Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.03.2018. u 09:20

Euroskeptici više ne govore o sazivanju referenduma o izlasku iz eurozone i EU

Tradicionalne stranke mogle bi pasti u oporbu, a protusistemske stranke, kako je nazvan Pokret 5 zvijezda, mogle bi postati vladajuće. Talijanski paradoks koji zabrinjava Europu.

“Više me zabrinjava rezultat talijanskih izbora od rezultata glasovanja članova SPD-a”, kazao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. U nedjelju se održava ključna konzultacija ne samo u Italiji gdje se bira novi parlament, nego i u Njemačkoj gdje članovi Socijaldemokratske stranke trebaju kazati “da” ili “ne” velikoj koaliciji s CDU-om Angele Merkel. Manjinske vlade (u Njemačkoj i Italiji) mogle bi prouzročiti snažnu reakciju (dakako negativnu) na financijskim tržištima, drži Juncker i dodaje kako “nema nikakve iluzije o Europi”. Dakle, predsjednik EK drži kako bi pobjeda Pokreta 5 zvijezda (M5s) s premijerskim kandidatom Luigijem Di Maiom ili Lige Mattea Salvinija značila udaljavanje Italije od EU, jer su obojica prijetila izlaskom iz eurozone.

Premijer Paolo Gentiloni je odmah odgovorio Junckeru da ne vidi izbore kao “skok u mrak”, te da Talijani žele kontinuitet. A to su shvatili i tzv. euroskeptici kakvi su bili M5s i Liga, jer više ne govore o sazivanju referenduma o izlasku iz eurozone i Europske unije. Dapače, kažu da to nije ni bilo u programu.

M5s priprema se za preuzimanje vlasti i ne dobije li više glasova od ostalih stranaka bit će duboko razočaran. Čak i osnivač M5s komičar Beppe Grillo, koji je uveo pljuvanje po političkoj klasi i psovku “vaffa…” (u nas je to jednako psovci majke) kojom je “častio” sve ljude na vlasti i stranke, sada je kazao da prestaje ta sezona slanja svih u… Jer, uvjeren je da će njegova politička djeca doći na vlast. A kako će oni vladati? Prema onome što je dosad Grillo iznosio, moglo bi se kazati da kao viziju ima državni socijalizam, državna bi banka davala kredite, država bi davala plaće… Vidi sve ljude kao nezadovoljnike koji trebaju protjerati dosadašnju vlast. Nezadovoljnici svih zemalja, ujedinite se! Nije čudo što ima i nezadovoljnika takvom vizijom.

Komentara 7

Avatar Vukomerec
Vukomerec
09:55 05.03.2018.

Na ovim izborima je presudilo pitanje ilegalne imigracije. Zato je desni centar na čelu sa Sjevernom ligom prebacio 37%, daleko iznad svih anketa i prognoza.

Avatar Vukomerec
Vukomerec
09:54 05.03.2018.

EU se teško nosi s demokratski izraženom voljom talijanskih birača.

Avatar Vukomerec
Vukomerec
09:56 05.03.2018.

Kolaps EUrofilne ljevice u korist talijanskog nacionalizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije