Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.09.2019. u 08:17

Danas se policajac može postati i s trogodišnjom srednjom školom

Sustav ima preveliku glavu, a pretanke noge, mantrao je u svom kratkom mandatu ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, obećavajući kako će tome stati nakraj smanjenjem broja policijskih uprava te dokidanjem šefovskih mjesta. Od nauma o reorganizaciji naposljetku nije bilo ništa, a da je Orepić i ostao, ona se ne bi ostvarila onako kako je zamislio, jer se ukidanju policijskih uprava usprotivila politika.

Zlobnici će reći da ne samo da se glava otada nije smanjila, nego je i veća, zahvaljujući bulumenti savjetnika, pomoćnika i zamjenika kojima su okruženi ministar Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Ipak, ta je glava “mućnula” koliko je važno opremiti policiju, da treba posegnuti u blagajnu Fondova EU, donijeti zakone koji će imati rezultate, a najbolje se to vidi kada propis sačuva nečiji život pa valja napomenuti da je za 37 poginulih manje do ovoga nego lanjskoga 26. rujna zacijelo zaslužan i novi, rigorozni Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Međutim, ta se glava mora suočiti i s time da s početničkom plaćom od 3800 kuna mlade neće privući u policijske redove, pogotovo ne Istrijane i Dalmatince, ali za taj iznos više ne mogu računati ni na Slavonce.

Da policijsko zanimanje više nije atraktivno, svjedoče i činjenice da se sada može postati policajac i s trogodišnjom srednjom školom te da je prvi put nakon rata aktivirana policijska pričuva. Ta dva detalja bacaju drukčije svjetlo na tvrdnje MUP-a kako policije – dok uz granicu imamo migrantska naselja, a istodobno nam predstoji predsjedanje EU i naša granica treba postati vanjskom granicom Schengenskoga prostora – ima dovoljno.

“Na sigurnosti se ne može štedjeti i ona ne može biti upitna, a za tako malo novca najteži i najopasniji posao nitko neće raditi”, godinama ponavlja predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić ne bi li tanke noge sustava barem malo ojačale te stabilnije dočekale sljedeći blagdan svetog Mihovila, zaštitnika policije čiji je dan bio jučer.

Komentara 18

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
08:32 30.09.2019.

Pravo pitanje je tko će na doktorate za 6.000 kn ??

DO
Dolinski
10:44 30.09.2019.

gospoda koja sjedi po klimatiziranim uredima se našle u neočekivanoj situaciji: htjeli bi veće plaće, ali oni o čijim uplatama u proračun ovise - stvarni radnici koji rade posao na terenu (a ne premeću papire) imaju sada izbor otići van za bolju plaću, pa bi umjesto gospodi sada zapravo trebalo povećati plaće stvarnim radnicima (policajci na terenu uključeni)

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
08:30 30.09.2019.

Da tko će ?? Ima ih na tisuće koji u životu nisu pročitali 10 stranica niti stripa koji se javljaju. Sigurna plaća, beneficirani radni staž, u mirovini prije 50-te. Njima više nego dovoljno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije