Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Troškovi za dnevnice, aviokarte, hotele, reprezentaciju...

Top lista najskupljih saborskih zastupnika

sabor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
05.03.2016.
u 09:45

Saborskim zastupnicima se iz državne blagajne pokrivaju i brojni troškovi, koji godišnje iznose oko devet milijuna kuna

Hrvatski porezni obveznici za plaće 151 saborskog zastupnika godišnje izdvajaju oko 45 milijuna kuna. No osim toga, saborskim zastupnicima se iz državne blagajne pokrivaju i brojni troškovi, koji godišnje iznose oko devet milijuna kuna. Ti troškovi su dnevnice, korištenje automobila u službene svrhe, cestarina, javni prijevoz, hotelski smještaj, najam stana, odvojeni život, režijski troškovi, zrakoplovne karte i ostali troškovi u što ulazi parkiranje, taksi, reprezentacija...

Sabor je krenuo s objavljivanjem tih troškova tek 2013. godine, stoga troškovi za 2012. nisu dostupni. No s obzirom na to da su u 2013. ti troškovi iznosili devet milijuna kuna, u 2014. 9,4 milijuna kuna, a lani 8,7 milijuna kuna, može se zaključiti da su i 2012. iznosili oko devet milijuna kuna. Tako je u prošlom sazivu Sabora na troškove zastupnika u četiri godine iz državnog proračuna otišlo oko 36 milijuna kuna. Tome treba pridodati i zastupnički paušal od 1500 kuna koji uz plaću svaki mjesec dobije svaki zastupnik za troškove koje ne mora prijavljivati. Godišnje na taj paušal ode 2,718.000 kuna, a to je u četiri godine 10,8 milijuna kuna. Kad se zbroje plaće, troškovi i paušali, saborski zastupnici u četiri godine svoje birače stoje oko 226 milijuna kuna.

Što se tiče troškova, prema podacima za period od 2013. do 2015., najskuplji zastupnik je bio SDP-ovac Josip Leko koji je u to vrijeme bio predsjednik Sabora. Njegovi trogodišnji troškovi su iznosili 557.592  kuna. Najveći dio tih troškova se u njegovu slučaju pod stavkom ostalo – 265.684 kuna. U Saboru objašnjavaju da je tu riječ o troškovima reprezentacije, korištenja VIP salona u zračnim lukama, najam minibusa na putovanjima kad je predsjednika Sabora pratilo veće saborsko izaslanstvo. S 550.753 kuna troškova u zadnje tri godine, Leku u stopu prati Frano Matušić, zastupnik HDZ-a iz Dubrovnika. Najveći dio njegovih troškova odnosi se na dolazak automobilom iz Dubrovnika u Zagreb na sjednice Sabora – 275.460 kuna. Granicu od 500.000 kuna troškova probila je i zadarska SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović koja je s 537.796 kuna  zauzela treće mjesto na top ljestvici zastupnika s najvećim izdacima. Ona je, za razliku od Matušića, unajmila stan u Zagrebu pa su joj troškovi automobila puno manji, no zato je 186.205 kuna platila za avion i hotelski smještaj.

Ingrid Antičević-Marinović je u prošlom sazivu Sabora, između ostalog, bila i zamjenica člana izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, članica Odbora za međuparlmentarnu suradnju i Odbora za europske poslove, a do srpnja 2013. obnašala je dužnost zastupnice promatračice Sabora u Europskom parlamentu. Puno je putovao protekle tri godine i zastupnik HNS-a Boris Blažeković koji od svih zastupnika iz prošlog saziva Sabora ima najveće izdatke za aviokarte i hotelski smještaj. Na aviokarte je u tri godine potrošio 224.655 kuna, a na hotele 172.584 kune. Blažeković je bio voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, a među ostalim je bio i član Odbora za parlamentarnu suradnju. Njegovi ukupni troškovi u tri godine iznosili su 483.104 kune. Peti na listi zastupnika s najvećim izdacima je SDP-ovac iz Splita Marin Jurjević kojem je iz proračuna plaćan stan u Zagrebu, a najveće troškove je imao za automobil – 179.500 kuna.

Među top 10 zastupnika s najvećim troškovima su još  Romana Jerković (SDP), Ante Babić (HDZ), Srđan Gjurković (HNS), Davor Božinović (HDZ) i Mladen Marelić ( SDP). S druge strane, neki zastupnici nisu naplatili ni kune za svoje troškove. Među njima su predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Vladimir Šeks ( HDZ), Davor Bernardić SDP.... HDZ-ovac Đuro Popijač je, primjerice, u tri godine naplatio svega 933 kune za  dnevnice i  hotel dok je bivša premijerka Jadranka Kosor naplatila svega 1770 kuna dnevnica.

 

Tablica

>> Za naknade zastupnicima isplaćeno 8,7 milijuna kuna, rekorder Boris Blažeković 

>> Sinčić odbio uzeti 3.000 kuna od Sabora za najam stana u Zagrebu

Komentara 2

BA
bakulušić
20:37 05.03.2016.

Gospodin Blažeković je pokazao da zna trošiti. Prošao je bolje nego u vremena kad je protupravno koristio gradske prostore na Šalati i u Tomićevoj ulici iz kojih ga je tek sud deložirao nakon dugotrajnog postupka. Zanimljivo da mediji nikada nisu to potencirali nego su ga prikazivali kao moralnu vertikalu. HNS-ov kadar!

PI
pipnicar
13:44 06.03.2016.

Od 10 'moralnih vertikala' 5 je is SDP-a , 3 iz HDZ-a i 2 iz HNS-a. cc 3 226 000 Kukurikavaca naprama 1 350 000 hadezeovskih pljačkaša. Takav je otprilike i rezultat pljačke u privatizaciji, 70% drugovi 30% adezenjare. Poezenjare. Po drugovima i medijima sve je opljačkao HDZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije