Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

Tko vrijeđa na internetu i misli loše i živi loše

Na to promišljanje Moradni je dobio više od 14.000 komentara, uglavnom uvredljivih, među kojima je bilo i onih koji su priželjkivali smrt svih migranata
26. travnja 2015. u 11:55 7 komentara 604 prikaza
imigranti
Foto: Reuters/PIXSELL

Talijani su u prošlom stoljeću krenuli iz svoje domovine prema Americi, Njemačkoj, Australiji, Kanadi... u nadi da će pronaći posao i bolju budućnost za svoju djecu. U novom svijetu proživljavali su poniženja, nasilja i vrijeđanja. Od tada nije prošlo mnogo vremena, napisao je talijanski pjevač Gianni Morandi na svojoj Facebook stranici u povodu tragedije migranata u Sredozemnom moru i negativnog držanja ksenofobičnih stranaka poput Sjeverne lige s čelnikom Matteom Salvinijem.

Na to promišljanje Moradni je dobio više od 14.000 komentara, uglavnom uvredljivih, među kojima je bilo i onih koji su priželjkivali smrt svih migranata. Nije mogao odšutjeti niti Salvini koji je Morandiju poručio neka iz svoga džepa uzdržava migrante. Morandi je odgovorio na komentare kako nije očekivao da će većina ljudi pokazati egoizam, strah od drukčijeg i rasizam.

„Možda neki od tih koji su komentirali ima obitelj, djecu i nedjeljom odlazi na misu, ali ne sluša riječi pape Franje", napisao je Morandi. Prije 25 godina u filmu „Palombella" glumac i redatelj Nanni Moretti kazao je kako su riječi važne jer tko govori loše i misli loše i živi loše. Osobe koje komentiraju nečije mišljenje na Facebooku, pa i članke na web stranicama novina, upotrebljavajući pogrdne izraze uglavnom to čine u anonimnosti s nekim nadimkom.

„Sramota", „glupost" itd. najčešće su riječi u komentarima s time što u njima niti ne iznesu razloge takve svoje ocjene. S nečijim mišljenjem se, dakako, ne mora slagati, može mu se suprotstaviti svojim, ali zašto se prelazi i na vrijeđanje osobe koja samo iznosi što misli? Osim što Morandiju poručuje neka iz svog džepa plaća boravak migrantima u Italiji, Salvini piše i kako pjevač to može učiniti jer odlično zarađuje... To je još najblaži ulazak đonom u nečiju privatnost. Često se u etiketiranju spominju ne samo netočni podaci o nečijem životu, već se i izmišljaju situacije samo da bi se udijelila uvreda, koja poslije na internetu postaje „stvarnost". Prije negoli netko drugome urlikne „sramota" trebao bi promisliti čega bi se on sam trebao sramiti.

 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • thekurcula:

  Nema sad akcije "Svi smo mi brodolomci"!??

 • takitako:

  tocno tako, nema sada "je suis brodolomac, ili je suis covjek gdje padaju bombe koje tako sire demokratiju, nema " je suis palestinac itd "..

 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Ovo nas se privikava da ce dolaziti i k nama .