Naslovnica Premium Analize i intervjui

Tim gore za diplomaciju ako za ispade E. Mađarević nije ni znala

Slučaj potiče pitanje obavlja li i tko sigurnosne provjere u državnim službama
20. kolovoza 2019. u 08:43 9 komentara 743 prikaza
Elizabeta Mađarević i komentar
Foto: Screenshot: Facebook

Skandal s rasistički nastrojenom hrvatskom diplomatkinjom u Berlinu ekspresno je okončan. Točno tri dana otkako je portal Index objavio priču o Elizabeti Mađarević, prvoj tajnici tamošnjeg veleposlanstva, koja na svom profilu na Facebooku piše o “bijeloj Europi” i tome kako je samo takva Europa “čista”, širi antimigrantske teze, napada prava LGBT zajednice itd.

Goran Grlić Radman na konferenciji o suspenziji Elizabete Mađarević MINISTAR O SLUČAJU DIPLOMATKINJE Grlić Radman: 'Nema govora o hakiranju, Hrvatskoj je nanesena šteta'

Ubrzo se ispostavilo kako je Mađarević tijekom godina na nekoliko internetskih portala objavila tekstove u kojima napada migrante i izbjeglice predstavljajući ih kao prijetnju kršćanskoj Europi, a nije propustila ni napasti Istanbulsku konvenciju i samog Plenkovića te, još važnije, Angelu Merkel – kancelarku zemlje u kojoj zastupa Hrvatsku – kojoj je u jednom tekstu dijagnosticirala “nedostatak vlastite kulture” zbog izjave da islam pripada Njemačkoj. Nakon nemuštog pokušaja obrane, da joj je profil na Facebooku hakiran, jučer je naposljetku suspendirana i povučena s mjesta prve tajnice veleposlanstva u Berlinu, a Inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz.

Elizabeta Mađarević i komentar Suspendirana Mađarević Inspekcija Ministarstva vanjskih poslova predložila da se da otkaz diplomatkinji?

Drukčije nije moglo ni biti jer njezine objave čine nemjerljivu štetu za hrvatsku reputaciju u Njemačkoj i Europskoj uniji, kojom će uskoro predsjedati. U cijeloj ovoj mučnoj priči, o kojoj su počeli izvještavati i utjecajni njemački mediji, ima dobra i loša vijest. Za pohvalu je brzina reakcije Ministarstva vanjskih poslova, kao i nedvosmislena osuda rasističkih ispada predsjednice i premijera. Loša je vijest da su o Mađarevićkinim rabotama, po tko zna koji put, doznali iz medija.

Slučaj Mađarević na površinu još jednom je izbacio pitanje tko to radi u državnim službama, tko predstavlja Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, tko obavlja i obavlja li uopće sigurnosne provjere, pa i ovako banalne, poput letimičnog pogleda na društvene mreže? Golemi je krimen naše diplomacije ako za šovinističke i ksenofobne ispade svoje djelatnice nisu znali. Još je veći krimen naše diplomacije ako su za njih znali, ali su ih trpali pod tepih i o njima šutjeli.

Elizabeta Mađarević i komentar FACEBOOK STATUS Ovako su njemački mediji reagirali na komentar hrvatske diplomatkinje: 'Rasistička objava' Dejan Kovač SLUČAJ MAĐAREVIĆ Dejan Kovač: Nisam ni slutio da je stanje hrvatske diplomacije ovako loše
RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • stefj:

  Sve je to relativno. Imate zemlje unutar EU-a kojima su takvi stavovi službeni i koje provode takvu politiku... Što ti je "demokracija". U jednoj Danskoj ili Švedskoj ljudi kada pričaju o migrantima i njihovim pravima, onda šapću da ih slučajno ... prikaži još! netko ne čuje. A u jednoj Mađarskoj možete po njima javno pljuvati... Sve su to ekstremi koji su posljedica lijevih mainstream politika, djelovanja medija i raznih udruga. Imate akciju i reakciju, gdje se u različitim zemljama reakcija različito manifestira... Pa u jednoj Danskoj, ljevica je pobijedila zahvaljujući ksenofobnim stavovima, samo, budući da je to lijeva premijerka, onda se o tome ne piše, jer je to onda valjda ispravno...

 • igralistemirakul.segetvranjica:

  Ovo postaje priča kao i hrvatski turizam ovo lito..udri po njoj ,vadi riječi iz konteksta, nalazi unatrag do ,šta je pisala u 5 osnovne .. I u RH i Eu bilo je svašta pa i gore rečenoga pa nije bilo ... prikaži još!lo ovakve hajke ..A zašto?. Pa sinoć smo između redaka saznali . ...pa Njemačka se opasno naljutila zbog ovoga jer RH čeka uskoro predsjedanje EU... Kako je Sanader proda Inu e tako bi Plenky proda cijelu Hrvatsku samo da mirno sjedne na čelo stola ..

 • Avatar ruzica
  ruzica:

  Kladim se da se sa njom slaže 80% Hrvata.