Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.03.2021. u 13:00

Forbes procjenjuje da su Windsori teški 88 milijardi dolara. Propagiraju se kao obična obitelj što znači da i sa snahama imaju problema

Ne znam kako bismo i dalje mogli šutjeti ako postoji aktivna uloga koju “Tvrtka” igra u tome da se o nama šire neistine, rekla je Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa, tijekom intervjua koji je s mužem dala Oprah Winfrey na CBSu. Intervju je prošli tjedan vidjelo 50 milijuna gledatelja u 69 zemalja, a potom su i svi ostali stanovnici Zemlje upoznati s njegovim sadržajem: mukotrpnim i depresivnim životom vojvotkinje i njezina supruga, princa Harryja, na dvoru britanske vladajuće obitelji – koju je Meghan Markle uporno i isključivo nazivala “Tvrtkom”, a nikad prezimenom Windsor.

Doduše, to im nije pravo prezime. Kraljica Viktorija bila je iz kuće Hannover, a majka joj je bila Njemica iz loze SaxeCoburgSaalfeld; njezin suprug, princ Albert, također je bio rođeni Nijemac, iz dinastije SaxeCoburg i Gotha. Za vrijeme Đure V., u doba Prvog svjetskog rata, obitelj je zaključila da je nezgodno biti Švabo na prijestolju Ujedinjenog Kraljevstva pa su uzeli englesko prezime, po svojoj najvećoj rezidenciji.Monarsima općenito tada nisu cvale ruže. Kaiser Wilhelm II., unuk kraljice Viktorije i bratić Đure V., morao je 1918. abdicirati u Njemačkoj i otići u egzil u Nizozemsku.

Ruski car Nikolaj II., oženjen unukom kraljice Viktorije, njemačkom princezom Alix von HessenDarmstadt, prošao je još gore: 1918. je ubijen s čitavom obitelji. Dok su se carske i kraljevske kuće rušile širom Europe, i dok se prijeteći nadvijao novi rat Njemačkom, lakomisleni britanski kralj Edward VIII. zabavljao se s američkom raspuštenicom Wallis Simpson, puneći trač rubrike svjetskih medija, kao princeza Diana poslije njega, a Meghan Markle u naše dane. “Ti se zabavljaš”, prigovorio je Edwardu njegov brat Albert, “a gdje je sada rođak Wilhelm? I gdje je sada rođak Nikolaj?” – kako se jasno čuje u filmu “Kraljev govor”, o ocu kraljice Elizabete.

Da bi spasili svoj tron, a možda i živu glavu, Windsori su, uz pomoć medija i podršku Anglikanske crkve, promijenili način djelovanja i počeli se predstavljati drugačije u javnosti. Smušenog Edwarda naslijedio je trijezni i ozbiljni Albert, kao Đuro VI., i čini se da baš od njega potječe rečenica, koja se također čuje u filmu “Kraljev govor”: “Mi nismo obitelj, nego tvrtka”. “The Firm”, kako su Windsori počeli od tada sebe interno nazivati, uspješno je obilježila prvo stoljeće poslovanja.

Izgubili su Indiju, ali još uvijek vladaju Britanijom i nad još 15 suverenih država, uključujući Kanadu, Australiju i Novi Zeland; Forbes procjenjuje da su teški 88 milijardi dolara, u kešu, nekretninama, umjetninama i krunskim draguljima, ali i u brandu koji donosi razne prihode državi. Službeno se ne smiju upletati u politiku, ali zadnjih tjedana je procurilo da imaju pravo diskretnog veta. Naime, vlada sve zakone u tajnosti šalje Windsorima na prethodno odobrenje, a kraljica i princ Charles do sad su stopirali više od tisuću zakona, neke i zato da zaštite svoju imovinu.

Windsori su se pozicionirali u samo srce britanske superklase, u onaj 1% populacije sastavljen od starog plemstva, obiteljskog bogatstva i političkog utjecaja, čega nema nigdje u svijetu. U taj hermetični i ekskluzivni svijet ne može se ući – morate se u njemu roditi, što su osjetile i Wallis Simpson i Diana Spencer prije Meghan Markle.Paralelno s očuvanjem vlasti i razvijanjem poslova, Windsori su u javnosti njegovali i propagirali sliku obične obitelji, kako piše Edward Owens u knjizi iz 2018., nazvanoj “Obiteljska tvrtka: monarhija, masovni mediji i britanska javnost”.

Owens tvrdi da su se smišljeno i sustavno pokazivali ne samo u formalnim nego i u neformalnim situacijama, kako bi se predstavili kao obični i ranjivi ljudi, čime su se učvršćivale emotivne veze između podanika i monarhije – što je, dakako, bilo dobro za biznis. Neobično, ali obiteljski skandali u tome im pomažu jer se u njima vidi da su i Windsori krvavi ispod kože, kao i svi mi, ma koliko im krv bila plava. Meghan Markle Windsore je nazivala “Tvrtkom” kako bi ih pokazala hladnima i proračunatima. Ironično, njezin brak s Harryjem ide istim smjerom. Najprije, tu je izvorni raritet, rođeni princ, a to je nešto što nitko ne može postati; zatim, tu je staro bogatstvo, 20 milijuna funti koje je naslijedio od majke; a sada je tu i svjetski publicitet, mlada publika kojoj su simpatični pobunjenici protiv establishmenta, i gotovo milijarda kuna prihoda od streaminga preko Netflixa i Spotifya.

Još ljepše, Sussexi očekuju rođenje djeteta. Nekad davno su se engleske dinastije borile u ratu dviju ruža; pred nama se danas bore u ratu dviju tvrtki.

Komentara 1

BE
berija
17:20 13.03.2021.

Jednog će se dana Boris Beck pozvati na zaštitu novinarskih sloboda i dostojanstva. Tada mu pod nos treba gurnuti ovu splačinu i pitati ga "je li to novinarstvo koje bi ti da mi branimo".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije