Naslovnica Premium

Top lista najskupljih saborskih zastupnika

Saborskim zastupnicima se iz državne blagajne pokrivaju i brojni troškovi, koji godišnje iznose oko devet milijuna kuna
05. ožujka 2016. u 09:45 2 komentara 10891 prikaza
sabor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Hrvatski porezni obveznici za plaće 151 saborskog zastupnika godišnje izdvajaju oko 45 milijuna kuna. No osim toga, saborskim zastupnicima se iz državne blagajne pokrivaju i brojni troškovi, koji godišnje iznose oko devet milijuna kuna. Ti troškovi su dnevnice, korištenje automobila u službene svrhe, cestarina, javni prijevoz, hotelski smještaj, najam stana, odvojeni život, režijski troškovi, zrakoplovne karte i ostali troškovi u što ulazi parkiranje, taksi, reprezentacija...

Sabor je krenuo s objavljivanjem tih troškova tek 2013. godine, stoga troškovi za 2012. nisu dostupni. No s obzirom na to da su u 2013. ti troškovi iznosili devet milijuna kuna, u 2014. 9,4 milijuna kuna, a lani 8,7 milijuna kuna, može se zaključiti da su i 2012. iznosili oko devet milijuna kuna. Tako je u prošlom sazivu Sabora na troškove zastupnika u četiri godine iz državnog proračuna otišlo oko 36 milijuna kuna. Tome treba pridodati i zastupnički paušal od 1500 kuna koji uz plaću svaki mjesec dobije svaki zastupnik za troškove koje ne mora prijavljivati. Godišnje na taj paušal ode 2,718.000 kuna, a to je u četiri godine 10,8 milijuna kuna. Kad se zbroje plaće, troškovi i paušali, saborski zastupnici u četiri godine svoje birače stoje oko 226 milijuna kuna.

Što se tiče troškova, prema podacima za period od 2013. do 2015., najskuplji zastupnik je bio SDP-ovac Josip Leko koji je u to vrijeme bio predsjednik Sabora. Njegovi trogodišnji troškovi su iznosili 557.592  kuna. Najveći dio tih troškova se u njegovu slučaju pod stavkom ostalo – 265.684 kuna. U Saboru objašnjavaju da je tu riječ o troškovima reprezentacije, korištenja VIP salona u zračnim lukama, najam minibusa na putovanjima kad je predsjednika Sabora pratilo veće saborsko izaslanstvo. S 550.753 kuna troškova u zadnje tri godine, Leku u stopu prati Frano Matušić, zastupnik HDZ-a iz Dubrovnika. Najveći dio njegovih troškova odnosi se na dolazak automobilom iz Dubrovnika u Zagreb na sjednice Sabora – 275.460 kuna. Granicu od 500.000 kuna troškova probila je i zadarska SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović koja je s 537.796 kuna  zauzela treće mjesto na top ljestvici zastupnika s najvećim izdacima. Ona je, za razliku od Matušića, unajmila stan u Zagrebu pa su joj troškovi automobila puno manji, no zato je 186.205 kuna platila za avion i hotelski smještaj.

Ingrid Antičević-Marinović je u prošlom sazivu Sabora, između ostalog, bila i zamjenica člana izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, članica Odbora za međuparlmentarnu suradnju i Odbora za europske poslove, a do srpnja 2013. obnašala je dužnost zastupnice promatračice Sabora u Europskom parlamentu. Puno je putovao protekle tri godine i zastupnik HNS-a Boris Blažeković koji od svih zastupnika iz prošlog saziva Sabora ima najveće izdatke za aviokarte i hotelski smještaj. Na aviokarte je u tri godine potrošio 224.655 kuna, a na hotele 172.584 kune. Blažeković je bio voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, a među ostalim je bio i član Odbora za parlamentarnu suradnju. Njegovi ukupni troškovi u tri godine iznosili su 483.104 kune. Peti na listi zastupnika s najvećim izdacima je SDP-ovac iz Splita Marin Jurjević kojem je iz proračuna plaćan stan u Zagrebu, a najveće troškove je imao za automobil – 179.500 kuna.

Među top 10 zastupnika s najvećim troškovima su još  Romana Jerković (SDP), Ante Babić (HDZ), Srđan Gjurković (HNS), Davor Božinović (HDZ) i Mladen Marelić ( SDP). S druge strane, neki zastupnici nisu naplatili ni kune za svoje troškove. Među njima su predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Vladimir Šeks ( HDZ), Davor Bernardić SDP.... HDZ-ovac Đuro Popijač je, primjerice, u tri godine naplatio svega 933 kune za  dnevnice i  hotel dok je bivša premijerka Jadranka Kosor naplatila svega 1770 kuna dnevnica.

 

Tablica

>> Za naknade zastupnicima isplaćeno 8,7 milijuna kuna, rekorder Boris Blažeković 

>> Sinčić odbio uzeti 3.000 kuna od Sabora za najam stana u Zagrebu

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • bakulušić:

    Gospodin Blažeković je pokazao da zna trošiti. Prošao je bolje nego u vremena kad je protupravno koristio gradske prostore na Šalati i u Tomićevoj ulici iz kojih ga je tek sud deložirao nakon dugotrajnog postupka. Zanimljivo da mediji nikada nisu ... prikaži još! to potencirali nego su ga prikazivali kao moralnu vertikalu. HNS-ov kadar!

  • pipnicar:

    Od 10 'moralnih vertikala' 5 je is SDP-a , 3 iz HDZ-a i 2 iz HNS-a. cc 3 226 000 Kukurikavaca naprama 1 350 000 hadezeovskih pljačkaša. Takav je otprilike i rezultat pljačke u privatizaciji, 70% drugovi 30% adezenjare. Po ... prikaži još!ezenjare. Po drugovima i medijima sve je opljačkao HDZ.