Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Tko će u policiju za početničku plaću od 3800 kuna?

Danas se policajac može postati i s trogodišnjom srednjom školom
30. rujna 2019. u 08:17 18 komentara 5073 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Sustav ima preveliku glavu, a pretanke noge, mantrao je u svom kratkom mandatu ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, obećavajući kako će tome stati nakraj smanjenjem broja policijskih uprava te dokidanjem šefovskih mjesta. Od nauma o reorganizaciji naposljetku nije bilo ništa, a da je Orepić i ostao, ona se ne bi ostvarila onako kako je zamislio, jer se ukidanju policijskih uprava usprotivila politika.

Kristijan Ilovača 276. NARAŠTAJ Policajac Kristijan Ilovača završio FBI akademiju

Zlobnici će reći da ne samo da se glava otada nije smanjila, nego je i veća, zahvaljujući bulumenti savjetnika, pomoćnika i zamjenika kojima su okruženi ministar Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Ipak, ta je glava “mućnula” koliko je važno opremiti policiju, da treba posegnuti u blagajnu Fondova EU, donijeti zakone koji će imati rezultate, a najbolje se to vidi kada propis sačuva nečiji život pa valja napomenuti da je za 37 poginulih manje do ovoga nego lanjskoga 26. rujna zacijelo zaslužan i novi, rigorozni Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Međutim, ta se glava mora suočiti i s time da s početničkom plaćom od 3800 kuna mlade neće privući u policijske redove, pogotovo ne Istrijane i Dalmatince, ali za taj iznos više ne mogu računati ni na Slavonce.

Da policijsko zanimanje više nije atraktivno, svjedoče i činjenice da se sada može postati policajac i s trogodišnjom srednjom školom te da je prvi put nakon rata aktivirana policijska pričuva. Ta dva detalja bacaju drukčije svjetlo na tvrdnje MUP-a kako policije – dok uz granicu imamo migrantska naselja, a istodobno nam predstoji predsjedanje EU i naša granica treba postati vanjskom granicom Schengenskoga prostora – ima dovoljno.

pijani policajac Opasnost na cesti Policajac pijan pokušavao voziti motor: Nitko nije mogao vjerovati što radi

“Na sigurnosti se ne može štedjeti i ona ne može biti upitna, a za tako malo novca najteži i najopasniji posao nitko neće raditi”, godinama ponavlja predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić ne bi li tanke noge sustava barem malo ojačale te stabilnije dočekale sljedeći blagdan svetog Mihovila, zaštitnika policije čiji je dan bio jučer.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Pravo pitanje je tko će na doktorate za 6.000 kn ??

 • Dolinski:

  gospoda koja sjedi po klimatiziranim uredima se našle u neočekivanoj situaciji: htjeli bi veće plaće, ali oni o čijim uplatama u proračun ovise - stvarni radnici koji rade posao na terenu (a ne premeću papire) imaju sada izbor otići van ... prikaži još! za bolju plaću, pa bi umjesto gospodi sada zapravo trebalo povećati plaće stvarnim radnicima (policajci na terenu uključeni)

 • Avatar tkozna
  tkozna:

  Koliko ih je po uredima u postajama, upravama, ministarstvu. Ajmo pola van, za početak.