Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjednik Max!

Tata Jedvaj: Cijelu obitelj selim u Rim jer Tin nas sada najviše treba!

Zdenko Jedvaj (1)
Foto: Stojan Lasić
1/3
23.07.2013.
u 14:24

Otac Tina Jedvaja igrao je u generaciji koja je u Jugoslaviji igrala najljepše, ali koja nikada nije uspjela nešto i osvojiti, piše tjednik Max!

Kako samo sa Zdenkom Jedvajem sjeli u ugostiteljski objekt u blizini stadiona pod Bijelim brijegom, njegovi poznanici, nekadašnji navijači i prijatelji nisu mu prestali prilaziti kako bi se pozdravili, piše tjednik Max!. Tako je uvijek sa Zdenkom. Razlika je ovaj put bila u jednoj rečenici.

– Gdjes’, Zdena, šta ima, kakav si? Čuo sam za malog i transfer... Čestitam, svaka čast, neka je sa srećom! Ali trebat će mu još vremena da starog stigne – obratio mu se jedan od prijatelja.

Odmah na početku razgovora Jedvaj nam je rekao da ne može uvijek biti objektivan kada govori o sinu Tinu koji je iz Dinama otišao u Romu sa samo 17 godina.

– Kao bivši igrač i trener, mogu reći da mali ima bolje predispozicije za bavljenje nogometom nego što sam ja imao. Moderni nogomet je nešto sasvim drugo. Naravno, sve što govorim o Tinu, govorim s pozicije oca. Ipak, njegov put može se potkrijepiti i činjenicama. Kroz omladinski pogon uvijek je igrao i bio standardan, bez obzira na to o kojoj je dobi bila riječ ili koji ga je trener vodio. Kada je prešao u seniore, poklopilo se još nekoliko stvari i njemu se i tu otvorila prigoda. Pojavila se Roma i brzo je došla prigoda za transfer. U omladinskom pogonu Dinama kvalitetna je selekcija, pa valjda nije slučajno dobio prigodu. Nadalje, Roma je veliki klub i sigurno ne bi tako bilo da vuče loše poteze, a kada je ona zainteresirana, jasno je da je Tin kvalitetan. Iznenadio sam se što je tako mlad igrač dobio priliku potpisati za klub velike četvorke u Italiji, nakon samo jedne polusezone u Dinamu – kaže Zdenko Jedvaj.

Tottenham je htio Tina

Otac priznaje da su za Tina bili zainteresirani i drugi veliki klubovi.

– Osim Rome, u kombinaciji je bio i Tottenham, i neki drugi klubovi su se raspitivali. Živimo u vremenu interneta, kada za svakog talentiranog tinejdžera brzo sazna cijela Europa. Klubovi mlade igrače prate na puno utakmica i prije nego što dođu do seniora. Dinamo je posebna priča. To je najveći klub u regiji, pa je i razumljiva suradnja s velikim klubovima iz inozemstva. Osim toga, Dinamo na čelu sa Zdravkom Mamićem dobro radi, kao i omladinska škola. Imaju viziju. Svaki put kad je Zdravko u Zagrebu on i po kiši i po ledu gleda sve utakmice kadeta i juniora. Razumljivo je da Dinamu ne može tek tako promaknuti neki talent – dodao je Jedvaj.

Na pitanje zašto je pored Tottenhama i ostalih Tin ipak odabrao Romu, otac odgovora:

– Rim je za mene najljepša europska metropola. To mjesto početak je moderne civilizacije i nije slučajna ona znamenita izreka “Svi putovi vode u Rim”. Tin je dobio prigodu da igra u jednom od najvećih klubova Italije. Juventus, Milan, Inter, Roma i Lazio klubovi su u koje dolaze najbolji igrači Italije. Za Romu smo se lako odlučili. Dovoljno nam je bilo pogledati Romin trening-kamp, a ljudi iz tog kluba bili su najzainteresiraniji i najkonkretniji.

Tin će trenirati s nekima od najboljih igrača Italije. Jedno ime među njima posebno se ističe.

– Teško je opisati što je Totti u Romi. Ikona! Imali smo ga prigodu susreti kada smo došli na potpisivanje ugovora. Prišao nam je i poželio dobrodošlicu. Morate biti na licu mjesta da biste vidjeli kojom karizmom taj čovjek zrači. Nije to bez argumenata. Cijelu je karijeru igrao za Romu, bio je jedan od najboljih igrača svijeta, a i sada je jedan od najboljih u Italiji.

Tata Jedvaj tvrdi da Tin nije bio pretjerano impresioniran.

– Ostao je čvrsto na zemlji. Nije poletio ni kada je ušao u seniore Dinama. I sada se najviše druži s prijateljima iz Ljubljanice, kvarta u kojemu je odrastao, te s prijateljima s kojima je išao u srednju školu. Po prirodi je flegma. Jednom sam s Tinom razgovarao uoči neke od prvih prvenstvenih utakmica. Davao sam mu savjete, bio sam oprezan, a on meni kaže da mu je te utakmice igrati isto kao da igra s kolegama na školskom terenu, samo što sada može jače udarati – smijući se kazao je Jedvaj stariji.

– Jednostavno ga ne zanima s kime igra i ne boji se nikoga. Jednom sam samo osjetio da je bio ljutit prije neke utakmice. U nekim novinama, uoči utakmice s Hajdukom, Maglica je izjavio nešto u smislu da Hajduk može iskoristiti neiskustvo Jedvaja i ostalih mladih igrača. Ne znam što je točno Maglica izjavio i u kojem kontekstu, ali sam osjetio da se Tin osjećao podcijenjenim. Samo mi je tada rekao: “Pojest ću ga.”.

Postao kapetan umjesto Kodre

Jedvaja smo zamolili za nekoliko fotografija na stadionu pod Bijelim brijegom, na kojemu je nekada i sam nastupao za Velež.

– Bilo je za mene jako emotivno kada je Tin na ovom stadionu gostovao s hrvatskom reprezentacijom. To je moj stadion, mjesto na kojemu sam doživio puno lijepih trenutaka. Kada je počeo rat, na njemu sam prespavao posljednju večer prije nego što sam otputovao iz Mostara. U Veležu sam počeo igrati nakon utakmice u kojoj je Velež pobijedio Hajduka, a Baka Slišković igrao je sjajno. Dopala mi se atmosfera, a odmah sam se idući dan prijavio u omladinsku školu Veleža. Igrao sam s nekim sjajnim igračima. Na početku s Dadom Matijevićem i Veselinom Đurasovićem. Dosta mi je pomogao Ivica Barbarić. Nisam ga vidio 20-ak godina, a i sada bih o njemu mogao reći samo sve najbolje.

Na stadionu smo sreli i legendarnog mostarskog trenera Franju Džidića. Jedan drugome su se obradovali, bio je to emotivan susret, a popularni Franja nam je ispričao kako je Jedvaju dao kapetansku vrpcu.

– Meho Kodro me jednom prilikom naljutio, nije htio šutirati jedanaesterac na nekoj utakmici. U zadnjoj minuti promašio je i mrtvu šansu, ali mu nitko nije ništa zamjerio, ali nije nakon toga želio šutirati penal! Bio je kapetan momčadi, a nije me poslušao kad sam ga odredio da šutira. Mi smo tu utakmicu izgubili, a ja sam mu oduzeo traku i dao je Jedvaju. On je bio odličan momak, vrijedan i pošten – kazao je Džidić.

Franjin je savjet Jedvaju bio: “Pazi na malog, još je mlad!”. Zdenko je svom šefu kimnuo glavom i rekao:

– Znam, šefe, cijela obitelj seli se u Rim, nećemo ništa prepustiti slučaju. Djeca su mi prioritet, moram im biti na raspolaganju i pomoći im da odrastu. Mali će na trening, a kći će tamo na školovanje. Uskoro putujem u Rim da riješim stan i auto – zaključio je Jedvaj.

>>Jedvaj u prvih 11 Rome protiv Burse, odigrao bez greške!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije