Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

Tko je Dubrovnik osudio na zimsku hibernaciju?

Ako po zimi čak i dubrovački turizam diše na škrge i jedva da postoji, kako će turizam biti spas za gradove koji imaju manje reklame, atrakcija i sadržaja
06. veljače 2015. u 12:00 5 komentara 1404 prikaza
Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovnik je dočekao svoju Festu svetoga Vlaha, manifestaciju koja u tom gradu tradicionalno označava buđenje iz dubokog zimskog sna i najavljuje živahnije proljeće. U dane Feste, koju je i UNESCO s pravom uvrstio na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, Dubrovnik oživi, objavljuje se i pretprogram Dubrovačkih ljetnih igara, organiziraju brojni koncerti, izložbe, druženja, humanitarne akcije... Oživi tih dana i polunapušteni dubrovački Stari grad koji je još uvijek pod zaštitom UNESCO-a, premda je ta zaštita postala upitna i zbog planirane gradnje betonskih apartmana na ponosnom brdu Srđu iznad Dubrovnika. A samo koji dan prije Feste dubrovačkog nebeskog zaštitnika koja se ove godine slavila 1043. put (!?) dubrovački Stari grad bio je poput uboge Trnoružice. U tom biseru arhitekture i mediteranske urbanosti, po kojem se ljeti ne može prolaziti bez guranja i nervoznih gužvi, u zimskim mjesecima kao da ne živi nitko i kao da nema nikoga čak ni da upali svjetla u zabarikadiranim stanovima i zgradama. Zatvoreni su gotovo svi kafići, sve konobe, pizzerije i restorani, velebne višekatne vinoteke, luksuzni dućani i prodavaonice turističkih drangulija koje glume više ili manje autentične suvenire.

Ove su zime zatvorena čak i vrata Gradske kavane. Zatvoren je bio i hotel Pucić Palace na Gundulićevoj poljani. Ono što ipak ni u zimskoj pauzi ne zatvara vrata, to su uglavnom crkve (ove je godine, doduše, zatvorena i crkva sv. Vlaha, i to zbog temeljite i prijeko potrebne obnove), ali i kulturne institucije poput dubrovačkog Kazališta Marina Držića koje je usred zime imalo zapaženu premijeru inglezarije Matka Sršena "Na Sveta tri kralja" u režiji Ivice Kunčevića ili pak dubrovačkih Gradskih muzeja koji su i ovog siječnja živahno sudjelovali u Noći muzeja te galerije Dulčić - Masle - Pulitika u kojoj se mogla razgledati retrospektivna izložba dubrovačkog likovnog umjetnika Pere Šantića. A da nema crkvi i kazališta, muzeja i jedne galerije te onih nekoliko otvorenih ugostiteljskih objekata, doista bi se činilo da je jedan od najslavnijih gradova na svijetu tijekom zime jedna velika grobnica palača i fontana, tornjeva i apartmana, vidikovaca i fortifikacija. Doduše, u Revelinu se i zimi održavaju raznorazni koncerti, neće Dubrovnik poštedjeti ni navala maškara, slavi se tu na ulicama i trgovima Nova godina s podosta stranih turista, odrađuju se tim povodima estradne čvrge i čvrgice. Pa ipak, sve je to premalo za grad s čijom se poviješću i veličinom tako snažno ponosimo, za grad koji zovemo hrvatskom Atenom i koji želimo iskoristiti kao možda i najpotentniji hrvatski turistički, a onda i kulturološki brend. Jer, ako po zimi čak i dubrovački turizam diše na škrge i jedva da postoji, kako će onda turizam biti spas za one hrvatske gradove čak i s obale koji imaju puno manje reklame, atrakcija i sadržaja?

Ako Dubrovnik od turizma ne može živjeti dvanaest mjeseci na godinu, tko uopće u Hrvatskoj može? Ako dubrovačka zračna luka u zimskim mjesecima na dan ima samo nekoliko letova (a Dubrovnik je tipična zračna destinacija, budući da je cestovno prometovanje prekinuto državnom granicom u Kleku), onda je riječ o blokadi grada od čije bi ljepote moglo živjeti na tisuće hrvatskih građana koji žele raditi i od rada živjeti. Ali oni koji su i u miru jedan Dubrovnik osudili na civilizacijsku hibernaciju, ni po čemu ga ne zaslužuju. I ne mogu ga ni baštiniti ni svojatati.

>> Hrvatska je pomogla Montenu kada je trebala

>> Riječka Opera izlazi iz sjene frljićevskog teatra

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar nula
  nula:

  Ne brini ti za Ragusu ....

 • afer:

  Osudio ga je onaj koji govori da je, citiram, ''izolacija prednost'' i oni drugi sa njim koji ne razmišljaju o Pelješkom mostu i autoputu.

 • Avatar Speedy Gonzales
  Speedy Gonzales:

  Ovo su besmislice. Zna se kad je u Dubrovniku turistička sezona od 10.7 - 20.8. Van toga sve bi bilo preskupo da se u Dubrovniku dešava. Jeli HNK treba da dođe sa operom ili baletom, potroši više stotina tisuća €, ... prikaži još!, za stotinjak mještana. Van sezone, jedino Venecija ima što da ponudi zahvaljujući bogatim Amerikancima koji dolaze na desetke tisuća. Kulturna događanja su neisplativa za sve ostale turističke destinacije na Mediteranu, zna se logika kapitala i kapitalizma.