Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Tko je smjestio Dejanu Lovrenu?

05.05.2012., Maksimirski stadion, Zagreb - Ozlijedjeni Dejan Lovren dolazi na rehabilitacijsku terapiju u nogometni klub Dinamo Zagreb. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
17.04.2016.
u 13:05

Nikada do dolaska Ante Čačića, Dejan Lovren nije bio u konfrontaciji s izbornicima. Iako, primjerice, nije bio zadovoljan statusom kod Nike Kovača, gospodski je to odšutio ne želeći potkopavati izbornikov autoritet , piše Max!.

Ima li za Dejana Lovrena (26) uopće išta pozitivnoga u činjenici da će EP u Francuskoj gledati iz naslonjača? Možda tek spoznaja kako za boravka na pripremama u domovini neće morati ponovno pohoditi prostorije Uskoka u kojima je Dejan, nagađalo se, prošle godine dao iskaz u slučaju “država protiv braće Mamić”, donosi novi broj sportskog tjednika Max!

Dapače, u vrijeme dok su Zdravko i Zoran Mamić nekoliko dana proveli u Remetincu, poput bombi odjekivali su naslovi “Lovren i Modrić ključni svjedoci”, uz pojašnjenje kako upravo iskazi dvojice istaknutih reprezentativaca najviše terete Dinamove čelnike. O tim iskazima ovisilo je i hoće li ih USKOK i dalje tretirati kao svjedoke ili također kao optuženike u milijunskim pronevjerama.

Devet mjeseci poslije, Dejan Lovren, stoper zavidne međunarodne karijere, cijenjen u jednoj od najjačih svjetskih liga, pod čudnim je okolnostima doživio izbacivanje iz reprezentacije. Euro Lovrenu očito nije suđen, jer je i 2012. propustio turnir u Poljskoj, tada zbog ozljede.

Kako je uopće došlo do sukoba Lovrena i izbornika Čačića? Kao i u slučaju Olić, korijeni sežu u studeni prošle godine, kada je reprezentacija igrala prijateljsku utakmicu u Rusiji, a Dejan Lovren – izvisio s popisa.

Čačić je to neuvjerljivo objasnio željom da se Dejan bolje upozna s novim trenerom Liverpoola Kloppom!? Zar je hrvatskom izborniku važnije da Lovren uđe pod kožu treneru u klubu ili da ga napokon vidi na djelu jer, podsjećamo, Lovren je zbog ozljede morao propustiti prve Antine nastupe protiv Bugarske i Malte.

Ne bi li izbornik trebao biti presretan da mu se takav kapitalac pojavi u kampu, i zbog svoje karizme i izvrsnosti, ali i “bildanja” dobre atmosfere?

Već tada, u studenome, nazirala se pukotina u odnosu Lovrena i Čačića jer, logično, igraču Liverpoola nije bilo jasno zašto je prva pripremna utakmica prošla bez njega. A bio je zdrav i spreman.

Zanimljivo, Čačić i Lovren imaju povijest još od prije devet godina, kada je Ante Dejanu bio trener u Interu.

Bilo je to grozomornih mjesec dana za Čačića na početku sezone 2007./2008.

Tada je u prvih pet utakmica novoga prvenstva Čačić s Interom osvojio samo bod, uz gol-razliku 3:17. Među ostalim, izgubio je od Hajduka 1:7, a već nakon petoga kola dobio je otkaz. Indirektno, kumovao je tome i Dejan Lovren, tada 18-godišnji stoper zaprešićkih žutih na posudbi iz Dinama.

Najnovija situacija između Lovrena i Čačića, koja je rezultirala Dejanovim izbacivanjem, skandalozna je afera koja se ozbiljnoj reprezentaciji nije smjela dogoditi.

I koliko god za nju bio kriv Lovren svojim nepromišljenim istupom, od izbornika bi se očekivalo da, nakon slučaja Olić (u kojemu se javnost svrstala na Ivičinu stranu), ipak ima suptilniji pristup u ophođenju sa svojim zvijezdama. Ovako ostaje dojam kako je Čačić zapravo provocirao Lovrena, a Dejan, poznat po svojoj naprasitosti, naivno nasjeo.

I sada imamo situaciju da smo uoči velikog turnira izgubili vrhunskoga svjetskoga stopera, a ozračje u reprezentaciji ozbiljno je narušeno. Što mislite na čijoj su strani u ovoj priči Dejanovi bliski prijatelji Luka Modrić i Mario Mandžukić?

Nikada do dolaska Ante Čačića, Dejan Lovren nije bio u konfrontaciji s izbornicima. Iako, primjerice, nije bio zadovoljan statusom kod Nike Kovača, gospodski je to odšutio ne želeći potkopavati izbornikov autoritet. Progovorio je o tome tek kad je Kovač otišao.

Novac ga je promijenio

Ni s trenerima u klubovima nije se sukobljavao, niti se inatio i provocirao. Naglu ćud i oholost, koja je preuzela Dejanov karakter otkad je postao milijunašem (dok je bio u Dinamu, bio je skroman, samozatajan, srdačan, susretljiv...) manifestirao je, međutim, na drugim poljima, najčešće nepotrebno, ishitreno, netaktično.

Tako se na kvalifikacijskoj utakmici Škotska – Hrvatska zamalo potukao sa suigračem Ivanom Strinićem, što si jedan reprezentativac nikada ne bi smio dopustiti.

U siječnju 2012. godine Dejanu Lovrenu nakratko se zacrnilo na utakmici francuskoga prvenstva Lyon – Valenciennes pa je na preoštar start suparničkog igrača uzvratio udarcem šakom u vrat. Bio je kažnjen s dvije utakmice neigranja.

Sjećamo se i kako je na press konferenciji uoči famozne utakmice Lige prvaka Dinamo – Lyon (1:7), u prosincu 2012., u Maksimiru cinično očitao lekciju hrvatskim novinarima “koji pišu loše o meni”. I to je bio čisti autogol; naime, Lovrena su nekorektno bili gazili francuski novinari, a kod nas je uvijek imao, i imat će status zvijezde.

Obračun na društvenoj mreži

Dejan Lovren nedavno je iskočio iz tračnica i na društvenoj mreži, kada se vulgarno obračunao s jednim forumašem koji je kritizirao ponašanje njegova brata Davora na utakmici SP-a do 17 u Čileu. Ni to si nogometaš njegova kalibra ne smije dopustiti.

Kao ni gologuzo paradiranje, zajedno s nekolicinom suigrača iz reprezentacije, na bazenu u bazi vatrenih u Brazilu. Golotinja “na izvol’te”, pa onda i silenzio stampa prema hrvatskim izvjestiteljima. Krivi su Dejanu i prijateljima bili fotoreporteri koji su ih snimali, a ne oni, igrači, koji su se golišavi brčkali u hotelskom bazenu...

Istup prema Čačiću najteži je ispad u Lovrenovoj karijeri, nešto što će je obilježiti, skandal otprilike iste težine poput Bišćanova noćnoga bijega iz Čateža. Lovren će nažalost ispaštati, ali bojimo se da je i reprezentaciji nanesena golema šteta. Nismo tako bogati stoperima da bismo se olako odrekli frajera koji u džepove stavlja najbolje napadače u Engleskoj. Čak i da se ispriča, neće biti dovoljno. Lovren je kod Čačića i njegovih pokrovitelja prokockao sve izglede.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije