Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.10.2018. u 18:00

U obračunu na HDZ-ovoj desnici, svojevrsnom “Kumu 4”, glavne uloge negativaca još nisu podijeljene, ali zaplet je više nego zanimljiv. No, Thompson 
je ovom prigodom odbio napisati glazbu za film

Glazba je važnija nego što mnogi misle, a pogotovo ona popularna koja ima i jasnu političku moć. Pa se oko najavljenog vukovarskog prosvjeda zbog, po njima, presporog procesuiranja ratnih zločina, u organizaciji HDZ-ova gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, poteglo i pitanje tko će sve doći?

Neće doći, službeno, članovi Hvidre, a neće niti Thompson o čijem se mogućem nastupu nekoliko tjedana spekuliralo u medijima. Međutim, nakon što je ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, koja je pred koji mjesec fulala da je Pelješac otok, rekla da joj je “osobno najgore od svega u cijeloj toj priči što se predviđa da zapjeva naš pjevač Thompson koristeći žrtvu Vukovara”, stigao je službeni demanti s Thompsonove strane.

Skretanje pozornosti

U kojem kažu: “Budući da se radi o Ministarstvu predviđanja, odlučili smo joj pomoći. Ne, Thompson ne nastupa na najavljenom prosvjedu u Vukovaru niti ga je u vezi toga itko kontaktirao kao ni njegov menadžment.” Također su naveli kako je u posljednje vrijeme “popularno da hrvatski političari za svoje neuspjehe, pad popularnosti ili, skrivajući svoj kriminal (poput Jakovčića), pokušavaju skrenuti pozornost s problema optužujući Thompsona”. Do neke mjere, to je istina, mada ni Thompson nije od jučer i dobro zna kako se to skreće pozornost s problema i optužuje neke druge pa i nepostojeće neprijatelje Hrvatske.

No, Thompson ipak neće nastupiti u Vukovaru, a bio bi to nedvojbeno najjači soundtrack prosvjeda protiv Plenkovića. Zanimljiva je to priča; Sanaderov HDZ navodno je Thompsonu platio pola milijuna kuna da na izborima ne pjeva protiv njih. Jer, prije ulaska u EU znali su da nema smisla da pjeva za HDZ. Sam Thompson sad bi vjerojatno platio da pjeva protiv Plenkovića. Dapače, učinio bi to i besplatno, ali se vjerojatno “diplomatskom poštom” došlo do toga da ipak neće nastupiti. Što je, mora se priznati, trezven potez pjevača koji je ovom prilikom hvalevrijedno propustio biti glazbenom podlogom novih podjela u društvu, pogotovo ako je bilo “kontakata prema njemu i menadžmentu”. Svaka utjecajna glazba i njezini protagonisti koji imaju političku snagu moraju biti svjesni i odgovornosti i posljedica koje imaju u društvu.

Najavljeni prosvjed u Vukovaru, organiziran od tamošnjeg HDZ-a i Penave – koji su dio vladajućih pa prosvjeduju protiv vlastite Vlade – podržan i od udruge U ime obitelji Željke Markić, a bez sumnje stići će i mnogi drugi, veća je prijetnja Plenkoviću nego njegovi politički protivnici u Saboru. Ono što ni oni ne mogu, mogu “njegovi”, ali, eto njihov soundtrack i podloga u Vukovaru neće biti koncert Thompsona.

To što su ovi s desnice u ofenzivi protiv “Plenkovićeva” HDZ-a, teško da je slučajnost. Kao što se i toleriranje ZDS-a od domaćeg pravosuđa i migoljenja u izjavama članova HDZ-a, sad obija o glavu upravo HDZ-u i Plenkoviću, čak i bez Thompsona. I to usred Vukovara, 13. listopada – iz kojeg je i Hvidra u zadnji čas maknula vikend svojih sportskih igara – kad će biti tvrdoglavi prosvjed, a grad pun svih koji prosvjedovati žele.

Obračun na desnici

Znači, situacija više nije niti izbliza ista i ostaje vidjeti kako će tko u HDZ-u političkim bodovima “naplatiti” skorašnji račun, jer teško da će ga samo tako “izravnati”. Stoga nije čudno da se posljednjih dana u medijima “brani” Plenkovića, još od “napada” prosvjednika na Milorada Pupovca i propitkivanja uloge SDSS-a u vladajućoj koaliciji, sve do ovotjednog “curenja” SMS-ova i uhićenja vozača ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Inače, vozač je kum Milijana Brkića, zamjenika predsjednika HDZ-a, kojeg je i Branimir Glavaš u izjavama povezao s organizacijom prosvjeda u Vukovaru. Tolušićev vozač priveden je zbog dojave kasnije uhićenom Franji Vargi da “sve izbriše” i “otkucavanja” Vargi da ga USKOK istražuje. Informatičar Varga navodno je lažirao SMS poruke bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana kojima je pred medijima mahao Zdravko Mamić. Vargu je s Mamićem navodno upoznao bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko, kojeg se teško može smatrati Plenkovićevim političkim istomišljenikom. Ako je Varga, što se spominje, navodno lažirao i prepisku Plenkovića i Martine Dalić koju je koristio Ivica Todorić u Londonu, jasno je da je riječ o ozbiljnom špijunskom pothvatu iz vrha HDZ-a.

Ukratko, nakon Krležina obračuna na ljevici, pa aktualnog obračuna u SDP-u, sad gledamo i obračun na HDZ-ovoj desnici. Ili, kao da se snima “Kum 4”; glavne uloge negativaca još nisu do kraja podijeljene, ali zaplet je više nego zanimljiv, a vjerojatno će biti i poruka filma. No, Thompson je ovom prilikom odbio napisati glazbu za film.

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
22:10 01.10.2018.

Oko ZDS - jos ranih 1950-ih godina se Krleza izborio za slobodu umjetnosti u tadasnjoj drzavi - mislim da se FDRJ zvala. Dakle, ako Frljić može od biskupa napraviti svinju sa raspelom oko vrata i Horvat i ekipa ni A, onda je minimum pristojnosti da se suti o Thompsonovom ZDS-u po istoj zavjetnoj lijevoj sutnji.

DU
Deleted user
23:12 01.10.2018.

Ne razumijem od kud zelja jednog “glazbenog” kriticara sa ruba svemira da se petlja u politiku??

DU
Deleted user
22:03 01.10.2018.

Premda lijepo pises Hrvoje, previse u tebi gorcine sto se nisi rodio u Engleskoj. I k tome si previse slusao Master of Puppets pa su svi clanovi stranke postali puppets. Ja Penavu gledam kao na Vukovarca kojem je dosta gledati Pupobva svako malo u Beogradu kako drzi svijecu Vučiću a tko je Vučić je dovoljno vidjeti na you tubu. Obrtanje teza oko Thompsona je karakteristican cin kompleksasa koji se boji reci istinu, a istina je da je najveca prepreka putu pomirenja Pupovac koji radi od Srba u Hrvatskoj taoce politike Beograda. Dovoljno je vidjeti komentare drugog istaknutog Srbina odvjetnika na Pupovca. Sto se tice Thompsona, dobro je da ne ide i znaju to organizatori a i Thompson. Kao i Horvat. Postoje ljudi koji ne strepe ni pred Karamarkom ni pred Plankovićem ali izvjesbo da je da ce oba pokusati iskoristiti situaciju u svoju korist - u svemu pa i tome - vrlo jednostavno - to se zove politika. No jadna. Spala na to da se ponizava vlastita drzava a pri tom mislim na stanovnike. Ako je noguce da drzavno odvjetnistvo dize 1.put u povijesti drzave optuznicu protiv najboljeg igraca svijeta a nije u stanju procesuirati klanje i masakriranje onda je opravdano pitanje kako i zasto DORH radi? Da postoji pamet i hrabrost onda bismo svi podrzali prosvjed. Ali ne. I eto to smo mi - Hrvati. Idemo o Thompsonu koji ocito postao zamjena za ustase i partizane. Za sto godina, kada povjesnicari budu analizirali rat, doci ce do zakljucka da ga nije ni bilo jer nece poszojati nikakvi dokumenti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije