Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Talijani su se opekli s Mussolinijem. Je li si Salvini zabio autogol rušeći vladu?

“Država mora biti suverena, ali ne zatvorena. Suverenitet treba braniti, ali valja i štititi i promicati odnose s drugim državama, s europskom zajednicom. Suverenizam je pretjerivanje koje uvijek završava loše: donosi ratove”, objašnjava papa Franjo
11. kolovoza 2019. u 07:15 4 komentara 798 prikaza
Matteo Salvini
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na dan, u petak, kada je čelnik Lige, talijanski ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Matteo Salvini podnio u Senatu zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi Giuseppea Contea, dakle onoj u kojoj je on potpredsjednik, objavljen je razgovor s papom Franjom u listu Stampa u kojem poglavar Katoličke crkve izražava zabrinutost zbog suverenizma.

angela merkel Snažan pad u lipnju Loša vijest za Hrvatsku: Njemačka je pred recesijom

“Suverenizam je držanje koje izolira. Zabrinut sam jer čujem govore koji nalikuju onima koje je Hitler držao 1934.”, kazao je Franjo. “Prvo mi. Mi… mi… To su misli koje zastrašuju. Suverenizam je zatvaranje”, objašnjava Franjo i upozorava na opasnost od “crnog vala” koji se širi ne samo u Italiji.

“Država mora biti suverena, ali ne zatvorena. Suverenitet treba braniti, ali valja i štititi i promicati odnose s drugim državama, s europskom zajednicom. Suverenizam je pretjerivanje koje uvijek završava loše: donosi ratove”, objašnjava Franjo.

A upravo činjenica da bi na prijevremenim izborima mogao dobiti dovoljno glasova da sam vlada navela je Salvinija da izazove krizu svoje vlade. Salvini je i do sada bio taj koji je nametao vladi ritam, njegove su ideje provođene, a one koje je proveo Pokret 5 zvijezda (M5S) drugog potpredsjednika Luigija Di Maia padale su u opći zaborav.

Matteo Salvini Šokantna vijest Salvini: Savez Lige i Pet zvijezda se raspao, jedini izlaz su novi izbori

Salvini i Di Maio na početku svoga zajedničkog vladanja govorili su da će trajati do konca petogodišnjeg mandata ta žuto-zelena vlada dviju suverenističkih i populističkih, ali i međusobno različitih stranaka. Potpisali su ugovor u proljeće 2018. i stalno govorili da to nije vlada koalicije, već namjera da se nešto promijeni u zemlji. Predstavili su se kao novost. Malo je tko vjerovao u taj eksperiment. S jedne strane M5S nije mogao provesti obećanja jer jedno je govoriti iz oporbe, a drugo je biti na vlasti.

A s druge lukavi političari Lige svojim su ugovornim partnerima podmetali klipove. Sada Salvini ima veliki konsenzus. Na euroizborima Liga je dobila 34 posto glasova, a prognoze govore da je i mogla dostići 38 posto. No ni jednom čelniku ne samo u Italiji već i drugdje u Europi posljednjih se godina nije isplatilo rušiti svoju vladu da bi se dobilo više glasova. Talijani su se opekli s Mussolinijem i ne žele ponoviti grešku. Je li si Salvini zabio autogol?

ČUDNI ŽIVOTNI PUTEVI
Danas je poznati hrvatski glazbenik, a nekoć je pobjeđivao Đokovića sa 6:0!
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar speak_loud
  speak_loud:

  "Suverenizam je držanje koje izolira", "suverenizam je zatvaranje", "suverenizam je pretjerivanje", "država mora biti suverena", "suverenitet treba braniti" objašnjava papa Franjo.

 • Agricola:

  Salvini će pomesti sve na idućim izborima.

 • golub Vaso:

  Soroš mediji ala VL u panici