Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PITANJA

Tomislav Žigmanov: Poruke Grlić Radmana i Vučića su ohrabrujuće

Tomislav Žigmanov
Patrik Macek/PIXSELL
25.10.2020.
u 13:23

U svemu spomenutom, DSHV će i dalje davati, u domenama svojih moći, pozitivne prinose s ciljem poboljšanja ukupnih uvjeta u kojima Hrvati žive te poboljšanju vlastitog položaja, smatra predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

1. Što za Hrvate u Srbiji znači otkrivanje skulpture biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici i otvaranje rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu?

Kada govorimo o spomeniku prvaku Hrvata u južnoj Ugarskoj Ivanu Antunoviću, riječ je uopće o prvom javnom spomeniku u proteklih 30 godina jednoj osobi koja pripada hrvatskom kulturnom prostoru iza čijeg su postavljanja stale institucije hrvatske zajednice u Subotici. Kada je riječ o kući bana Josipa Jelačića, treba najprije reći da na simboličkom planu, budući da je riječ o rodnoj kući vjerojatno najvažnije osobnosti političkog života u Hrvata u 19. stoljeću, kazuje da su se vojvođanskih Hrvati i u materijalnom smislu vratili vlastitoj povijesnoj baštini, koja sada od nas baštinika više nije otuđena. I ne smijemo zaboraviti da između građana i režima koji u njihovo ime govori ne postoji znak jednakosti.

2 Jesu li to naznake boljeg položaja Hrvata u Srbiji i može li u tome pomoći nedavni posjet ministra Grlića Radmana?

Na oba pitanja odgovori su u cijelosti pozitivni! Na ovaj način jedan dio naših izazova na svestrano je zadovoljstvo riješen. Poruke koje smo čuli, napose od predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića – da ćemo biti integrirani u srbijansko društvo, i ministra Grlića Radmana – da će Republika Hrvatska nastaviti inzistirati na reciprocitetu kada je riječ o našem položaju, za nas su i više nego ohrabrujuće.

Na koncu, ali prevažna je i gesta Vlade Republike Hrvatske koja je donirala 1,3 milijuna kuna za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i to je snažna podrška razvoju hrvatske zajednice.

3 Što očekujete od nove srbijanske vlade, mogu li se očekivati bolji dani za Hrvate?

Očekujem da će biti posvećenija provedbi eurointegracijskih procesa i biti faktor stabilizacije prilika i odnosa u regiji, da će polučiti bolje rezultate u gospodarstvu te da će imati inkluzivan odnos spram interesa pripadnika nacionalnih manjina u rješavanju otvorenih pitanja.

U svemu spomenutom, DSHV će i dalje davati, u domenama svojih moći, pozitivne prinose s ciljem poboljšanja ukupnih uvjeta u kojima Hrvati žive te poboljšanju vlastitog položaja. O ulasku u novu vlast tek je načelno i tek jednom zgodom bilo riječi s političkim predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji pa u vezi s ishodima tih razgovora ne može biti riječi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije