Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.09.2018. u 08:05

Lički šerif morao je otići (i) zato što simbolizira onaj HDZ-a koji izborne pobjede proslavlja okretanjem volova. No koji HDZ je pravi HDZ?

Da-do, Da-do... orilo se ne tako davno, u svibnju 2017., sportskom dvoranom u Gospiću uoči pohoda ondašnjeg kandidata Darka Milinovića na prvu fotelju županije. Ako je bilo ikakve dvojbe o funkcioniranju HDZ-ove glasačke mašinerije, sve do jedne otklonjene su nakon što je Večernji list tih dana objavio urnebesni naputak koji je uoči početka kampanje iz stožera “budućeg župana” sletio na mobilne telefone ličkih HDZ-ovaca u Gospiću, Otočcu, Plitvičkim jezerima, Karlobagu, Senju i Perušiću.

“Kada se u dvorani pojavi Dado, barjaktari neka razviju zastave, svirat će pjesma ‘Gospić gazi sve’, ona ista kada je Ivo Sanader dolazio, prionite dugom aplauzu, sve dok On ne prođe parketom i aplaudirajte sve dok ne sjedne. Kada voditeljica najavi: dame i gospodo, pozdravite ‘čovjeka koji zna kako’ brzo ustanite s mjesta i krenite u dugi aplauz i počmite jako skandirati Dado, Dado, Dado.” Nekome urnebesno, nekome žalosno, no Dadi je, kako se pokazalo, bilo uspješno. Od toga dana, u samo 15 mjeseci, novi je župan Dado prešao put od ličkog moćnika do izopćenika, nakon što je, prema identičnoj, dotad uspješnoj špranci, svoje sljedbenike potrpao u autobuse i iskrcao pred stranačku središnjicu.

Premda je pragmatični Milinović prigodno promijenio repertoar, pa se ovoga puta orilo “Franjo, Franjo”, vrh stranke uručio mu je ispisnicu pa će u vremenu koje dolazi lički gubernator prvi put u svome okruženju svjedočiti bježaniji kakvu su na vlastitoj koži, kao i prethodni izopćenici iz stranke, osjetili još samo oboljeli od virusa Zapadnog Nila, velikih boginja i kuge. O bijednoj argumentaciji s kojom je izbačen dalo bi se razgovarati, jer ostaje gorak okus zato što Milinović otamo nije izbačen iz pravih razloga. Žalosna je istina da je iz stranke, koja se demokracijom diči i u svome imenu, morao otići zato što je pokazao neposluh. Žalosna je istina da je njegov strmoglavi politički pad otpočeo dolaskom Plenkovića na čelo stanke, koji je komentirao riječima da HDZ-u treba domoljub koji je 20 godina krvario za stranku – netko poput njega.

No nikome iz stranke nikada nije zasmetalo što pravo značenje termina “krvariti” znaju jedino žitelji opustošene i osiromašene Like jer o krvarenju, dok paradira u kostimu kauboja i glumi ličkog Putina i dok svako jutro diže utege u dvorištu pet milijuna kuna vrijedne vile na četiri etaže koja se proteže na 2170 kvadrata, Milinović nije mogao imati pojma.

VIDEO Pogledajte razgovor s Darkom Milinovićem

Tijekom desetljeća, nikome nije smetao stil vladavine “Titova omladinca”, kako ga danas tituliraju, sve dok je nosio glasove, niti je ikome smetala klijentelistička mreža koju je godinama pleo uhljebima i kupnjom svega što se potkupiti dalo diljem Like, gdje ni čistačica u školi nije mogla dobiti posao ako mu je prethodno uskratila svoj glas.

U konačnici, Milinović je morao otići (i) zato što simbolizira onaj HDZ-a koji izborne pobjede proslavlja okretanjem volova, potocima alkohola, s čašama na glavi i članskim iskaznicama na čelu, kvareći Plenkovićevu predodžbu o europskom HDZ-u. No koji HDZ je pravi HDZ, predsjednik će doznati vrlo brzo.

Darko Milinović jednoglasno izbačen iz HDZ-a:

Ključne riječi

Komentara 55

DO
doktorica
08:19 05.09.2018.

Svi su oni bili Titovi omladinci,a poslije su promijenili kabanicu-kako vjetar tj.novac puše.

NA
narod1
08:19 05.09.2018.

HDZ se raspada. Nije to više narodna stranka, drže ih samo privatni interesi i uhljebljivanje a ne rad za opće dobro. To je više privatna firma koju financira narod, ni njemu samom nije jasno zašto

RA
Rajkan
09:00 05.09.2018.

Bravo Plenki, jedan šerif manje, samo nastavi tako!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije