Naslovnica Premium Kolumne

Tko upravlja Rimom: birači ili komičar?

18. rujna 2016. u 20:44 0 komentara 465 prikaza
Virginia Raggi
Foto: Reuters/ PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Rimljani su s nevjerojatnih 67% glasova 19. lipnja izabrali Virginiju Raggi (38), članicu Pokreta 5 zvijezda (M5S), za svoju gradonačelnicu, ali do sada nisu doživjeli ništa dobroga, dapače. Raggi je u nekoliko mjeseci morala više puta imenovati i otpustiti ljude na važnim položajima u gradskoj vlasti, kao na primjer “ministra“ bilance. Njezina potraga za članovima gradske vlasti postala je otprilike kao telefonski poziv prijatelju kojega pita ima li nekog prijatelja koji bi mogao pokrivati određenu gradsku dužnost.

Beppe Grillo Izbori u Italiji Grillo ljut na birače: Političari koje su izabrali odvode Italiju u propast Beppe Grillo portal (1) italija Beppe Grillo: Berlusconi bi bio kao 'Duce'

Premda je gotovo plebiscitarno pobijedila i ima sva prava i dužnosti dobivene demokratskim putem, Raggi je robinja “kodeksa“ koji je potpisala s M5S-om. Kada je postala kandidatkinja toga pokreta za gradonačelnicu Rima, Raggi je morala potpisati ugovor u kojem se, uz ostalo, kaže kako gradonačelnici i gradski dužnosnici M5S-a moraju podnijeti ostavke nakon eventualne prvostupanjske, dakle ne konačne osude, i to bi još moglo i proći. No traži se i ostavka u slučaju pokretanja istrage, a ona se u Italiji pokreće često samo radi provjere. I to bi, recimo, moglo stajati, ali gradonačelnica mora podnijeti ostavku i ako to od nje zatraži osnivač i čelnik Pokreta 5 zvijezda, komičar Beppe Grillo ili određen broj članova njegova pokreta. Osim toga, “ugovor“ predviđa i da će Raggi platiti kaznu od 150.000 eura M5S-u ne bude li se pridržavala Grillovih smjernica. Dakle, kome odgovara Raggi, rimskim biračima ili komičaru Grillu? M5S svojim idolom smatra švicarsko-francuskog filozofa Rousseaua. Njegovim imenom nazvali su i softver na svojoj web-stranice s pomoću kojeg članovi pokreta odlučuju o sudbini svog izabranog kandidata.

Gradonačelnica Rima ne odgovara rimskom stanovništvu koje ju je izabralo, već Grillu i nekolicini članova M5S-a. A hvale se kako su oni preko interneta uveli izravnu demokraciju. Prvo, to nije istina jer pravo izjašnjavanja u sustavu Rousseau imaju samo dugogodišnji članovi M5S-a, a drugo, konačnu odluku donosi Grillo. To više nalikuje na diktaturu jer, ako Raggi mora poštovati “ugovor“ s Grillom, a ne s biračima, onda ne znam koliko je shvaćena Rousseauova ideja slobode kao supstancije čovjeka, da ne ulazimo u njegov Društveni ugovor.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.