Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.06.2018. u 12:10

Oštro kritiziran zakon vraćen je u finalnu proceduru gotovo s istim rješenjima.

Kada je Vlada potkraj prošle godine izišla s nacrtom izmjena Zakona o arhivima i arhivskom gradivu, koji je samo nekoliko mjeseci prije izmijenila na inzistiranje tadašnjeg partnera Mosta, obrazloženje je bilo da se radi o preciziranju zakonskih odredbi i tekstu koji će omogućiti dodatno otvaranje arhiva.

No svi koji su makar i površno htjeli pročitati Vladin uradak vrlo brzo mogli su vidjeti da nije riječ o otvaranju, nego naprotiv, o zatvaranju bez obrazloženja dijela arhiva koji se odnose na razdoblje od 30. svibnja do 22. prosinca 1990. Kako se radi o razdoblju tranzicije državnih službi, odmah je protumačeno da Vlada zapravo želi prikriti suradnike nekadašnjih službi koji su u tim povijesnim trenucima odlučili jednostavno presvući kaput. Zakon je okarakteriziran kao protulustracijski, kritizirala ga je i oporba i struka, no jučer je vraćen u finalnu proceduru gotovo s istim rješenjima.

A Vlada i dalje tvrdi da otvara arhive iz razdoblja socijalizma. One koji su otvoreni već godinu dana i čija se građa uredno prebire i kopira za različite potrebe, od znanstvenih radova do sudskih procesa. Vlada očito smatra da će vječnim ponavljanjem jedne te iste neistine uvjeriti sve u svoje dobre namjere, no u novoj će se raspravi opet suočiti s istim pitanjima. Primjerice, zašto resorno Ministarstvo kulture nije ispunilo zadaću koju ima po važećem zakonu i Sabor izvijestilo o građi koju ima u vlastitim arhivima, a radi se o umjetničkim djelima konfisciranim nakon 1945. Ili zašto krug osoba koje u arhivima mogu zaštititi svoje podatke s onih koji su surađivali u kršenju ljudskih prava sužava isključivo na suradnike Udbe.

Što će biti s onima koji su ljudska prava za volju režima kršili na radnim mjestima, školama i fakultetima? Što s postupcima nekadašnje milicije? Da će morati odgovarati na takve stvari sasvim sigurno su svjesni i u Vladi, no očito je nekomu ondje, iz tko zna kojih razloga, jako stalo da se donese baš takav zakon. Kome i zašto, pokazat će, kao i uvijek, vrijeme.

Hrvatski Sabor
1/24

Komentara 5

GU
Gustirna
20:24 08.06.2018.

Teskog li rebusa...pa mesic, manolic,boljkovac,buda i ostala udbasija...ali najbitnije gdje su nestali dokumenti te smrdljive udbe i njezine ljudozdersko genocidne komunisticke partije ..

ZV
Zvjerko
10:35 09.06.2018.

Koliko znam (ispravite me ako griješim), niti arhive domovinskg rata nisu dostupne javnosti. Zašto? Pa naš obrambeni domovinski rat je čist kao suza.

BA
bakulušić
23:56 08.06.2018.

Istina je djelomična. Tuđmanovi arhivski dokumenti su putovali u svijet još dok smo mi odavali počast obilazeći odar. Ne znam da li postoji još nešto što bi se moglo nazvati tajnim dokumentom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije