Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Tiha diplomacija uvijek donosi plodove

Pejčinović Burić obišla je gotovo sve zemlje članice, ni najmanju državu nije zanemarila
28. lipnja 2019. u 12:13 5 komentara 1364 prikaza
Marija Pejcinovic Buric
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Marija Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, obišla je gotovo sve zemlje članice (sada ih je 47) te samostalne međunarodne organizacije.

Marija Pejčinović Burić Pejčinović-burić 'Kad smo čuli brojke, prelomio se urnebesni izraz zadovoljstva'

Od 12. do 14. lipnja 2019. pohodila je, primjerice, Italiju, Maltu i San Marino u svojoj kampanji za mjesto glavne tajnice u Vijeću Europe, koje nije vezano za EU. Ni najmanju državu nije zanemarila. S te predizborne turneje pristizala su kratka priopćenja hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatski mediji zanemarivali su ta priopćenja jer u njima nema ništa senzacionalno. Da je, pretpostavimo, Pejčinović Burić na sva zvona objavljivala da se utrkuje za položaj na čelu Vijeća Europe, vjerojatno bi dobila više prostora u hrvatskim medijima, ali je li njezina svrha da se samoreklamira?

Očito nije i očito je to urodilo plodom! Vijeće Europe osnovano je 1949. u Londonu, a glavni je cilj te najstarije europske organizacije bio učvrstiti demokraciju, pravnu državu i ljudska prava. U Rimu je godinu kasnije usvojena Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, a 1959. utemeljen je Europski sud za ljudska prava. Biti na čelu takve organizacije velika je čast, ali i obveza. Spomenimo i da je parlamentarna skupština Vijeća Europe prije dva dana izglasovala povratak ruskih zastupnika u Strasbourg nakon što im je bilo zabranjeno sudjelovanje zbog ruske aneksije Krima 2014.

Marija Pejčinović Burić Sandra Veljković Malo je tko vjerovao da Hrvatica može zasjesti na takvo mjesto

Pejčinović Burić, dakako, nije utjecala na tu odluku, ali kada najesen preuzme novu dužnost, bit će govora i o ukrajinsko-ruskoj situaciji. Tiha diplomacija, za razliku od galamdžijske koju sada, primjerice, provode talijanski suverenisti u nadi da će imati bolji položaj u nekim pregovorima (pitanje izbjeglica, npr.) uvijek donosi plodove.

Tu se Hrvatska pokazala zrelijom od onoga što i hrvatski populisti misle o našoj diplomaciji. Osim toga, ostale zemlje članice ocijenile su da je Hrvatska učinila i velike korake naprijed u zaštiti ljudskih prava, jer nikada ne bismo izabrali za glavnog tajnika nekoga u čijoj su državi gažena prava. To ne znači da se sada u Hrvatskoj treba spavati na staroj slavi, dapače, jer će se sada na nju gledati i jačim povećalom. 

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • stefj:

    Aha, znači to je ministrica radila zadnjih 6 mjeseci. A mi smo bili naivni i mislili da radi nešto za Hrvatsku, kad ono, gle čuda, ona radila za sebe (s našim novcem, naravno). Da nije uspjela, ne bismo niti znali ... prikaži još! za to... No dobro, čestitke ministrici, uspješno je potrošila novac...

  • prajdali100:

    Bravo Silvije ! Rekao si pravu stvar.Gospođa je tiho lobirala za sebe a naša vanjska politika je na odmoru.Srbija otvara nekakva poglavlja a ničega se ne pridržava.Svi šute jer Pupovac odrađuje svoj dio posla.

  • oxymoron:

    Vijece Europe je degradiralo samo sebe povratkom Rusije.