Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
renata rašović

Tim gore za diplomaciju ako za ispade E. Mađarević nije ni znala

Elizabeta Mađarević i komentar
Foto: Screenshot: Facebook
20.08.2019.
u 08:43

Slučaj potiče pitanje obavlja li i tko sigurnosne provjere u državnim službama

Skandal s rasistički nastrojenom hrvatskom diplomatkinjom u Berlinu ekspresno je okončan. Točno tri dana otkako je portal Index objavio priču o Elizabeti Mađarević, prvoj tajnici tamošnjeg veleposlanstva, koja na svom profilu na Facebooku piše o “bijeloj Europi” i tome kako je samo takva Europa “čista”, širi antimigrantske teze, napada prava LGBT zajednice itd.

Ubrzo se ispostavilo kako je Mađarević tijekom godina na nekoliko internetskih portala objavila tekstove u kojima napada migrante i izbjeglice predstavljajući ih kao prijetnju kršćanskoj Europi, a nije propustila ni napasti Istanbulsku konvenciju i samog Plenkovića te, još važnije, Angelu Merkel – kancelarku zemlje u kojoj zastupa Hrvatsku – kojoj je u jednom tekstu dijagnosticirala “nedostatak vlastite kulture” zbog izjave da islam pripada Njemačkoj. Nakon nemuštog pokušaja obrane, da joj je profil na Facebooku hakiran, jučer je naposljetku suspendirana i povučena s mjesta prve tajnice veleposlanstva u Berlinu, a Inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz.

Drukčije nije moglo ni biti jer njezine objave čine nemjerljivu štetu za hrvatsku reputaciju u Njemačkoj i Europskoj uniji, kojom će uskoro predsjedati. U cijeloj ovoj mučnoj priči, o kojoj su počeli izvještavati i utjecajni njemački mediji, ima dobra i loša vijest. Za pohvalu je brzina reakcije Ministarstva vanjskih poslova, kao i nedvosmislena osuda rasističkih ispada predsjednice i premijera. Loša je vijest da su o Mađarevićkinim rabotama, po tko zna koji put, doznali iz medija.

Slučaj Mađarević na površinu još jednom je izbacio pitanje tko to radi u državnim službama, tko predstavlja Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, tko obavlja i obavlja li uopće sigurnosne provjere, pa i ovako banalne, poput letimičnog pogleda na društvene mreže? Golemi je krimen naše diplomacije ako za šovinističke i ksenofobne ispade svoje djelatnice nisu znali. Još je veći krimen naše diplomacije ako su za njih znali, ali su ih trpali pod tepih i o njima šutjeli.

Komentara 8

ST
stefj
09:46 20.08.2019.

Sve je to relativno. Imate zemlje unutar EU-a kojima su takvi stavovi službeni i koje provode takvu politiku... Što ti je "demokracija". U jednoj Danskoj ili Švedskoj ljudi kada pričaju o migrantima i njihovim pravima, onda šapću da ih slučajno netko ne čuje. A u jednoj Mađarskoj možete po njima javno pljuvati... Sve su to ekstremi koji su posljedica lijevih mainstream politika, djelovanja medija i raznih udruga. Imate akciju i reakciju, gdje se u različitim zemljama reakcija različito manifestira... Pa u jednoj Danskoj, ljevica je pobijedila zahvaljujući ksenofobnim stavovima, samo, budući da je to lijeva premijerka, onda se o tome ne piše, jer je to onda valjda ispravno...

Avatar Forest Trump
Forest Trump
08:54 20.08.2019.

Sa ovakvim stavovima evo nje na godinu u zastupničkim klupama Sabora !! Počinje licitacija tko će od istomišljenika ponuditi bolje mjesto na listi . Show must go on !!!!!

IS
igralistemirakul.segetvranjica
09:16 20.08.2019.

Ovo postaje priča kao i hrvatski turizam ovo lito..udri po njoj ,vadi riječi iz konteksta, nalazi unatrag do ,šta je pisala u 5 osnovne .. I u RH i Eu bilo je svašta pa i gore rečenoga pa nije bilolo ovakve hajke ..A zašto?. Pa sinoć smo između redaka saznali . ...pa Njemačka se opasno naljutila zbog ovoga jer RH čeka uskoro predsjedanje EU... Kako je Sanader proda Inu e tako bi Plenky proda cijelu Hrvatsku samo da mirno sjedne na čelo stola ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije