Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Analize i intervjui

Tomislav Žigmanov: Poruke Grlić Radmana i Vučića su ohrabrujuće

U svemu spomenutom, DSHV će i dalje davati, u domenama svojih moći, pozitivne prinose s ciljem poboljšanja ukupnih uvjeta u kojima Hrvati žive te poboljšanju vlastitog položaja, smatra predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini
25. listopada 2020. u 13:23 0 komentara 1322 prikaza
Tomislav Žigmanov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

1. Što za Hrvate u Srbiji znači otkrivanje skulpture biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici i otvaranje rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu?

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA MVP: Konstitutivnost i jednakopravnost naroda u BiH jedini jamac stabilnosti

Kada govorimo o spomeniku prvaku Hrvata u južnoj Ugarskoj Ivanu Antunoviću, riječ je uopće o prvom javnom spomeniku u proteklih 30 godina jednoj osobi koja pripada hrvatskom kulturnom prostoru iza čijeg su postavljanja stale institucije hrvatske zajednice u Subotici. Kada je riječ o kući bana Josipa Jelačića, treba najprije reći da na simboličkom planu, budući da je riječ o rodnoj kući vjerojatno najvažnije osobnosti političkog života u Hrvata u 19. stoljeću, kazuje da su se vojvođanskih Hrvati i u materijalnom smislu vratili vlastitoj povijesnoj baštini, koja sada od nas baštinika više nije otuđena. I ne smijemo zaboraviti da između građana i režima koji u njihovo ime govori ne postoji znak jednakosti.

2 Jesu li to naznake boljeg položaja Hrvata u Srbiji i može li u tome pomoći nedavni posjet ministra Grlića Radmana?

Na oba pitanja odgovori su u cijelosti pozitivni! Na ovaj način jedan dio naših izazova na svestrano je zadovoljstvo riješen. Poruke koje smo čuli, napose od predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića – da ćemo biti integrirani u srbijansko društvo, i ministra Grlića Radmana – da će Republika Hrvatska nastaviti inzistirati na reciprocitetu kada je riječ o našem položaju, za nas su i više nego ohrabrujuće.

Bodegraj: Otkrivanje spomen-obilježja mjesta masovne grobnice žrtava GROBNICE Potraga za nestalima u ratu: Srbija i Hrvatska odredile lokacije koje treba pretražiti

Na koncu, ali prevažna je i gesta Vlade Republike Hrvatske koja je donirala 1,3 milijuna kuna za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i to je snažna podrška razvoju hrvatske zajednice.

3 Što očekujete od nove srbijanske vlade, mogu li se očekivati bolji dani za Hrvate?

Očekujem da će biti posvećenija provedbi eurointegracijskih procesa i biti faktor stabilizacije prilika i odnosa u regiji, da će polučiti bolje rezultate u gospodarstvu te da će imati inkluzivan odnos spram interesa pripadnika nacionalnih manjina u rješavanju otvorenih pitanja.

U svemu spomenutom, DSHV će i dalje davati, u domenama svojih moći, pozitivne prinose s ciljem poboljšanja ukupnih uvjeta u kojima Hrvati žive te poboljšanju vlastitog položaja. O ulasku u novu vlast tek je načelno i tek jednom zgodom bilo riječi s političkim predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji pa u vezi s ishodima tih razgovora ne može biti riječi.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.