika promjena nastala je kada se sedamdesetih godina 20. stoljeća ušlo u postindustrijsko doba, odnosno kada je broj zaposlenih u uslužnim djelatnostima (banke, telekomunikacije, osiguranja…) postao veći nego u industriji.

Završava i treća industrijska revolucija (internet, pametni telefon, kompjutor…) u kojoj se od 1980. do 2015. izgubilo u svijetu 3,5 milijuna radnih mjesta, ali je stvoreno 19 milijuna novih. Mnoge svjetske agencije predviđaju razne promjene. Mckinsey Global Institut (MGI) predviđa da će 2030. u svijetu biti 300 milijuna više starijih osoba nego danas koji će imati potrebu za oko 80 milijuna liječnika, bolničara, fizioterapeuta…

U novom dobu bit će više potrebe za ljudima (MGI prognozira oko 250 milijuna) koji će raditi u zdravstvu, školstvu, turizmu… Zakon o građanskom dohotku, koji, da se razumijemo, ne kritiziramo jer je važno osigurati ljudima dostojan život, predviđa zapošljavanje do 10 tisuća osoba koje bi trebale pronaći posao nezaposlenima. U tome je suprotnost, ne samo u predviđanjima tvrtke Casaleggi Associati, već i u stvarnošću. Potrebno je izmisliti nove poslove u četvrtoj industriji, a ne tražiti radna mjesta u zahrđaloj industriji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije