Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Tko zna da je budućnost među nama

Tehnološki razvitak postao je brži od našeg shvaćanja, naše percepcije
10. veljače 2018. u 18:12 2 komentara 597 prikaza
Foto: Reuters

Možemo li se obraniti od onoga što donosi budućnost? Ne. Ali, moramo pronaći način kako bismo se saživjeli što dostojnije s onime što nas čeka. Na to se možemo pripremiti, ali ne jednostavnim negiranjem neizbježnog tehnološkog napretka.

Falcon Heavy Lansiranje izvršeno Pogledajte kako je Musk raketom poslao automobil u svemir

Dan nakon što je Elon Musk poslao raketom svoj automobil Teslu prema Marsu, vukao sam u Trevisu s jednim prstom platformu koja je lebdjela, zahvaljujući magnetima, po običnim željezničkim tračnicama i na kojoj je bio automobil Tesla težak dvije tone. Dakle bit će potrebna mala potrošnja energije za kretanje teškog vlaka koji će zahvaljujući magnetima juriti (oko 500 km/h) po današnjim tračnicama.

IronLev nazvana je ta magnetska pasivna levitacija, a ideju su razvili mladi talijanski inženjeri koji su već surađivali na Muskovu projektu Hyperloop. Kako nam je rekao glavni začetnik projekta Adriano Girotto, IronLev je bez konkurencije jer je tehnološki jednostavan i primjenjiv svuda. Amazon je otvorio svoj supermarket u Seattleu u kojem se klijenta prepoznaje po kodeksu QR preko kojeg mu se naplaćuje ono što je podigao s polica.

1 / 8
Lansiranje rakete Falcon Heavy

Već sam se i u Italiji u nekim luksuznijim hotelima susreo s tehnologijom prema kojoj se na recepciji znalo jesam li nešto i što uzeo s police u minibaru i račun me već čekao a da me se nije pitalo jesam li što kunzumirao iz minibara. U trgovini AmazonGo samo su dvoje zaposlenih. Jedan koji vas pozdravlja na ulasku i drugi koji, ako mladi kupuju alkohol, kontrolira jesu li navršili 21 godinu.

U Italiji su se sindikati zaposlenika u skladištima Amazona uzbudili jer su radnici trebali imati elektroničke narukvice pomoću kojih bi bili produktivniji jer bi brže nalazili robu koju se treba poslati na određenu adresu. Ta je tehnologija poznata od 2006., ali bi sada mogla biti primijenjena.

Čelnica talijanskog sindikata CGIL, Susanna Camusso, kazala je kako je ta elektronička narukvica kao kugla na nozi. Ljudi postaju robovi tehnološkog razvitka?

Probijen je zvučni zid tehnološkog razvitka. Kao što je svojedobno bilo gotovo čudo kada je zrakoplov postao brži od zvuka, tako je danas tehnološki razvitak postao brži od našeg shvaćanja, naše percepcije. Moramo shvatiti i razvitak usmjeriti tako da nam ne uništi dostojanstvo.   

Tesla i Starman Lansiran u svemir Najbrži automobil u galaksiji promašio putanju - Starman ide i dalje od Marsa! Elvis Duspara KRITIZIRAO MUSKA Ismijali hrvatskog zagovornika Zemlje kao "ravne ploče": Recite mi da je to satira... Tesla i Starman I ONI SE JAVILI Evo kako su zagovornici 'ravne ploče' reagirali na Muskovo lansiranje
ČUDO SE DOGODILO
Neviđena situacija zatekla hrvatskog prvaka, mnogi ne vjeruju da je ovo istina!
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • Deleted user:

    a silvija..silvija..h.ebe se njega..dobro uhljebljena u rimu i blizu oltara..ha..ha..koje gluposti pise..to je za ne virovati..sta pise..triba se razgovarati..ha..ha..posta je veci od pape vranje..je pizza ..utice..na pisanje..ha..ha..a jadni li smo sa ovakvim anahranimanlitirarima..

  • pravdaistina:

    nebi ovaj prvi mi se gadi pa zasto on ne prokomentira i objavi danas svaka budala komentira pa stvori nesto objavi i trazi komentar