Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Panenić:

'Sumnjam u ozbiljne namjere kanadskih ulagača u projekt LNG-a'

Tomislav Panenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
06.05.2016.
u 20:50

"Na ovaj način stvara se loša klima i poruke koje se šalju ne podupiru projekt Vlade kao ozbiljan"

– Osobno se čudim medijskoj pažnji koja je posvećena projektu o kojem jako malo znamo. Bili su kod mene, konkretno gospodin Luković prije dva mjeseca i prezentirao je da su zainteresirani da budu jedni od mogućih investitora u projekt LNG-a. Međutim, niti tada a ni nakon toga nisam dobio nijedan jedini dokument kojim bi se opravdale njihove tvrdnje za investiciju tešku 4,7 milijardi eura - komentirao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić za HTV međunarodni konzorcij The Development Group (čine je kanadski Pulsat Global Capital i grupacija BSH te grupa domaćih kompanija), koji se pojavio kao jedan od potencijalnih investitora za gradnju ne samo LNG terminala na Krku, već i cijelog energetskog središta.

Na istoj adresi 15 tvrtki

Razgovor s ministrom vođen je nakon što je Večernji list objavio priču o pozadini kanadskih kompanija iz grupacije koje - ispostavilo se - nemaju ni referenci ni podataka o aktivnostima. Štoviše, na adresi sjedišta grupacije Pulsat Global Capital u Torontu, predvodnika konzorcija, registrirano je više od 15 kompanija, mnoge u vlasništvu kineskih i hongkonških državljana. Adresa na kojoj su registrirane sve te tvrke odvjetnički je ured Samuela R. Bakera, predsjednika i direktora Pulsata. Ni pretraga ostalih tvrtki iz Konzorcija (kanadske BSH, Cyberun ITSS i američki Cyberun Corps US) ne daje rezultate. O BSH-u ne postoji ništa osim imena vlasnika, Branka Šarčanina, te adrese i broja telefona.

‘Stvara se loša klima’

– S obzirom na iskustvo s kanadskom grupacijom, koja je i 2013. planirala u Pločama megalomanski projekt, daje mi za pravo sumnjati u namjere da je to ozbiljan projekt – kazao je bio Panenić te dodao: - Na ovaj način stvara se loša klima i poruke koje se šalju ne podupiru projekt Vlade kao ozbiljan. Ne bih ulazio u špekulativne namjere projekta, ali ukoliko se ne dokaže opravdanost navoda o ozbiljnoj investiciji, dajem si pravo misliti da je to projekt kojim se pokušava oduzeti vrijeme. Na to nećemo pristati kao hrvatska Vlada.

Direktor BSH-a Branko Šarčanin jučer je pak kazao kako nije upoznat s izjavom ministra Panenića.

– Mogu samo reći da ne želimo ništa ukrasti Hrvatskoj, samo želimo zajednički surađivati. Mi želimo profitabilan projekt. Vrijeme dobrotvornih ustanova u biznisu je prošlost. O ozbiljnosti naših namjera oko LNG-a svjedoči i naša korespodencija s Europskom komisijom – kazao je Šarčanin.

Na pitanje jesu li dobili pritužbe od kanadskih investitora i imaju li kanadski investitori njihovu podršku, iz Europske komisije bili su vrlo kratki.

– Postoji ugovorni odnos između EK i Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA), agencije koja upravlja financiranjem projekata iz fonda pod nazivom Instrument za povezivanje Europe (CEF) s jedne strane te kompanije LNG Hrvatska s druge strane. Taj se odnos temelji na dva postojeća ugovora. Promotoru, kompaniji LNG Hrvatska, iz tog je fonda dodijeljen novac za dva projekta povezana s razvojem terminala – kazali su iz EK, odbijajući bilo kakve daljnje komentare.

>> Mladen Antunović: Realizacija LNG terminala posve je izvjesna

>> Strani investitori do zemljišta za izgradnju LNG terminala prije države?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije