Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postao idol navijačima

Tomislav Kiš: Prvi purger nakon Kranjčara kojeg Split voli

23.07.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacije za Europsku ligu, drugo pretkolo, HNK Hajduk Split - FC Koper. Strijelac prvog gola za Hajduk Tomislav Kis. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/2
04.08.2015.
u 17:00

– Možda on u tom trenutku i nije bio igrač za Dinamo, ali barem je bio zaslužio prostor da ga se isproba – kazao nam je Blažević

Deset godina nakon Nike Kranjčara, Hajdukovi navijači ovoga ljeta ponovno su dobili jednoga purgerskoga idola, 21-godišnjega napadača Tomislava Kiša (21). Plavokosog dečka iz zagrebačke Trnovčice, iz Dubrave, rođenoga centarfora koji je u pionirskim danima skupljao zlatne kopačke i kojega (evo još jedne sličnosti s Nikom) Dinamo nije htio. No, iako bi se neki možda s gorčinom osvrnuli na nikad dobivenu šansu u klubu za koji su svi Kiševi navijali, Tomislav i njegova obitelj neće ljudima u Dinamu poslati nijednu zamjerku.

– Mi smo poštovali njihovu odluku, bilo je fer od njih da su nam to rekli. I mi smo krenuli drugim putem – rekli su nam Kiševi.

Tek je njegov dugogodišnji zastupnik Miroslav Blažević junior otkrio da je Tomislava u kadetskoj dobi prekrižio tadašnji direktor Dinamove škole Romeo Jozak.

– Možda on u tom trenutku i nije bio igrač za Dinamo, ali barem je bio zaslužio prostor da ga se isproba – kazao nam je Blažević, mladi menadžer koji danonoćno bdije nad karijerom Tomislava Kiša.

Uočio ga je dok je dečko bio igrač sesvetske Croatije, na preporuku tadašnjega trenera Ivice Zelenbrza, i premda je Kiševa karijera nailazila na mnoge zapreke, od nepovjerenja trenera do teške ozljede, on je danas ponovno stao na noge. Trener Damir Burić ponudio mu je novu šansu i Tomislav je zaigrao kao preporođen.

Na utakmici protiv Kopra dogodilo mu se ono o čemu je sanjao od 17. godine kada je prvi put kročio na Poljud – njegov pogodak digao je na noge 25.000 ljudi. Stisnuta šaka, trk prema krcatom sjeveru i Torcidi u neobuzdanome zanosu. Kiš, Kiš, Kiš! – odzvanjao je Poljud u čast svome novome mezimcu, energičnom, samouvjerenom, temperamentnom dečku koji će ostaviti srce na terenu. I koji je uvjeren da će ovo biti sezona njegova velikoga povratka.

A sve je još prije pola godine bilo u velikom oblaku upitnika. Karijera je bila na sudbinskoj prekretnici...

Još od vremena Krasimira Balakova pa sve do dolaska Damira Burića u Hajduk, Tomislav Kiš nije imao trenera koji je čvrsto stao iza njega. Nije to bio čak ni famozni Mišo Krstičević, iako je u upravo u Kišu imao najboljega strijelca juniorske šampionske generacije 2012.

Tako je plavokosi napadač čak tri puta morao na posudbe. Najprije u Dugopolje, pa u Veliku Goricu, na kraju i slovenski Zavrč protekloga proljeća. Nažalost, najgore je prošao u Dugopolju, gdje je na utakmici zadobio dvostruki prijelom čeljusti i pauzirao je cijelu polusezonu.

Bio je to za Kiševu obitelj najteži trenutak njegove karijere, mjeseci strepnje i iščekivanja.

Ipak, Tomislav se nije predavao i novu šansu dočekao je u drugoligašu Gorici, u rukama vrsnoga stručnjaka Ilije Lončarevića. U jednoj polusezoni postigao je 11 pogodaka i ponovno skrenuo pozornost na svoj golgeterski dar.

Sljedeću polusezonu odradio je u slovenskom prvoligašu Zavrču, u rukama riječkoga stručnjaka Giannija Lasera i tamo definitivno izborio vizu za povratak na Poljud.

Čvrst, uporan, karakteran

– Tomislav je karakteran, čvrst u glavi, uporan, borac. Nedaće koje su ga pratile nisu ga pokolebale, naprotiv dale su mu novu snagu. I splitska publika to je odmah prepoznala. Šteta samo što je toliko trenera trebalo proći kroz Hajduk da bi netko prepoznao njegovu kvalitetu – kaže nam Miroslav Blažević junior.

Kiš je dečko iz zagrebačke Trnovčice, izuzetno privržen obitelji, majci Nataliji, ocu Željku i starijem bratu Martinu. Nedavno si je dao na podlaktici tetovirati natpis: Wherever I go, family is my strength (gdje god bio, obitelj je moja snaga). Također, djedovi Vladimir i Gabrijel veliki su Tomislavovi navijači.

U Split se preselio sa 17 godina. Najprije je stanovao kod gospođe Duške Šipić, potom kod obitelji Jakus-Karaman. Bio je izvrsno primljen i iz toga doba prilagođavanja na Split nosi najljepše uspomene.

Majka Natalija reći će da se najviše brinula kada se maloljetni Tomislav morao odvojiti od obitelji i sam krenuti u novu životnu avanturu. No, kako je dečko snalažljiv, prilagodljiv, otvoren i društven, Splićani su ga sjajno prihvatili.

U Zagrebu je završio OŠ Antun Branko Šimić, potom je upisao srednju prehrambenu školu, koju će završiti u Kaštelima. Po zvanju je tehničar nutricionist. U najveće Kiševe navijače ubrajaju se i njegove učiteljice i profesorice, od Vlaste Bendelje i Milenke Pavlović u Zagrebu, do Marije Rapanić u Kaštelima.

Tomislav je, inače, dijete zagrebačke Concordije, potom je prešao u Dubravu, pa preko Dinama i Croatije Sesvete stigao u Hajduk. Splićani su u srpnju 2011. godine Sesvećanima platili 60.000 eura za nadarenoga kralja šesnaesterca, kako Tomislavu i danas tepaju.

Sanjam taj ambijent

Za Hajduk je debitirao u ožujku 2012. godine kod Bugarina Krasimira Balakova, na Kantridi, kada je Hajduk slavio 3:0. Prvi seniorski pogodak za bijele postigao je 3. studenoga 2012. godine protiv Zadra, kada je na klupi bio Mišo Krstičević, koji ga se ipak poslije olako odrekao.

– Sanjam taj poljudski ambijent, jedva čekam da ga ponovno osjetim, tako mi je uzbuđeno pričao Tomislav uoči povratka u Hajduk – prepričava nam Miroslav Blažević junior.

I Blondi, kako ga zove njegov menadžer, spreman je na novi uzlet i iskoristiti ovu šansu. Hajduk je tako dobio novoga, moćnoga, robusnoga centarfora koji će gristi kao nitko dokazujući kako su Burićevi prethodnici na splitskoj klupi imali pogrešnu procjenu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije